Най-добрият математик в Европа е българин

Петър Гайдаров влезе и в Топ 10 на математиците в света
Обновена: 4 окт 2014 19:34 | 4 окт 2014 13:54,
153
Най-добрият математик в Европа е българин
Петър Гайдаров. Снимка: Dnes.bg

Петър Гайдаров от пловдивската математическа гимназия стана най-добрият млад математик в Европа.

17-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света, след като откри грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг, след това решава и задача на половин век.

"Още от малък имам интерес да решавам задачи по математика, но по-сериозно се занимавам, откакто влязох в гимназия, тогава започнах да правя разработки по математика", разказа пред Dnes.bg ученикът от Пловдив.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми. Той успява да даде частично решение на задачата на унгарския математик Пол Туран от 1962 година, която е изключително важна за криптографията.

Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.

"Да обучаваш гений е голямо предизвикателство, защото трябва да поддържаме вниманието на учениците", казва Вълканова.

Наградата за Петър е 5000 евро и покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди, както и среща с лауреатите.

"Смятам, че това е доста голямо признание за моята работа, наистина се радвам – нобеловите награди, че ще присъствам на такъв престижен форум", казва още младото момче.

"Това е най-голямото богатство на България – то не се изразява в средства или друго – богати сме и на природа, богати сме и на хора", твърди директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов.

Мечтата на най-добрия математик е да учи в САЩ, след което да се върне и работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
27
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
На дневен ред седи въпроса какво би направила държавата за да задържи такива хора тук? Защото и аз като бях на 18 се кълнях, че няма да се махна от родния си град, но след като пораснах малко и видях, че не всичко, което лети се яде се махнах от там и сега дори не искам да се връщам, защото простотията и тъпотията на останалите ме задушава. Същото ще е и с този младеж - ще поседи още малко тук, ще иде в САЩ, ще се реализира супер успешно и няма да се върне тук, просто защото никой не го иска!!!
32
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 9 години
Каква изумителна и чудесна новина. Гордея се, че мой сънародник, момче на 17 години е поканено да докаже за пореден път, че процента от националния бюджет за образование е нищожен, много от форума също го доказват. За да, остане това дете в родината си, ще има нужда, както от предизвикателства и социална среда, но и от база за развитие. Неговият труд и този на учителите му е за възхищение и пример.
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ ще го купят и ще стане ***.
30
8
 
21
 
! Отговори
Чичо Сам преди 9 години
Well done, boy! Масатчузетския Технологичен Интситут те чака. А България не я поглеждай и на картата и като дойдеш в САЩ с българи не контактувай никога! Те ще ти завиждат зловещо и ще те дърпат в помичта, а в България имаш две алтернативи - да работиш в БАН и да ти се смеят и мишките на заплатата, или да станеш даскал и да се пропиеш млад в някой от треторазрядните ни, т.н. ВУЗ-ове.
29
5
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 37Мда, ще отиде наистина в бленувания си САЩ и ще разбере, че всъщност САЩ не е розов памук на клечка за да грабиш като за световно от дълбините на насладата му, а просто е един памук и като го стиснеш поради това, че ще те натиснат от банката да си изплащаш кредита за къщата...едва тогава, ще разбереш колко е хубаво да си безгрижен сред чистия въздух в спомените на детството си ...там където си се родил- пълната свобода. Иначе си роб на банките доживот у САЩШ- честито!
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мечтата му била да учи в САЩ... Как може умно момче да прави има такива мечти? САЩ ли са го направили математикът, който е? САЩ ли ще го направят по-добър, като в момента той е в ТОП 10 в света, а САЩ се губят на хоризонта не само по математика, ами по всички науки. Цялата им интелигенция е от имигранти - китайци, индийци, европейци, японци, българи, но не и от дебели американци родили се в САЩ. За какво му е САЩ? Гледал е "Американци пай" и иска да иде да поебне ли? ...
27
0
 
