След 5 декември офертите за Нова година ще са кът!

За посрещането на празника българинът дава около 300 лв.
16 ное 2014 07:30,
12
След 5 декември офертите за Нова година ще са кът!
Снимка: Архив, Булфото

Заради петте почивни дни за Коледа и за Нова година, народът се втурна два месеца по-рано да си планира ваканцията. Към средата на ноември стаите в хотелите са резервирани на 65%. А до края на месеца се очаква този процент да скочи до 85%, каза за "Стандарт" председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му българинът вече се е научил да се интересува отрано къде ще празнува новогодишните празници и да запазва места месеци по-рано.

"Най-добрите оферти към края на месеца ще бъдат изчерпани - всичко, което е интересно, изгодно и си струва парите. Затруднения в намирането на куверти ще има след 5 декември и места ще се намират трудно до Коледа - не че няма да ги има съвсем, но няма да са по предпочитанията на отпускарите, а ще е на принципа "каквото има", смята Драганов.

За тези, които биха изчакали последния момент - могат да се надяват на отказани резервации за най-хубавите хотели в последната седмица преди празниците.

СПА хотелите са с най-висока средна заетост, макар и да са най-скъпи, каза Драганов. По думите му българинът предпочита най-много балнео, СПА и уелнес туризма - а когато има възможност и за ски, това се превръща в най-харесваната оферта. Топлата вода, басейните, процедурите по освежаване привличат българите най-вече по Хисаря, Сандански, Вършец и Поморие.

Предпочитан начин за посрещане на Нова година е и запазването на къща за гости. Настаняването в България се движи в рамките от около 150 лева, но средната цена е 260-280 лв. на човек.

Около 280 000 българи ще пътуват по празниците из страната. Над 160 000 отпускари пък ще заминат за чужбина - предимно в Гърция за Нова година. Там цената на празничната почивка е 250 евро на човек, включваща вечеря, нощувка и пътни разходи.

Втората любима дестинация извън страната е Турция, посочва Драганов. Празникът в Западна Европа ще ни струва около 750 евро.

Ниските цени у нас привличат доста чужденци. Очаква се около 75 000 гости да дойдат в България за празниците. Най-често това са гърци, които избират Банско, румънци, които почиват по Северното Черноморие, и турци, които предпочитат Южното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
съсдетен родител преди 9 години
бездетни родители :р!?!
8
0
 
1
 
! Отговори
Aide che nema! преди 9 години
Jurush na maslinite, oti nema koi da gi vzeme
7
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Да се разбира точно обратното - нямаме клиенти, местата са свободни, на пълна загуба сме, идвайте да си давате и последните пари щото фалираме!!!!!!!!!!
6
0
 
8
 
! Отговори
младежът преди 9 години
Аз май, трябва да се науча да крада. Защото това е поредната година където нищо не мога да си позволя.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V SOFIA VSICKO KRADE,ZATOVA IMAT PARI ZA VAKANZII.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми нали сме Бедни, какви резервации,какви ваканции...
3
3
 
3
 
! Отговори
Хой преди 9 години
Какво стана със статията за Пулев? Защо я изтрихте?
2
4
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 9 години
Tва инфо бюлетин за софиянците на квартира, дето са с лудите пари в IT сектора ли е?Ония с овърдрафовете по шопско.И се прибират с една чанта прах за пране 'Ariel" па после към софия са с корите с яйцата ли?Щото ние скромните от провинцията няма да пътуваме никъде.Както и останалите 4 милиона в нея.Незабавно референдум за отделяне от шопско.Истинското спасение на България!!
1
0
 
5
 
! Отговори
Въйййй преди 9 години
А той сам се е преместил!!!!!!!!!!!!