Официално: Българинът, върнал се от Сиера Леоне, не е болен от ебола

Очаква се здравното министерство да даде повече подробности
Обновена: 21 ное 2014 09:53 | 21 ное 2014 06:47,
48
Официално: Българинът, върнал се от Сиера Леоне, не е болен от ебола
Снимка: архив Reuters

Пациентът, който беше приет вчера във ВМА със съмнения, че е болен от ебола, не е заразен с опасния вирус. Това съобщиха официално от здравното министерство. Резултатите от изследванията му бяха оповестени в 03.45 часа тази нощ. Очаква се здравното министерство да даде повече подробности на пресконференция днес.

Още по темата
БНТ уточнява, че изследванията са направени от екип на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Резултатите ще бъдат проверени повторно от акредитирани лаборатории.

Националната телевизия съобщава, чемъжът е 60-годишен с инициали Т.К. Пациентът се е занимавал с частен бизнес в Сиера Леоне. Той не е бил доброволец там и не е лекар.

Новината, че българин може да е болен от ебола, се появи снощи след като мъж разказа пред медиите, че чул в коридорите на столична болница лекари да обсъждат възможността за заразен с вируса в България.

Малко по-късно и здравните власти потвърдиха, че има хоспитализиран пациент. Беше създаден кризисен щаб.

Късно снощи той съобщи, че са идентифицирани 25 души, които са имали контакт със завърналия се от Сиера Леоне. 12 от тях са имали пряк контакт с него, а 13 с индиректен. Всички те бяха изолирани в подходящи условия.

След като излязоха резултатите, които отхвърлиха ебола, те бяха освободени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: българинЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
US20120251502 преди 9 години
Copy - paste на името ми в гугъл и вижте кой има интерес от ебола, и после говорете за "(П)ротиво(Р)акетни(О)тбрани забадни политики
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ко вика ***: А бе какво прави тоя там, луд ли е ?хехехе
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е Мафия ! И тия са мафия ! Българите сме велики ! Продължаваме напред !
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лъжат ..това си е баш ебола страх ги е от народа че оня Тиквуня тъкмо се върна във власта
33
0
 
9
 
! Отговори
без повод преди 9 години
Москов каза, че не знае за какво става дума, но няма никакъв повод за паника.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОРБЕ ДЕ, РАЗБРАХМЕ! СЕГА КАЖЕТЕ КАКВИ ГИ МЪДРИ БОКО!
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снощи разбрах, че за да се боря с ебола задължително е да имам дъждобран, скиорски очила и шнорхел. Така бяха облечени нашите лекари, които се бореха с опасната зараза.
30
1
 
2
 
! Отговори
BUL преди 9 години
Айде сега министърката да го духа на пациента и да му плати вредни 1 000 000лв. Още вчера когато чух към 19ч си остонових че тоя пациент не еболен и се съсдава абсолютна паника в България. И да кажа на Министрите да се изледват всички когато дойдат от Гнездото на Еболла. на летището когато престигнат и се качват да се изледват тия хора.
29
3
 
8
 
! Отговори
Попа преди 9 години
Вчера доктора по ТВ-то дет влезъл при болния така нагло се смя, че нямам думи. Можело да се къпеш в басей с болен?! Абе вие *** ли сте... Хората със скафандри влизат при болните и пак се заразяват след това. А тук доктора бие инжекция на болния и после с гола ръка дава лекарство на друг. Ако беше ебола - жална ни майка. Дори стерилна носилка няма в България. Били изолирани всички с които имал достъп хахахаха Ако се вози в метрото и кашля кръв колко ли хора няма да зарази?
28
1
 
6
 
! Отговори
Малтус преди 9 години
Да е жив и здрав човека , да не се окаже , че след няколко дена е починал от неизвестна болест.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи за 2 часа намериха 25 конкретни човека, а братя Галеви и ред други, не могат да ги намерят с години...
26
6
 
4
 
! Отговори
с. преди 9 години
Каква ебола,бе!?Бантустана е такъв ***,че и еболата го подминава!
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че не беше ебола, че с тези Калинки в управлението, цяла България щеше да пламне. Сега калинките се хвалят колко адекватно били реагирали ... може и така да е но там когато са се нас**ли от страх в едното място.
24
5
 
18
 
! Отговори
боже преди 9 години
По стар български обичай вдигнаха голяма паника,известиха медии,направиха извънредни емисии,известихме гордо света,че и ние божем може да имаме ебола,не сме назад от другите,я!Да,ама не,оказа се че просто човечецът е заболял от някакава си конвенционална бактериална инфекция,балончето се спука и крясъците си останаха за сметка на кресльовците ,а сеирът за сметка на болното здравеопазване
23
2
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 9 години
Разбира се. Наистина изглежда, че тоя път, дори и да не са били изцяло оборудвани, поне като реакция деиствията изглеждаха категорични и като за евентуално най-лошото. По-добре така, отколкот после, ако беше се оказало ебола, да се почне, ама къде са тия дето са контактували, ама що не ги издирихте, ама що не ги сложихте под карантина. Отговорните органи показаха (в последствие оказала се) свръхреактивност, но по-добре така, отколкото иначе.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, луди ли сте, ако е ебола да не кажат и да пуснат тези които са били в контакт с него да си ходят. Простотията ви е в повече. Това не е нещо, което може да се пренебрегне ей така и да се покрие. Ами лаборантите, които са изследвали? Ами близките на този човек, ами лекарите, които го лекуват. Луди ли сте? Абсурд да се покрие такова нещо. С полиция и армия търсеха другите 2-*** с индиректен контакт, но след резултата са прекратили издирването.Айде стига простотия. Бог ни опази тоя път.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е чудно как така за няколко часа издириха 25 души, явно са вдигнали на крак и жандармерията.
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно, ако има случай на ЕБОЛА няма да ни кажат
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Кокорчо министъра е много горд че ще се справим,да ама не.Добре че не беше болен човека,както направи почитна обиколка по болницит вече щеше да я разпространи и то здраво!
18
1
 
27
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
След като официално няма Ебола защо бяха неофициалните версии със разтягания на локуми?! Факт е ,че журналистиката се преориентира да работи по слухове и нерегламентирани сигнали за да пълни страниците с фалшива тревога като ежедневно стресира зрители и читатели.Една медия трябва да е обективна и изнесеното в нея да е единствената и неоспорима истина казана от компетентните органи а всичко останало да се слага в коша и да не се публикува а в момента се прави точно обратното и то безнаказано...