8
 
! Отговори
kasapina преди 9 години
Bravo na mladeja!!! Gordeem se s teb!!!
26
2
 
2
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 9 години
до: 27 (***-булгааар)Момчета,оня с малката ръчичка( ***-булгаар) иска да ви види сметката! Помогнете му!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кокоЕдното е следствие от другото. Да си виждал дете от български произход родено от българи, но отрасло в чужбина да е печелило някаква награда, каквато и да е? P.S. Джон Атанасов и Валери Божинов са изключение.
24
5
 
4
 
! Отговори
булгар-булгааар преди 9 години
Ама съм прав, нали?То и ти си прав, че най-добрият банкоматен крадец в Европа също е българин с голяма вероятност. Шо ли няма статия за това..?
23
0
 
8
 
! Отговори
27 (булгар-булгааар) преди 9 години
Пич, счупи ми ***... дължиш ми парите за ремонта !
22
0
 
16
 
! Отговори
Това е добре, но.. преди 9 години
Боко (и подобните му неграмотни "политици") пращат младите кадърни хора да стават овчари и те емигрират. Това е проблемът на България. Управляват ни нагли дриопитеци. Внимавайте много за кой гласувате, защото обричате децата си.А това дете е по-умно от Тиквата, Съсела и Доган взети заедно. Поклон пред младите кадърни хора в България ! За тях са умирали дедите ни, не за да могат мръсниците да трупат милиарди !
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДО 26"защитавай фаршивите си богове и наричай това морално."Това ще направя.
20
12
 
12
 
! Отговори
булгар-булгааар преди 9 години
"Момче от пловдивската математическа гимназия стана най-добрият млад математик в Европа."Е кой друг да стане, като математически гимназии има само в България и Румъния?А най-добрият млад автомобилостроител в Европа вероятно е германец.А най-добрият млад винар вероятно е французин.Е и? Аман от ганьовски комплексарщини!
19
1
 
11
 
! Отговори
Горд с България преди 9 години
До до 22Но за разлика от теб знам какво значи думата "уважение" и смятам, че това е принцип, на които трябва да се държи. Не ти изнасям лекция по математика. Изнасям ти лекция по морал. Каквото и да е момчето - той е един млад и талантлив математик и ти нямаш право да плюеш по него от завист. Също така нямаш правото да ме виниш мен, че го защитавам и защитавам принципите си. И в последния си коментар показваш неуважение към родината си България и българите като ни наричаш сляпи и прости.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do #8, narekal se matematik,vseka formula e "izvedena" vazosnova na dokazatelstva za vsek nein komponent. kato komponent moze da e nekoi skalar. kakto znaes 2 x 3.14 x R e daljina na kruga. kolkoto e po dalga opaskata sled to4kata na troikata, tolkoz daljinata e iz4islena po-to4no.redno bi bilo da pokajat originalnata formula i popravkata koiato Pepi e vnedrilmatematiko, matematiko ti si raven na mama-tiktaka
17
1
 
20
 
! Отговори
коко преди 9 години
"Най-добрият математик в Европа е българин"-и най-тъпият политик също е българин!
16
2
 
12
 
! Отговори
Горд с България преди 9 години
До математикАми ти на 17 годинио може би си открил по-добро решение на тези задачи? Какво като си си написал ника "математик", за да подтискаш другите хора във форума с мисълта: "Абе аз съм математик и знам какви са тези задачи за разлика от вас". Ами не знаем какви са тези задачи за твое сведение и за твое сведение не сме длъжни да знаем. Виждаш ли ние дори и да не разбираме от тези задачи - пак уважаваме момчето - за разлика от теб дето много знаеш уж по математика, а само плюеш по него.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТъпчовOSTE EDIN PATNIK ZA SHIROKIAT SVIAT
14
3
 
14
 
! Отговори
Менделеев преди 9 години
Ако изчисли как преживява българина с една (мизерна) заплата става номер 1 в света!

Спонсорирани публикации