Сергей Станишев очернил България в Брюксел

Преглед на по-интересните теми от печата за 22 ноември
22 ное 2014 07:30, Александър Попов
148
Сергей Станишев очернил България в Брюксел
Снимка: Булфото, архив

Според челото на "Преса" Сергей Станишев е очернил страната ни в Брюксел. по негово предложение ПЕС е приела декларация, която остро критикува ПФ и АБВ заради участието им в правителството на Борисов. Патриотите са визирани като политическа сила с "античовешки възгледи". За АБВ пък е посочено, че "разрушава доверието на българския народ в политическия процес. Изглежда лидерът на ПЕС е забравил, че в Германия без проблем управляват християндемократи и социалдемократи, пише изданието.

"Около 400 млн. ще бъдат възстановени по оперативните програми до края на годината, в зависимост от наличностите на ЕК", съобщава в интервю за "Капитал" вицепремиерът и министър на еврофондовете Томислав Дончев. Въпреки това България има нужда от още 400 млн. лв. за разплащане само по ОП "Околна среда". "Те обаче са несигурни - ще бъдат възстановени вероятно следващата година", уточнява Дончев и изтъква: "Ако миналата година сме приключили с 63 млн. евро загуба, сега е в пъти по-голям. И то не два или три. По принцип е ясно, че 2014 г. е най-рисковата. Има най-голям пик на плащанията. Аз твърдя, че ако цялата система работеше добре тази година и се плащаше навреме, България нямаше да е в тази ситуация. Сега имаме три програми в риск - "Околна среда", "Регионално развитие" и, традиционно, селската програма."

Министърът предлага да се напише нов закон за обществените поръчки, защото старият вече действа объркващо. "Ще бъдат въведени стандартизирани форми, като в 80 процента възлагането има една и съща логика. Няма нужда да се въвеждат допълнителни изисквания. Така предлагането ще се ограничи до качество и цена. Но най-голямото лекарство е публичността", смята Дончев. По думите му има ясен ефект от парите през този програмен период. За следващия обаче всеки един ръководител ще бъде принуден да реформира, иначе няма да има пари.

По повод промените в Закона за банковата несъстоятелност Медна Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, коментира пред "Труд": "Идеята е да се опитаме чрез промяната в закона да обявим за недействителни онези прихващания, които нарушават интереса на останалите кредитори и най-вече на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той ще стане основният кредитор на КТБ, когато замести гарантираните вложители. Парите във Фонда за гарантиране на влоговете са обществени средства." По думите на Стоянова става въпрос за прихващанията, които са извършени по време на специалния надзор между кредитополучатели на банката и други негарантирани вложители.

"По този начин негарантираните вложители продават своя влог, цедират го на същия този кредитополучател. Така той в един момент има и кредит, и влог. И искат от банката да прихване кредита с този влог. Ако това се случи, когато започне несъстоятелността на банката, в нея няма да влязат свежи пари от тези кредити. На практика нерегламентираният вложител ще е взел влога си, а гарантираните вложители в лицето на фонда няма да получат нищо", посочва Стоянова.

"По идея на главния секретар на Българския зъболекарски съюз: Протези без пари за "зъбни инвалиди", е водещото заглавие на първа страница за "24 часа". Липсата на зъби на практика инвалидизира хората, те губят дъвкателната и говорната си способност, а от това следват сериозни здравни и социални проблеми. Тези инвалидизирани хора трябва да имат същите права като на останалите инвалиди, казва в интервю за вестника д-р Николай Шарков, главен секретар на Българския зъболекарски съюз. Според него ще са необходими 50 млн. лв., за да се осигурят протези за онези хора, които нямат зъби. В България около 260 хил. души са без нито един зъб, такова е състоянието на 13 процента от хората над 60 г. Още 20 на сто нямат никакви зъби на горната челюст, а 17 процента - на долната. Стоматолозите посочват, че лошият зъбен статус спомага за сърдечни болести, артрити, рак на панкреаса.

Под заглавие "Гладът на моловете" "Капитал Daily" анализира: След голямата треска за завладяване на пазара и преди да са достигнали зрялата си възраст с мечтаната улегналост на потреблението, моловете навлизат в етапа на битката помежду си - за клиенти и наематели. При ограничен пазар и маргинален ръст на доходите /даже по официални данни/ тази битка неизбежно води до канибализъм. С една дума - за да успее един мол, той вече няма как да не изземе от парите, харчени довчера в другите. А те не се увеличават.

Киселото зеле ще излезе доста по-солено на българина през тази година, пресмята "Труд". Главният герой в елексира срещу махмурлук - зелката, е поскъпнала с цели 40 процента и в момента по тържищата и борсите се предлага на едро на цена от 48 стотинки за кило, а на дребно по пазарите удря и до 80 ст.

