Откриват нова процедура за доставка на шествалентна ваксина

МЗ кани всички доставчици от Позитивния лекарствен списък
15 окт 2014 16:25,
1
Откриват нова процедура за доставка на шествалентна ваксина
Снимка: архив, БулФото

Правителството даде съгласие министърът на здравеопазването да проведе нова процедура на договаряне без обявление за доставка на шествалентна ваксина, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Това се налага, след като "Глаксосмитклайн" ЕООД - фирмата, към която Министерството на здравеопазването отправи покана за пряко договаряне без обявление за доставка на шествалентна ваксина, отказа да участва в процедурата и не предостави оферта.

Още по темата
Ще бъде отправена покана до всички доставчици на шествалентни ваксини, включени в Приложение №3 на Позитивния лекарствен списък за доставка на шествалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б в изпълнение на Имунизационния календар на България.

Към настоящия момент всички деца, родени след 1 юни, подлежат на имунизация с шествалентната ваксина, която не е налична и се нарушава имунизационният календар.

Неимунизирането крие сериозни рискове от възникване и разпространение на тежки ваксинопредотвратими инфекции, свързани с висока смъртност и инвалидизация, пише в мотивите на кабинета.

Шествалентната ваксина се използва за провеждане на основна имунизация в три приема на децата, родени след 1 юни 2014 г., като с нея се постига имунизационна защита срещу социалнозначими заболявания. Натрупването на неимунизиран контингент ще доведе до възникване на взривове и епидемии от заразни заболявания, застрашаващи живота и здравето на децата.

След 1 април 2014 г. осигуряването на ваксини за задължителни имунизации и реимунизации беше прехвърлено от НЗОК към Министерството на здравеопазването. Министерството на здравеопазването е провело две открити процедури по реда на ЗОП тази година, които са завършили без резултат, уточняват от Министерския съвет.

Още новини за здравеопазване четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
ГЛАВКОМСМИТЛАЙН преди 9 години
КОЙ ЗНАЕ КАКВИ СЪДЪРЖА ТАЯ БЪЛВОЧ И КОЙ БОРЕЦ Я Е ДОГОВОРИЛ ОТ НЕКАКВИ ИЗХВЪРЛЕНИ ГЕРМАНСКИ КОНТЕЙНЕРИ И ЩЕ Я ПРОДАВА НА БГ ДА КЯРИ МИЛИОНИ. В НАЙ ДОБРИЯ СЛУЧАЙ СИГУРНО СЕ ХВАЩА АУТИЗЪМ ОТ НЕЯ. ДА СЕ ИЗПИТА ПЪРВО НА ВНОСИТЕЛЯ И СЕМЕЙСТВОТО МУ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО И АКО ОЖИВЕЕ -ТОГАВА ДА СЕ ПРИЛАГА!