Честваме Деня на народните будители

Посветен е на просветителите, съхранили ценностите на нацията
Обновена: 1 ное 2014 08:29 | 1 ное 2014 07:50,
53
Честваме Деня на народните будители
Снимка: архив, Булфото

Днес е Денят на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Ден на Будителите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
до ДA ЖИВЕЕ РУСИЯ преди 9 години
aз съм Турчин! следяте от извесно време мног си прaв
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бъмзи неможеш дaги събудиш щото след AГAТA който е дошъл е бил пълнa упойкa
13
4
 
16
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Вие чествате Деня на народните будители ... Децата ви снощи честваха сатанинския празник Хелоуин ...Само преценете какво бъдеще ви очаква !
12
3
 
13
 
! Отговори
заспал народ преди 9 години
На заспал народ му трябват будители. Този празник още веднъж показва, колко сме заспали българите. 1300 години сън! Едва ли някога българинът ще се събуди, дори да има празник на заспалите!Събудете се бе, мунчовци! - извика народния будител, ама полза няма.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дa живее руското прaвосъдие в съюзa е нямaло безрaботен
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a европейците колко колко реякторa нaши спряхa
9
1
 
7
 
! Отговори
петков преди 9 години
дано и даскалите някога да станат будители
8
1
 
11
 
! Отговори
Един от всички преди 9 години
Вечна памет!Вечна слава и уважение бащите на народа!Имената им да носят само гордост и поука!Амин!
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DNES CESTVAME ANDREI LUKANOV,IVAN KOSTOV,GELIO GELEV,SERGEI STANISHEV,BOIKO BORISOV,ZVETAN ZVETANOV I DRUGITE ZNAINI I NEZNAINI STOGERI NA DEMOKRAZIATA V MAIKA BALGARIA.
6
2
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Честит празник и на вас ***, *** и елфи,защото в днешна България май само вие оставате будни!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ванката хамалинаУчи баба да не работиш = учи баба, за да си безработен.Каква ирония на съдбата. :(
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес е празника на най-големия будител - Буда!Буда ще ви направи европейци без да ходите в Европа!Буда е винаги прав и винаги печели (на Ваш гръб)!Буда ще ви направи всичко европейско, без заплатите - да не се разглезите много!
3
3
 
16
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Днес в МОЛ-овете ще има ли поставени портрети на нашите будители и възрожденци?? Щото вчера имаше американски тикви, та да питам де, днес щото си е нашия си, българския празник, ще го отбележите и по МОЛ-овете. Или само чуждите празници ще почитаме ние, в америка правят ли кукери, слагат ли мартеници? Не, а защо ние се кичим с тея *** костюми????
2
0
 
8
 
! Отговори
Луд преди 9 години
Пожелавам на нашите прекрасни деца много да учат за да сполучат както го е казал народа и чак след това да бъдат смели.Честит ни празник Българи.
1
1
 
2
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Честит празник българи.Интересно, дали днес ще има намаления по моловете. Днес ще е намалена ракията в кръчмата на бай Ставри и юе е пуснал шопска салатана половина, щото е празник.

Спонсорирани публикации