Д-р Ненков готов да плати глоба заради шествалентната ваксина

Системата за финансиране източва НЗОК, смята министърът
10 окт 2014 10:58, Миглена Иванова
11
Д-р Ненков готов да плати глоба заради шествалентната ваксина
Д-р Мирослав Ненков. Снимка БТА

Системата на финансиране на здравеопазването позволява източването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това коментира в сутрешния блок на bTV здравният министър в служебното правителство д-р Мирослав Ненков.

Той посочи, че Здравната каса каса “плаща всичко, което й се струпа на гърба, без да задава въпроси, без да пита, без да има тежката дума”. Институцията контролира как са попълнени документите и дали са изрядни, но не са й вменени задължения да контролира разходите. Т.е. дори и да има съмнения за злоупотреби, НЗОК не може да каже нищо, коментира Ненков.

Като един от негативните примери здравният министър посочи отделните търгове за лекарствата за онкоболните. Припомняме, че от 2011 г. болниците сами правят търговете за медикаментите за онкоболните. Преди това търгът се организираше централизирано от Здравното министерство.

Още по темата

Ненков обясни, че ако процедурата се провежда централизирано от Касата, то тя ще договори по-изгодна цена, защото обемите на доставката ще са по-големи. В момента обаче едно и също лекарство може да се плаща и по десет различни цени, в зависимост от това каква цена е постигнало всяко едно лечебно заведение.

Що се отнася до процедурата за пряко договаряне за доставка на шествалентната ваксина за бебета, Ненков посочи, че е готов да понесе персонална отговорност, ако на Министерството му бъде наложена глоба от Комисията за защита на конкуренцията или от Административния съд.

Мирослав Ненков обясни, че доставчикът, който е спечелил търга, предлага на държавата да купи същия вид ваксина, но в нерегистрирана опаковка, което представлява нарушение на закона. Заради това е прекратена само тази позиция от обществената поръчка. Със същия доставчик е подписан договор за петвалентната ваксина.

Фирмата е обжалвала решението за прекратяване на процедурата за шествалентните ваксини в последния момент, допълни Ненков. Той е информирал Министерския съвет за ситуацията и колегите му от кабинета са му препоръчали решението му да мине и на правителствено заседание, за да не носи той лична отговорност. За това обаче няма време, посочи здравният министър.

Ако бъде наложена глоба в размер на 15 хил. лева, Ненков изрази готовност да изтегли потребителски кредит, за да я плати лично. Той допълни също, че всеки е “добре дошъл” да се яви за преговори по поканата за пряко договаряне на доставките на шествалентната ваксина.

Ненков каза още, че не би останал на поста здравен министър при следващото правителство, ако бъде поканен, тъй като не е сигурен дали нов кабинет, доминиран от една партия, би се ангажирал с осъществяването на необходимите реформи в сектора.

Още икономически новини четет в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тоя охранен мазник много ми прилича на един друг "доктор" - пак Миросав, но Найденов, известен повече като Мишо Мършата. Да не са нещо родинни или само съдружници по крадненето.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната геребрастка калинка, натоварена на кръстовището - отворил ей такава уста да ***. Няма ни срам, за съвест да не говорим.
7
0
 
3
 
! Отговори
D преди 9 години
Направо да ги спират ваксините. Хем ще има пари, хем здрави хора. Обществена тайна е, че много лекари не си ваксинират децата, знаейки какви отрови има във ваксините и колко са токсички. Радвам се, че все повече хора се образоваха и спряха да имунизират!
6
1
 
1
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Abe hora chetete!!! Vie shte ste saglasni li da vi slagat vaksi a na deteto koqto e v neregistrirana opakovka??? Znae li se vaobshte kakvo ima vatre togava! Choveka e prav i prestanete s tezi komisionni! Predpochitam da si sloja hubava istinska vaksina na deteto i chov2ka ako vzeme da vzeme komisionna otkolkoto da mi vkarat nqkoi ***.ot nekachestv2ni vaksini se stiga do uvrejdaniq na deteto ponqkoga daje i nai loshoto se sluchva!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
през 2011 проблемът беше, че нямаше лекарства за онкоболните, защото касата и министерството се бяха оплескали с търговете. Т.е., и тъй и инак, пациентът е прецакан.
4
2
 
2
 
! Отговори
djon преди 9 години
Конкурс или търг това е казал закона не аз А прякото договоряне знаем до къде води пример "Обществените поръчки"
3
1
 
2
 
! Отговори
do djon преди 9 години
Ти си просто един див селянин.
2
1
 
4
 
! Отговори
стършел преди 9 години
Dione, ти като си такъв "специалист" по всички въпроси, осигури ваксините за децата!!!!!!!!!!!!! Имаш право да пишеш, но преди това ПОМИСЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
1
 
6
 
! Отговори
kkk преди 9 години
До djonсмешен, ай преди да пишеш се запознай с фактите! Тоя човек не е за политика, защото е честен и прям, а там място за такива няма.. там са само мерзавци и лицемери