Полицаи ще блокират Ларгото заради социалните си права

Непосредствено след изборите ще протестираме, обещаха от полицейския синдикат
Обновена: 30 сеп 2014 12:07 | 30 сеп 2014 12:07, Анисия Иванова
44
Полицаи ще блокират Ларгото заради социалните си права
Архив: Булфото

Полицаи се готвят да блокират Ларгото между Президентството и Министерския съвет в знак на протест срещу опитите за ограничаване на социалните им права и увеличаване на възрастта им за пенсиониране. Представители на полицейския синдикат заявиха пред bTV, че този път към тях ще се присъединят и колегите им от Министерството на отбраната, които също са засегнати от промяната.

Преди дни от полицейския синдикат настояха за оставката на социалния министър Йордан Христосков. Пожарникарите също заплашиха с протест заради решението на кабинета да увеличи възрастта им за пенсиониране. В своя декларация от най-големия синдикат посочват, че решението да се сложи край на ранното пенсиониране е взето в отсъствието на професионалните организации от сектор "Сигурност".

Още по темата
По думите на Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР, полицаите не са съгласни, че решения, които пряко ги засягат, се вземат непрозрачно.

"Ако ще се съобразяваме с препоръките на ЕС, защото ликвидирането на ранното пенсиониране е препоръка, нужно е поне да информираш социалните организации", убеден е Попов.

Представители на синдиката обещаха, че поради предизборната ситуация няма да опорочават процеса.

"Няма да създаваме проблем, но непосредствено след изборите ще протестираме", категоричен е Попов.

Ранното пенсиониране се отнася за полицаи и военни и е записано в Националната програма за реформа. В момента пенсионирането при тези професии е след 27 г. стаж, от които 2/3 - в системата.

Според предложението на кабинета режимът за излизане в пенсия ще се уеднакви със стандартния. За да влязат промените в сила, те трябва да бъдат гласувани от следващия парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя социалния да не го е трескало бялото магаре? Знае ли,че има служби в МВР,където след 20 години работа излизаш в пенсия като ***? Ако си късметлия ще се отървещ само с високо кръвно,ако не си,дупе да ти е яко!Е,има и такива като например да вързваш канапчета на служебните карти и,а през останалото време можеш да си бъркаш в носа или ***,ама това е друг въпрос!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина не трябва просто да вдинат възрастта за пенсиониране на военните и полицаите, а трябва да им сложат горна възрастова граница, до която може да са военни или полицаи, примерно до 35 години. Като я навършат да работят нещо друго до 65 години както останалите. Уж тежкия им труд е добре заплатен, така че няма да са на загуба.
17
4
 
9
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Огромна глупост е да се мисли, че човек се пенсионира след като цял живот е работил една и съща професия и специално за нея можело да има различна възраст за пенсиониране. В случая фуражките да работят до 35-40 години като фуражки и после да работят нещо друго, както правят всички останали. Като не могат да работят една работа, работят нещо друго. Защо фуражките трябва да са привилигеровани, а останалите дискриминирани? И това важи за всички професии от първа и втора категория труд.
16
3
 
5
 
! Отговори
* преди 9 години
до 10 Коремите са от палмовото масло и всички ги имаме .
15
2
 
6
 
! Отговори
ss do 12 преди 9 години
нито съм граничар,нито в системата, нито сакъм. по твойта логика 99 процента от даскали,доктори тряя се махнат защото не са добре с главния ! за физическата подготовка съм съгласен с теб но дай първо да им усигурим на момчетата къде и кога щом ще им го изисквъме
14
3
 
6
 
! Отговори
* преди 9 години
А докато покрива норматива го снимайте и го пуснете по телевизията . После го дайте на миньорите и там да изкара един месец да види как се работи при тези условия . Да бачкаш не е като да търкаш бюрото и да правиш очережденски интриги
13
4
 
8
 
! Отговори
* преди 9 години
Ами нали сте полицаи , открийте кой състави предложението за премахване на ранното пенсиониране на полицейските служители , накарайте го да покрие норматива , който вие покривате , заведете го на една-две акции да се изложи на риск за живота . тогаво друга песен ще запее
12
3
 
7
 
! Отговори
do 8 преди 9 години
не си прав. нз кво бачаш но представи си че соц. министър реши че твойта професия нищо не прави и тряя се пенсионирате на 80 , нямате право но отпуски , няма неделя няма нова година на работа ! ще протестираш ли или ще напуснеш? подай молба за назначаване щото им е лесно ! гледам ги всеки ден момчетата ... и аз лично ще пропусна да започна работа там
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ss Koй ти каза че до 65 години ще си граничар? И то на браздата? Граничар на браздата или ченге на улицата докато покрива изискванията за ФП, психо и др - ако ще и на 165г. да е. Като не покрива - или му намират работа на бюро, или прави каквото прави шофьор на който му отслабва зрението или губи цветоусещане? - сменя професията!
10
2
 
9
 
! Отговори
*^* преди 9 години
Фактът, че медузите са оцелели без мозък повече от 700 млн. години дава надежди на много българи.
9
0
 
9
 
! Отговори
ss do 7 преди 9 години
скоро минах през елхово и доста куки видях, не ги различавъм кой граничар кой полицай и да ти кажа бяха 90 % добре изглеждащи. а че имаше с кореми имаше но навсякъде ги има
8
2
 
11
 
! Отговори
Полицай преди 9 години
Коментаторите-е-е ,внимавайте как се отнасяте към нас,щото на протестите пак ще има бой (то тъй или иначе ще има бой де ) :))))
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма полицай, когото да държат насила в МВР. Всички са постъпвали там с молба да бъдат приети и не са поставяли условия. Сега на когото не му харесва да напусне. С какво трудът на полицаите е по- скъп от труда на останалите хора, та ще им увеличават заплатите. Да напускат, други ще ги сменят.
6
3
 
12
 
! Отговори
! преди 9 години
До ss,Че те и сегашните полицаи да не мислиш, че могат да гонят някой? Ти да си виждал напоследък полицай без шкембе? Или изобщо някога да си виждал в България полицай да бяга и да гони някой? Че ако им видиш болничните на полицаите ще паднеш от смях. 75% от тях са смъртно болни по документи, с минимум 45 дена болнични през годината. От цялата българска полиция, едва ли и 20% от състава и може да покрие физическите нормативи.
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След изборите не само полицаите ще излязат на протест, ще излезем всички!Вече чувам думите на Боко - няма пари, БСП фалира държавата и затова сега цената на всичко, ще замразим заплатите и пенсиите, възрастта за пенсиониране се вдига също и изобщо положението е много лошо и въобще не си въобразявайте, че ще живеете нормално. Но иначе ще строим магистрали и ще санираме жилища с наши фирми, ще ви тормозим и крадем, както си знаем и ще слушкаме какво ни нареждат господалите от ЕС и САЩ!!
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе незнам,ама мои съученици,които нищо не вдяваха ,всичките станаха кой военен ,кой полицай ,кой пожарникар :) ! Та си представям как гъмжи от мозък при тях :)
3
5
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
ами ходи и ти стани кука или зелено човече
2
9
 
13
 
! Отговори
ss преди 9 години
ха ха ще се мре от смях ако видя 65 годишен граничар с *** да гони 18 годишно талибанче :) или пожарникар на тез години . .. оганче гори по бавно че он не мой вече..
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ви е тежко да сте ченгенца - станете шофьори, строители, машинисти, моряци, трактористи, инженери, водопроводчици, електротехници..... Умни и кадърни хора сте - все нещо ще умеете да вършите :)

Спонсорирани публикации