Най-добрият математик в Европа е българин

Петър Гайдаров влезе и в Топ 10 на математиците в света
Обновена: 4 окт 2014 19:34 | 4 окт 2014 13:54,
153
Най-добрият математик в Европа е българин
Петър Гайдаров. Снимка: Dnes.bg

Петър Гайдаров от пловдивската математическа гимназия стана най-добрият млад математик в Европа.

17-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света, след като откри грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг, след това решава и задача на половин век.

"Още от малък имам интерес да решавам задачи по математика, но по-сериозно се занимавам, откакто влязох в гимназия, тогава започнах да правя разработки по математика", разказа пред Dnes.bg ученикът от Пловдив.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми. Той успява да даде частично решение на задачата на унгарския математик Пол Туран от 1962 година, която е изключително важна за криптографията.

Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.

"Да обучаваш гений е голямо предизвикателство, защото трябва да поддържаме вниманието на учениците", казва Вълканова.

Наградата за Петър е 5000 евро и покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди, както и среща с лауреатите.

"Смятам, че това е доста голямо признание за моята работа, наистина се радвам – нобеловите награди, че ще присъствам на такъв престижен форум", казва още младото момче.

"Това е най-голямото богатство на България – то не се изразява в средства или друго – богати сме и на природа, богати сме и на хора", твърди директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов.

Мечтата на най-добрия математик е да учи в САЩ, след което да се върне и работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Браво, пич! Дръж все така.
52
0
 
8
 
! Отговори
преди 9 години
Браво, пич! Дръж все така.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм 69.Става дума, че мога да изброя поне 10 БЪЛГАРИ!Пропускът е от бързане. За което моля за извинение!
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЯстребА бе ...! Можеш ли да се сетиш за ЕДИН ПОНЕ турчин с име в науката? Поне един! Докато аз мога да ти изброя поне 10!Става дума за име в света!Така че вземи се обеси! Ще си решиш всички комплекси които те мъчат!
49
9
 
7
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
Лъже-няма да се върне.С такива гении и с този съм разтоварял и да знаете само колко са бедни емоционално и ограничени интелектуално.Тези гении са сухи и той не изживява категории като;мама, тато ,дядо, баба,Плиска,,Мадара, Хубча. Така че не само той и много като него заминаха и ще заминат Те нямат душата на Гергата,Йово,...Израстват и растат судени.
48
3
 
8
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
сиднито -що правиш в българският сайт , акай си в "райският кът на планетата "
47
5
 
4
 
! Отговори
konsa преди 9 години
Не мога да повярвам!Все още никой не казал,че майните са селяни.Все още никой не го е оцапал!Не мога да повярвам.
46
9
 
10
 
! Отговори
До 59 преди 9 години
В Америка за такива хора като него веднага ще се намери стипендия, която ще покрива голяма част от таксите за обучение.Учудващо но не желае да учи в Масква, в държавата на пияниците и проститутките!
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май в САЩ няма безплатно образование а е много скъпо и повечето учени са емигранти обучени наготово в други страни или деца на богати американци и политици.
44
28
 
2
 
! Отговори
PERI преди 9 години
MOJE A E TURCIN .TE SA UMNI I PERSPEKTIVNI HOR
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ***-булгааарВ САЩ един учител или професор взема по 200 хиляди заплата а ученика или студента му взема по 2 хиляди заплата. В България учител или професор взема по 500-800 лева и ученика му бяга в САЩ и взема по 200 хиляди заплата. Всичко е тотално сбъркано.
42
1
 
27
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
Браво Петре ! Желая ти здраве , дълголетие и успех в живота ! Когато се върнеш в България , не ставай политик , ще те омаскарят изедниците .
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТразличното, е че къщите в уса рядко са от тухли или нещо по здраво. най-често голяма част от конструкцията е дървена, което им помага да устояват на земетресенията и да са безопасни, а дървото е един от най-приатните материали за човека, но термитите здраво зобат, а и всяко торнадо може да я вдигне.
40
18
 
9
 
! Отговори
булгар-булгааар преди 9 години
До Монархист"какво би направила държавата за да..."Защо държавата? В САЩ държавата е само полицията, президентът и няколко контролни органа. Всичко се създава от ХОРАТА - с тяхната предприемчивост, трудолюбие, честност, благотворителност... Защото там живеят АМЕРИКАНЦИ, а не мързеливи, прости, завистливи ***-*** бивши осмаци, дето чакат султана да ги нахрани, облече и обуе!Естествено е такъв човек да отиде при своите духовни братя в Америка - кое те учудва??
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До anonimenТочно това трябва да се направи и умните и интелигентните да остават и да се развиват в България както беше преди 1989 г. След 1989 г. всичко беше сгрешено и сега някой друг печели, но не и България.
38
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ako ostane tuk kakvo razvitie 6te ima na darbata si za6toto tova si e darba ,ama u nas darbite znaete li kakvo pravqt s tqx ni6to a bezdarnicite gi pravqt deputati
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 37Вежди Рашидов уж беше преуспял, милионер и не знам си какво пък сега реве на ГЕРБ държавата и бедните да му платят милиончетата от банката от бюджета все едно е социално слаб. Парите никой не ги е отнесъл на оня свят.
36
4
 
29
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
знаеш ли, завърших средцното си образование в България.Завърших след това MIT(точно преди година)(математик съм,занимавам се с криптография) Исках да се върна да работя в България, но ни даваха за заплата 400 лв.ти знаеш ли колко са 400 лв за един криптограф!?Тук, в САЩ започнах като криптограф и дизайнер на алгоритми със годишна заплата от 200 000 $.Никога няма да се върна в БГ
35
6
 
6
 
! Отговори
до АТАКИСТ 38 преди 9 години
Хаха, само дето условията за кредити в САЩ са пъти по-добри!Гладни кучета с американски салам ше плашиш ХАХАХА
34
2
 
17
 
! Отговори
Чукча читател преди 9 години
Браво! Най-сетне една положителена новина. Успехи на младежа и да продължава да радва родителите си и учителите си. Коментарите по повод плановете на момчето са повече от неуместни.