Вялата кампания стопи избирателите

По-интересните теми от печата на 25 септември
25 сеп 2014 07:00, Александър Попов
94
Вялата кампания стопи избирателите
Снимка: Dnes.bg

Коалиционни формати не се очертават, според заявките на партиите с шанс да влязат в парламента, коментира "Труд". Всички изключват ДПС като партньор. ГЕРБ и "Реформаторският блок" през ден се развеждат. "България без цензура" декларира пълна самостоятелност. Патриотичният фронт би могъл при определени условия да се коалира вляво или вдясно, но дори и да влезе в парламента, едва ли депутатите му ще са достатъчни за двупартийна коалиция. Трипартийна в ляво с ДПС е двойно изключена - БСП не ще ДПС, а ПФ е невъзможно да го преглътне, а вдясно е имагинерна - реформаторите още не са преглътнали ГЕРБ-ерите, камо ли патриотите. Така след 5 октомври ни очаква замазване, отричане от предишни позиции за некоалиране или инатливото им отстояване. Преговорите за съставяне на правителство вероятно ще се проточат, възможно е да не се стигне до реализиране на мандат и през зимата да има нови избори.

"Кампанията стопи избирателите", коментира в "Стандарт" Юлий Павлов от Център за анализи и маркетинг. Той посочва, че предизборната кампания оставя впечатление, че тече по-вяло, отколкото при други избори. Причината е, че няма толкова скандали, колкото друг път. Също така партиите вече похарчиха доста пари, тъй като това е вторият вот в рамките на 2014 г., а не се знае дали няма да има и трети до края на годината. По-малкият финансов ресурс предопределя и по-слаба медийна кампания. Очевидно партиите залагат на агитацията на терен. Ефектът от публичната кампания е, че желанието за гласуване у хората намалява. Това се случва за първи път преди парламентарни избори. Подобен феномен наблюдавахме и преди европейските избори на 25 май. Поради тази причина се очаква да гласуват 3,2-3,4 млн. души.

"Една преференция, много партийни битки", коментира "Дневник". Невиждана досега е агитацията да се гласува преференциално. За инициатор на добилата популярност като преференциална кампания може да се смята Георги Кадиев, който беше депутат в миналия парламент. Той започна с призивите за гласуване с преференция още преди да са подредени листите на БСП и на останалите партии, а в социалната мрежа Facebook организира събитие "Аз ще гласувам преференциално на 5 октомври". В "Реформаторския блок" най-активен е бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

Като най-оспорван сред преференциално агитиращите кандидати се очертава 24-ти избирателен район, обхващащ централната част на София. Очаквано там най-ожесточена е битката вдясно, тъй като в района традиционно печелят десните партии. Начело на листата е зам.-председателят на ДСБ Петър Москов. На опашката - силна позиция, тъй като е лесна за запомняне, е не по-малко популярно лице - бившият енергиен министър в кабинета "Борисов" Трайчо Трайков.

Вътрешният министър Йордан Бакалов предупреди, че избуява ново явление - кандидат-депутати се опитват да купуват преференции, за да си осигурят място по-напред в листите.

Българите в чужбина се самоорганизираха за изборите, коментира "Сега". Социалните мрежи и по-благоприятното изборно законодателство създадоха условията за бума на изборни секции зад граница. Причина за мощната политическа деятелност на българските граждани в Турция е добрата им организация. Изселническите дружества са силни, многобройни и добре финансирани. Сега обаче трендът сякаш се обръща - броят на секциите зад граница достигна рекордните 428, при това не благодарение на съгражданите ни от турски произход, а на нарасналия капацитет за самоорганизация, който демонстрира българската диаспора. Достатъчна е една кратка "разходка" в мрежата, за да се види колко се е разраснало общуването между традиционно склонните към изолация наши сънародници зад граница.

Интересът им диктува да вземат колкото се може по-дейно участие на предстоящия вот. Високата активност сега ще се транформира в повече автоматични секции занапред по силата на сегашния Изборен кодекс. Малко по малко българската диаспора може да се превърне във фактор, с който политиците ще трябва да се съобразяват повече в бъдеще.

"Пенсиите да растат или с инфлацията, или с доходите", предлага в анализ "24 часа". Възрастните хора в България получават 39% от дохода си като работещи, за ЕС средното ниво е 54%. У нас, към 2011 г., 9% от БВП отиват за пенсии, 13% е средното равнище за ЕС. Пенсиите при нас трябва да догонват средния осигурителен доход през следващите десетилетия, ако искаме да достигнем добри за ЕС коефициенти на заместване на дохода при пенсиониране. Ако приемем променено правило за индексиране, което облагодетелства пенсионерите от време на време и спомага пенсиите да догонват заплатите, това не би било нито несправедливо, нито прекомерно.

