Коларова обеща наказания по случая с Ана-Мария

Директорката на IV помощно училище се връща от болничен в сряда
Обновена: 13 окт 2014 16:12 | 13 окт 2014 12:34,
7
Коларова обеща наказания по случая с Ана-Мария
Румяна Коларова участва в официалното откриване на изложба в музея "Земята и хората" по случай 60 години от създаването на ЦЕРН и 15 години от участието на България в организацията. Снимка: БТА

Ще има дисциплинарни наказания по случая с 13-годишната Ана-Мария от IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, коментира пред журналисти министърът на образованието и науката Румяна Коларова.

Според родителите на детето, което е с аутизъм, то е станало жертва на сексуално насилие. Майката - Радосвета Симеонова съобщи, че когато на 19 септември е отишла да прибере 13-годишната си дъщеря Ана-Мария от училището, е установила, че спортният сутиен, който детето е носило, липсва. След този ден поведението на момичето също се е променило и е оставило родителите със съмнение, че то е било насилено.

Първите резултати от проверката на просветното министерство в училището сочат, че са допуснати нарушения в организацията на учебно-възпитателния процес на 19 септември - датата, за която се отнася сигналът.

Още по темата
В следобедните часове учениците са били оставени под грижите на непедагогически персонал. Също така е било допуснато детето да бъде с ученици в друга класна стая. В училището не е въведен механизмът за противодействие на училищния тормоз, установи още проверката.

Какви конкретни мерки ще предприеме МОН, ще обсъди дисциплинарна комисия.

Директорката на училището трябва да се върне от отпуск по болест в сряда, каза днес Коларова.

Има период, който трябва да изчакаме, има и допълнителни данни, които за нас е важно да проучим, посочи още министърът.

Както Dnes.bg вече писа, проверка на Държавната агенция за закрила на детето пък констатира, че IV помощно училище не предлага защитена и безопасна среда. Данните показали, че на 19 септември детето е било оставено в продължение на 2 часа на грижите на чистачка и домакинка. В същото време педагогическият персонал е имал извънредно заседание по други въпроси.

Прокуратурата образува наказателно производство за блудство чрез принуда по случая с 13-годишното момиче. От държавното обвинение уточниха, че към този момент данните не са категорични и безспорни, но е по-добре да се прибърза, за да може да се извършат съответните експертизи - медицинска и психологическа на момичето, както и да се прегледат записите от видеокамерите в училището.

Протести в подкрепа на Ана-Мария и в защита правата на всички деца се проведоха в различни градове на страната.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видеа от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цялото училище не е нарад, не виждате ли че са оставили детето на едан читачак а са длъжни с него задължителон да има учител. И други нарушения има.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там трябва да има уволнения, а евентуалнои и присъдим, ако успеят да докажат какво се е случило. Няма изкупителни жертви в случая, поне засега.
5
9
 
2
 
! Отговори
Дид преди 9 години
Просто дирикторката е изкупителна жертва на същата тази система,на която и Коларова е министър.Няма никакви обективни доказателства за насилие.Докъде ще се стигне,ако се тръгне по този път-ей така да жигосаме някого,за да успокоим обществото,а има ли ,няма ли вина-не е важно.Това се казва политическа целесъобразност -като форма на беззаконие!Каква е отговорността на мОМН,РИО,Общината-нулева!?На какво основание те се измъкват?А заплатите им какви са!?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е директорката къде ходи , когато не се укрива в Болницата !какво заседават та никой не изпълнява служебните си задължения??къде ходят пък през това време чистачите ! То излиза че в училището няма никой ??
3
2
 
14
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
Как така изведнаж излезе в болнични тази директорка.Сигурен начин да се измъкнеш от отговорност.Заслужава моментално дисциплинарно уволнение,а не да се крие зад фалюиви болнични.Номерът ни е познат.Ако я оставят на работа е доказателство за гнилата ни държавна система.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кaк бивa ти дa изнaсилиш момиче този които го е нaпрaвил в зaтворa дa отде кaк бивa дa стои нa свободa
1
1
 
10
 
! Отговори
На преди 9 години
На пангара и тези дето са назначили директорката и не са я проверили. Щтото явно единственния критерите им за подбор не са добри