Хазартът - само в големите градове и забранен за бедни и болни

Депутатите ограничиха и рекламата му в медиите
Обновена: 30 апр 2024 15:41 | 30 апр 2024 12:20, Петър Бойчев
4
Хазартът - само в големите градове и забранен за бедни и болни
Снимка Пиксабей

Депутатите от бюджетна комисия въведоха ограничения на рекламата на хазарта и на практика го забраниха на бедните. Това се случи с изменения в Закона за хазарта, които бяха приети на второ четене от комисията.

Окончателното решение предстои да бъде взето от парламента, който днес заседава извънредно по темата. Законопроектът беше предложен от ГЕРБ и ДПС и идеята е повечето разпоредби да влязат в сила само 3 дни след обнародването му в "Държавен вестник".

Хазарт ще има, но не за всички. Няма да могат да получават билети или талони за участие в традиционна лотария, тото игри и томболи и да се допускат до хазартни игри лица, които получават месечна социална помощ, лица с психични разстройства и такива, поставени под запрещение. Тези забрани ще влязат в сила от 1 януари 2025 г.

Хазартни игри с игрални автомати и в игрално казино се организират само в границите на населени места с над 10 000 жители по официални данни на НСИ, с изключение на национални курорти по смисъла на Закона за туризма. Разрешен ще бъде и в населени места, отстояващи на не повече от 30 км от шосейните, железопътните и речните гранични КПП-та. Собствениците на казина и игрални зали ще имат 3 години да ги премахнат.

Текстовете предвиждат забрана за рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, с изключение на излъчването на тиражите на Държавното предприятие "Български спортен тотализатор", и тяхното анонсиране на обществени места, включително фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии, включително и интернет страници, върху имущество държавна собственост и общинска собственост, върху външни рекламни съоръжения в повече от 5 на сто от общата рекламна площ на всеки доставчик на рекламни услуги чрез външни рекламни съоръжения.

Допуска се реклама на хазартни игри: върху външно изградени съоръжения тип билборд, находящи се на разстояние не по-малко от 300 метра от ясли, училища, висши училища, читалища, детски площадки, ученически и студентски общежития,

както и от обекти, в които се предоставят социални услуги на деца и младежи, върху спортна екипировка, спортни зали, стадиони и басейни, материали и продукти на спортни федерации, клубове, сдружения и организации, освен върху спортна екипировка, предназначение за ползване от малолетни и непълнолетни лица.

В разрешената реклама се допуска обявяване на наименованията, вида и разновидността на хазартните игри, регистрираната търговска марка на организатора, а при провеждане на мероприятие наименованието на организатора.

Организаторите на хазартни игри, получили лиценз, имат право да спонсорират мероприятия, подпомагащи спорта, културата, здравеопазването, образованието, социалното дело, както и дейности, свързани с превенция и лечение на хазартно зависими лица, при спазване на ограниченията.

СЕМ ще осъществява надзор на рекламното съдържание в медийното пространство. В случай, че СЕМ установи факти и обстоятелства, имащи характер на нарушения на нормативните актове при осъществяване на реклама, следва да се сезира НАП.

Депутатите решиха лиценз за игри с игрални автомати да може да бъде издаден само на дружество с ограничена отговорност или на акционерно дружество с изцяло внесен капитал на минимална стойност 750 000 лв. или левовата равностойност в друга валута. Инвестициите трябва да бъдат поддържани в размер не по-малък от установения минимален размер през целия период на издадения лиценз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Общество
Тази година доброволците преброиха 6240 врабчета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
в нашия блок едно момче на 35 години се самоуби с това онлаин залаганесрещу огромен кредит които е взел взеха дома на маика му и тя сега е под наема едно дете остана сираче
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще измъкнат съответните хора от една от примките на дявола.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предстои да разберем за кой ортак на Братя Шишовци се разчиства терена! И за миг не допускам, да са загрижени за хазартно зависимите. Не и днес, не и предпразнично, не и както го извадиха - на тъгъдък, като на 13 конгрес на БКП! Тея двамата безкористно и до к?!@.е'н'ефа не ходят!