Няма да има коледни добавки за пенсионерите

Трусовете в банките са зад гърба ни, заяви Горанов
14 ное 2014 09:10,
224
Няма да има коледни добавки за пенсионерите
Снимка: архив Булфото

Няма да има коледни добавки за пенсионери и социално слаби през тази година, заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Карай нататък” по „Нова телевизия”. Той обясни, че в момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит и не иска да е „благороден с чужди средства”.

Ако през 2015 година се съберат всички планирани в бюджета средства, страната ще може да си позволи и коледни добавки за пенсионерите, добави Горанов. През следващата година правителството ще се опита да намали дефицита до 3%, какъвто е таванът в европейското законодателство, сигурен е още той. 

Стремежът ще бъде финансова дисциплина – да се харчи това, което се събира, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото, заяви още финансовият министър. "Темата за увеличаване на данъци и осигуровки не стои пред нас", допълни Горанов. 

Припомняме, че по време на предишното управление на Бойко Борисов тогавашният финансов министър Симеон Дянков не предостави нито веднъж коледни добавки за пенсионерите. 

Същевременно обаче още при встъпването си в длъжност преди седмица вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че ще настоява пенсионерите да получат коледни добавки. Тогава той поиска срок от една седмица, за да проучи какви са възможностите за това. 

Горанов коментира и ситуацията около КТБ. Той беше категоричен, че трусовете в банковата система са вече зад гърба ни. На 4 декември ще започне изплащането на гарантираните депозити и това ще стане в 10 банки.
Няма да бъдат изплащани обаче влогове, които имат индивидуално договорени лихви и условия, дори и сумата да е в рамките на гарантираните от закона – 196 хил. лева.

Финансовият министър е разговарял с управителя на БНБ Иван Искров и е поставил въпроса с оставката му. „БНБ допусна грешка, която българското общество не може да остави така”, обясни още Горанов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До икономист-пенсионерА ти, бе, мухъл, от какво живееш. Ти беше партиен секретар и мътеше мозъците на хората, да не искат увеличение на заплатите, да работят даром. Ти ни караше под строй на селскостопански бригади, на залесяване, почистване, без да ни се плаща стотинка. А сега и селско стопанство, и гори, и площи се ползават от частници, получили ги даром. Дошло е време да си искаме парите, щом мръсната ни държава и се свиди да даде на бедняците (80% от пенсионерите) 20 лв. ОТ ТЕЗИ НАШИ ПАРИ.
79
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СКОРО И ВАС НЯМА ДА ВИ ИМА ЕДНОДНЕВКИ ТАКИВА
78
0
 
14
 
! Отговори
вечно дрънкане преди 9 години
до 96А дрогаря Борисов защо не осъди тия,които пишат,че имах къмт 3 млрд.,изпрани от банката на негова близка банкерка,на която забравих името?Човекът има не повече от 1 млрд.вероятно.Нерде 80 млн,нерде милиард.Не,че Гоце ми е симпатичен,но да бъдем справедливи.
77
0
 
24
 
! Отговори
ИВО преди 9 години
ТВОЯТ КОМЕНТАР ЧЕ НАПУСКАШ ПАРЛАМЕНТА ,ЗАЩОТО ТВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ВЕЧЕ СА СТАНАЛИ МИЛИОНЕРИ И НА ТЕБ ДЕПУТАТСКАТА ЗАПЛАТА НЕ ТИ Е ДОСТАТЪЧНА Е КРАСНОРЕЧИВА КОЛКО СТЕ НЕНАСИТНИ ВСИЧКИ ВЛАСТВАЩИ ВЪПРЕКИ ,ЧЕ ПОЛУЧАВАТЕ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ЗАПЛАТА А НАРОДА МИЗЕРУВА.
76
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАТО НЯМА ПАРИ ЗАЩО СИ ВДИГНАХТЕ ЗАПЛАТИЕ БЕ ЛАПАЧИ ДОЛНИ!!?????
75
0
 
11
 
! Отговори
И ТВОЙТА МАМА преди 9 години
Горанов няма да получи
74
0
 
26
 
! Отговори
СОРОСКИТЕ ОТРЕПКИ преди 9 години
ще затрият половината българи за едно потупване по рамото от УСА амбасадата
73
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКИ ВЛАСТВАЩИ ,ВЕЧНО НЕНАЯЛИ СЕ ПРЕДПОЧИТАТ ДА СИ УВЕЛИЧАТ СОБСТНВЕНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ И ДОХОДИ ОТКОЛКОТО ДА ДАДАТ НА БЕДНИТЕ ПО НЯКОЙ ЛЕВ ! ТАКА НАПРАВИ И МИКОВ ,УВЕЛИЧАВАЙКИ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ ТВЪРДЕ МНОГО И ХВЪРЛЯЙКИ ПО 5 ЛЕВА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ,ТАКА ПРАВИТЕ И ВИЙ !
72
4
 
