Духовността възражда в най-тъмните времена!

Президентът връчи отличия на БАН и на Съюза на учените
Обновена: 1 ное 2014 13:40 | 1 ное 2014 12:06,
70
Духовността възражда в най-тъмните времена!
Президентът Росен Плевнелиев и акад. Стефан Воденичаров Снимка: БТА

Денят на народните будители е символ на това, как духовността и образованието възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на церемонията, на която удостои с орден „Стара планина“ първа степен акад. Стефан Воденичаров и връчи Почетния знак на държавния глава на Българската академия на науките и на Съюза на учените в България.

Президентът подчерта, че будителството е състояние на духа, което всяко поколение трябва да преоткрие и постигне за себе си, за да може да надгражда и да върви напред, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Акад. Стефан Воденичаров получи висшето държавно отличие за своите заслуги за развитието на науката. „Вашето участие в международните експертни органи към НАТО, към Международната агенция за атомна енергия, в американски и европейски научни организации, поставя високо авторитета на българската наука и на учените от БАН“, обърна се президентът към председателя на Академията.

Акад. Воденичаров е автор на 71 патента и авторски свидетелства, 2 монографии и 146 научни публикации в български и чуждестранни списания. Записан е в Златната книга на изобретателите към Патентното ведомство и има 121 договора за внедряване на изобретения. По 87 договора му е призната реализация на нови технологии, а по 49 са признати нови изделия, модифицирани по системите на НАТО, отбеляза още в изказването си държавният глава.

Росен Плевнелиев връчи Почетния знак на държавния глава на Българската академия на науките по повод 145-годишнината от създаването й и във връзка с големия й принос за изграждане на съвременна България и за развитието на културния и духовен облик на нацията. „Приносът на БАН във всички ключови области от развитието на българската държава и общество е неоспорим. За 145-годишната си дейност тя изгражда внушителен международен авторитет. Заема своето забележимо място в европейската и световната наука“, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът удостои с Почетния си знак и Съюза на учените в България по повод 70-годишнината от неговото създаване и приноса му в приложните изследвания и изграждането на образователни програми в областта на точните науки. „Задачите на Съюза са обвързани с решаването на проблемите на науката и висшето образование, на научните изследвания, на иновациите и технологиите в страната. През годините негови членове са били най-видните български учени“, посочи в изказването си Росен Плевнелиев. Държавният глава отбеляза и приноса на Съюза за усъвършенстване на законовата уредба, свързана с висшето образование у нас в съответствие с европейското законодателство.

Акад. Стефан Воденичаров припомни думите на големия български учен и възрожденски деец Марин Дринов, съосновател на Българското книжовно дружество, че „без помощта на науката един народ никога не би достигнал да има значение за цялото човечеството“. Акад. Воденичаров посочи, че днес като общество често забравяме уроците на българските възрожденци и будители – да работим в съгласие и разбирателство в името на общите интереси на страната. „Воденето на диалог, взаимното уважение и толерантното отношение е мерило за интелигентност и зрялост. Ако съумеем да последваме патоса на нашите будители за пълна всеотдайност в името на просперитета на Отечеството, със сигурност ще стигнем до по-градивни резултати“, подчерта по време на церемонията акад. Стефан Воденичаров.

Председателят на Съюза на учените в България акад. Дамян Дамянов заяви, че като гражданска организация Съюзът ще продължи да работи за развитието на науката, образованието и внедряването на иновации в България. „Няма да останем безразлични към проблемите на обществото и ще дадем своя принос в сферите, в които сме силни“, заяви акад. Дамянов. Той добави, че Съюзът ще продължи да поставя на дневен ред решаването на проблемите, пред които са изправени българските учени и университетските преподаватели.