Заради опасност от свъхдефицит от финансовото министерство обявяват актуализиран бюджет в понеделник, акцентира "24 часа". С дефицит от 4-4,5% вместо планираните в бюджета 1,8% може да приключи финансовата 2014 г. Това означава, че държавата няма да разполага с около 3,2-3,5 млрд. лева в последните месеци на годината. Ако не се намери решение, може да влезем в процедура по свръхдефицит, която Брюксел ще ни наложи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
$$$ преди 9 години
До политологДа вземеш да ме светнеш какво прави ББ най-свестен сред всички- може би това, че заложи на простащината на електората български - образование, акъл,възпитание, политическо поведение,честност, почтенност ......пълна пародия на който и да е западен политик.Че няма свестен политик е вярно , но и този *** не ми завирайте в очите!
47
4
 
3
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Различни комуноиди се опитват да ни внушат ,че хората ще бъдат пасивни в деня на изборите.Няма да стане.Хората ще гласуват за да отстранят ДПС от властта.И БСП също.Европа ясно го заяви:при управление на тези две партии европари няма да има.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 82от Патриотичния Фронт трябва да са с деменция ако си мислят, че един нормални мислещ човек ще гласува за тях. Същото се отнася и за останалите псевдо националистически формации включително Атака.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз много искам Волен да стане премиер не за друго ами за да му гледам сеира как ще изпълни всички глупости които дрънка :) ама той си знае, че няма да стане за това си говори
44
0
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
И най- важното, ако някой може да си представи даже, че Витков ще ни кара да воюваме с който и да било, да иде да се прегледа! С Глас народен животът ще е купон и шарен бонбон!
43
1
 
6
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Някой сигурно още си мисли, че Костов не знае коя е паричната единица във Финландия ? Ха - ха ! Стига с тия вицове !Прости, арогантни и примитивни хора като Боко НЯМАТ място в политиката и да ръководят държавата , освен ако няма скрит план за опростачване на нацията и заличаването ни от световната карта !
42
1
 
7
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Боко, който продължава да твърди, че нямал нищо общо със сик , съветваше германския канцлер А. Меркел да намали заплатите на германците, защото само така Германия щяла да избегне световната финансова и икономическа криза /според Боко/, а тя / А. Меркел / взе , че повиши минималното почасово заплащане в Германия от около 5 евро на час на около 8 евро на час.Боко беше ходил и на среща на високо ниво на ЕС , където се решаваха проблемите в Европа ... и се оказа, че не знаеше коя е паричната единица във Финландия, сиреч не знаеше, че тя е част от Еврозоната ...Някой сигурно още си мисли, че Ко
41
0
 
7
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Добре е все пак, че Боко не е ходил на Международна олимпиада по математика, защото там щеше всичките да ги бие / на бой / !
40
1
 
8
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Костов правилно каза, че Боко може да си говори на уличен език с Трактора ... Бих добавил - и с Маргините, ИзбеГалевите .Какво означава ' уличен език ' ? Това е говоренето в средите от ъндърграунда .За пореден път ще повторя, че преди 1 - 2 години Минчо Спасов каза в прав текст по една от големите телевизии , че Боко Е ГОВОРИЛ ПО - ЧЕСТО ПО ТЕЛЕФОНА С БРАТЯ ГАЛЕВИ, ОТКОЛКОТО РУМЕН ПЕТКОВ СИ Е ГОВОРИЛ С ТЯХ .Защо медиите са правят на глухи за казаното от Минчо Спасов ? Нима тук не е скрит коренът на злото ?Добре е все пак, че Боко не е ходил на Международна олимпиада по математика, за
39
1
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Другото важно, Светльо си е супер стар и едва ли ще си вирне носа, просто от това повече не може!
38
1
 
2
 
! Отговори
Енгелс, Ленин & преди 9 години
Урааааа!!!
37
2
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Като гласувам за Скакауеца,, аз изпращам ясно послание към политолигархията, а именно, че съвсем скоро Г*ЗА ЩЕ Я ЗАБОЛИ!СКАКАУЕЦ!
36
2
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Светльо е луд и няма да разочарова никого, ще пада майтап от сутрин до мрак! Да живей Глас народен, ура другари!
35
1
 
4
 
! Отговори
Енгелс преди 9 години
До МарксСкакауец! Много смуе :)
34
1
 
4
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
33
1
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Само Светльо Витков и Глас народен! Предпочитам той да изпие субсидията на бира, отколкото другите да си купуват бронирани лимузини и да плащат за охрана. От кого се пазят толкова? От народната любов ли? Пфу!
32
2
 
8
 
! Отговори
агата преди 9 години
кажи ми нещо джингиби знаеш ли защо от къкрина до софия те пазиха само три заптиета-не знам ага-аз така заповядах!!!можех да пратя 300,аз обаче пратих трима!и знаеш ли защо?за да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят.видя ли никой не ти помогна,а се кълняха в теб,ХА СЕГА ДА ВИДИШ ДЖИНГИБИ ЗА КОЙ НАРОД СИ ТРЪГНАЛ КУРБАН ДА СТАВАШ!!!!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не е вярно за кампанията.така или иначе никой не я гледа и слуша само дето ще се похарчат сума ти пари за това.Тъпите стари политически мутри отвратиха хората от изборите.
30
1
 
5
 
! Отговори
Какви избори? преди 9 години
ДА ГЛАСУВАМ ЗА ***,КОИТО КРАДАТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД.ЗА ***,КОИТО КОНТРОЛИРАТ НАРКОТРАФИКА,НО СА С ИМУНИТЕТ,ЗА *** КОИТО ПРАВЯТ ЧАДЪРИ НАД КОНТРАБАНДАТА И ТРОВЯТ НАРОДА СИ С ВСЯКАКВИ МЕНТЕТА,ЗА *** КОИТО ПРАВЯТ ЧАДЪРИ НАД РАЗНИ ЕРП-ЕТА,ЗА *** КОИТО ПРОДАВАТ ДЪРЖАВАТА СИ ЛИ?Само с тояги може да ги изгоним тези мръсни крадци и престъпници,не с избори!
29
0
 
4
 
! Отговори
математика преди 9 години
Колкото по-малко на брой упражняващи правото си на вот избиратели, толкова по-голям процент на преразпределяне към най-големите политически сили и по-слаба вероятност по-малки партии да влязат в бъдещия парламент.