26
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Стремежът ще бъде финансова дисциплина да се харчи това, което се събира, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото, заяви още финансовият министър"Бате финансов "министър", или по-скоро да кажа български иззедник, сегашното поколение както ти ги наричаш пенсионерите са гледали децата си още когато ти си ходил прав под масата. Вие политиците вече им отнехте щастието да живеят добри старини. Не им отнемайте и правото да живеят нормален живот. Предатели на България сте вие.
71
1
 
15
 
! Отговори
лошо куче преди 9 години
Недей те тегли заеми, ами направете така че младите хора които са в чужбина да се завърнат и работят в България. Защото сега на пенсионерите децата които работят в България с вноските си заработват и пенсиите на тези пенсионери чиито деца работят в чужбина. Защото парите в пенсионния фонд са натрупват от пенсионните вноски.Не е като преди 25 години всичко беше в един кюп и имаше пари за всичко.
70
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не им давайте добавки, защото после ги дават плюс няколко хилядарки на телефонните измамници.
69
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе другари прости и необразовани, като беше толкова хубаво при БСП и ДПС защо подадоха вашите оставка . Да си бяха стояли на власт та да ви е още по хубаво . Сега защо ревете.
68
26
 
13
 
! Отговори
Брайко преди 9 години
И като им дадат по 20лв еднократно какво ще се случи толкова? Хайде стига с тези добавки! Това беше популизъм от страна на БСП защото те това го могат...Пенсиите трябва да се актуализират всяка година съобразно с процента инфлация и това е.А за да имат хората малки пенсии,то така са си постлали-и сега много хора получават високи заплати,но ги осигуряват на минималната и като дойде време да се пенсионират ще се окажат във същото положение.За старини се мисли от младини-търсете си правата!
67
2
 
34
 
! Отговори
Позор за виновните! преди 9 години
Жал ми е за онези хора, които са разчитали с тази добавка да платят някоя сметка, та ха дано им останат пари да си купят едно замразено пиле и да го разделят - половината за Коледа, другата половина във фризера, да стои за новогодишната вечеря.Не го казвам на шега, има такива хора в нещастната ни Родина и те никак не са малко. Съдбите им са различни, но си приличат в едно отношение - изработили са си честно пълния трудов стаж за пенсия и редовно са си внасяли осигуровките.
66
5
 
16
 
! Отговори
Соц преди 9 години
До ВасилевТия където ги говориш вече тук не хващат дикиш и овцете разбраха че Станишев е 100х по-умен от мутро-милиционера Борисов и 100000000000000х е по-добре като министър-председател.
65
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пенсионерХан ви е, ***. Сато че ли не помните само отпреди година и половина цинизма, с коийто сеу отнасяше бойковото управление към вас. Наистина сте овце. Особено бабичките ви, дето цедят лиги като тледат банкянския "атлет". Пфу, дърти кокошки и шмекери - мераклии за бизнесмени и политици.
64
10
 
7
 
! Отговори
икономист-пенсионер преди 9 години
Другари навремето партийните секретари ни казваха , че е срамно комуниста-социалист да иска пари. Трябвало да живеем за идеята. Е сега защо не спазвате указанията , ами искате пари . Живейте за светлото бъдеще където всеки ще си взима от магазина каквото си поиска , но без пари .
63
5
 
28
 
! Отговори
SOS преди 9 години
ТОЯ ЖАЛЪК НИЩОЖНИК ГОРАНОВ Е МНОГО,АМА МНОГО ПРОТИВЕН ИДИВИД.ПРОСТО Е ОТВРАТИТЕЛЕН И Е МНОГО ***.
62
7
 
27
 
! Отговори
Соц преди 9 години
Е сега вече ще направите разликата м/у ГЕРБ и БСП. Дойде ГЕРБ минаха 6-7 дни и вече пенсии няма да се увеличават, добавки няма да има. Благодаря на тези които гласуваха за ГЕРБ, а всъщност те са гласували за Бойчето !
61
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да има коледни добавки за пенсионеритеИ пенсийките им вземете!Как може такива да ни ги пробутват толкова упорито?