 На церемонията в Гербовата зала присъстваха министърът на образованието и науката Румяна Коларова, министърът на културата Мартин Иванов, десетки български учени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tozi nacionalen predatel koito hodi na bairqmite i se celuva s turcite toq shte mi govori za narodnite buditeli ,ama TO OT POMAK BALGARIN NESE STAVA ILI SE RAJDASH BALGARIN ILI SI POMAK
18
10
 
2
 
! Отговори
Пиар агент преди 9 години
Интересно , в този сайт преобладава мнението на един доста ограничен умствено червен ***. Собствениците как така решиха , че цяла България ще чете плюенето по ГЕРБ и Борисов . ГЕРБ има от 2 до 3 пъти по голям резултат на изборите. И тогава плюенето помага , затова продължавайте в същия дух и на следващите избори БСП-2 % подкрепа.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАТ започва акция "Зима"Масови проверки от понеделник започва "Пътна полиция". В рамките на акция "Зима" ще бъдат проверявани автомобилите за изправни светлини, чистачки и гуми. Униформените с грайфомери ще проверяват дълбочината на протекторите, която трябва да бъде минимум 2 мм. Препоръчително е шофьорите вече да карат със зимни гуми, макар това да не е задължително по Закона за движение по пътищата. СУРВАКАРИТЕ ЗАПОЧНАХА СУРОВАКАНЕТО. НОВА ГОДИНА ИДВА. ТРЯБВАТ ИМ МАНГИЗИ.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименС малко допълнение! И да се изучи "материала"ще отиде пак в чужбина!Щото ние не умеем да си пазим и оценяваме цвета!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Будителите в България се превърнаха в будали. Така е когато народът не осъзнава къде е големия проблем. Той не нито съдебната система, нито КТБ, нито енергийната система - всичко това са следствия на некачествения човешки ресурс. Образованието е главния проблем на България. От неговото качество зависи качеството на хората, а от там пък всичко останало. Но с 3.7% от бюджета не става.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мистър Бийн !!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Миряни преди 9 години
До мирянин от 218.Тази сутрин ходихме на черкова и горещо се молихме на ВТОРИЯ СИН БОЖИ НА ЗЕМЯТА ДНЕС. Кога свършихме молитвата в края чухме неговия глас; ,,Може, ще отпусна кранчето, ама да дойде да се помоли и покае и вашият ПРЕЗИДЕНТ- АМИН.
12
0
 
6
 
! Отговори
Да живеят истинските преди 9 години
народни будители - онези преподаватели,учени и творци от всички сфери на културата,изкуството и знанието, които вършат работата си така,както добрият майстор извайва от суровия материал нещо, което ще служи добре на хората! :)Поздравът ми не се отнася до дипломираните талаш-майстори от областта на образованието, науката и изкуството. Такива у нас - с лопата да ги ринеш. За съжаление, на много места точно те са на ръководни длъжности и решават кой да се развива и на кого да подрежат крилете :(
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От снощи остана една двулитрова туба бира в хладилника. Почвам с нея щот ме боли главата от домашната ракия от снощи. Наздраве и да живее Буда!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тук никой нее изтрезнял, още ни държи от снощи
9
1
 
14
 
! Отговори
Сикиме Кон преди 9 години
Българския народ сикими ще стане народ с такъв *** - президент.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откраднаха парите и казаха "яжте духовност"!!!
7
2
 
2
 
! Отговори
големия чеп преди 9 години
До ЕшексикитоТи си папурсики бе...
6
2
 
9
 
! Отговори
Ешексикито преди 9 години
Да живее майка България!!!ЯША ВЕ БЪЛГАРИ ВАРВАРИ!!!
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За другарите народа е много мъдър когато гласува за БСП , а е *** щом не гласува за него. Това е разбирането на комуниста-социалист за народа.
4
13
 
2
 
! Отговори
поет преди 9 години
Комунист-социалист освен за кражби друго не мисли и не знае. " Като чуе за култура се хваща за кобура " - Радой Ралин. Това е най точното и кратко описание на комуниста.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес е празника на най-големия будител - Буда!Буда ще ви направи европейци без да ходите в Европа само да сте в секта ГЕРБ!Буда е винаги прав и винаги печели (на Ваш гръб), той за това е създаден от господарите си!Буда ще ви събуди от вековеният Балкански сън и ще направи всичко европейско, без заплатите - за да не се разглезите много!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мистър Бийн крачи пред български войници!Боже, как можа овчия ни народ да избере Тиквата за премиер, че да постави тоя клоун начело на президентската институция.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народния крадец Плевнелиев източи КТБ и сега държавата плаща борчовете на банката вместо да увеличи бюджета на БАН и училищата.

Спонсорирани публикации