"Двустранните отношения между Сърбия и България могат да бъдат пример за други съседни страни, те никога не са били на по-високо ниво", казва пред "Дума" Н. Пр. Владимир Чургус. Той е категоричен, че има и доста примери за това: "По време на наводненията в Сърбия България се прояви като наш приятел, и то не само държавата, а и българският народ. Над хиляда български граждани донесоха тук, в посолството, кой каквото може - вода, детски пелени, консерви, хигиенизиращи препарати, водни помпи. Оценявам тези действия най-високо. Много са туристите - българи в Сърбия и сърби в България. Това няма как да се случи в страна, с която нямаш добри отношения. От друга страна, ще отбележа и контактите на високо ниво - сръбските президент, премиер, различни министри идваха на посещения в България. Вие сте страна членка на ЕС, която поддържа Сърбия по пътя на евроинтеграцията."

Учениците в задължителна училищна възраст до 16 г. ще могат да се подготвят и вкъщи, ако родителите им желаят това. Ако децата не ходят на училище, родителите трябва да им осигурят условия и учебници за обучение примерно с частни учители. Годишни оценки по предмети домашните ученици ще получават чрез явяване на изпити в училище. Това предвижда проект на Закон за предучилищното и училищното образование, внесен вчера в НС от група депутати на ГЕРБ, уточнява на първа страница "Дума".

Децата няма да получават оценки до четвърти клас, допълва по темата във водещата си новина "Труд". Учителите ще гонят непослушните и неподходящо облечените, се предвижда още в промените в сектора.

Водещата новина и за "Телеграф" е с акцент образование. Изданието отбелязва, че децата ще завършват основното си образование след седми, а не както е досега - след осми клас. От просветното министерство се надяват промените да влязат в сила през следващата учебна година. В законопроектът, внесен от ГЕРБ, се предвижда още гимназиалното обучение да бъде разделено на два етапа. Първият е от осми до десети клас, след като се държи матура и се вземе удостоверение за завършен първи гимназиален етап. Във втория етап децата ще се профилират спрямо изучаваните езици или професии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е да се постави въпроса за отнемане на Българското Гражданство на лицето Сергей Станишеф на основание систематично увреждане на имиджа на България и Българския народ пред международната общественост.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този биологичен *** Станишев си живее с убеждението, че е човекът, който може да дава оценки и да съди другите, след като той цял живот върви от провал към провал.
68
3
 
8
 
! Отговори
чо преди 9 години
Чакайте ,надявайте се --:-) :-) :-) --Путин ще ви помогне':-) :-) :-) --веднага ще ви вдигне пенсийте,заплатите,-и :-) :-) хоп гооотово..и това ще го направи от Най-добри чувства-към неговия ,,братски народ,,:- Защото е Славянски ) :-) :-) А от вас какво ще се иска в замяна---:-) :-) Ами нищо-вие ще си лежите и--нищо друго:-) :-) :-) ._---това е мечтата на ,,***,,--Балкански-мурзилкин:-) :-) :-)
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гоце Вярно, от пидали каквито сте двамата всичко може да се очаква. Когато един мъж твърди за друг мъж ,че е обратен ,то същия също е обратен. Иначе няма как да знае за първия.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гоце Гоце,колко пъти пробва докато се увериш ,че горепосочения е "***"??? щото без да си пробвал и успял няма как да знаеш . А щом знаеш и си сигурен,значи вече си го пробвал,а това доказва,че също си "***". ми тогаз що се подиграваш на себеподобния си??
65
1
 
5
 
! Отговори
чо преди 9 години
Чакайте ,надявайте се --:-) :-) :-) --Путин ще ви помогне':-) :-) :-) --веднага ще ви вдигне пенсийте,заплатите,-и :-) :-) хоп гооотово..и това ще го направи от Най-добри чувства-към неговия ,,братски народ,,:- Защото е Славянски ) :-) :-) А от вас какво ще се иска в замяна---:-) :-) Ами нищо-вие ще си лежите и--нищо друго:-) :-) :-) ._---това е мечтата на ,,***,,--Балкански-мурзилкин:-) :-) :-)
64
0
 
5
 
! Отговори
чо преди 9 години
До 85__Ми кой разграби държавата след 90??--ето тъкмо твоите хора -те бяха власта и капитала преди 10ноември 'не ми казвай само че от 11ноември са се отказали от капитала и власта--те ръководеха всички процеси преди10и след 10ноември.-Сергей като ви събираше на Буздложа--какви светли приказки ви говореше---ха виж го сега каде е той и каде отново си Ти:-) :-)
63
0
 
12
 
! Отговори
гулаг преди 9 години
Aмче Съсела не е българин оти се косите, он е пореднят ',,комунист'' предател!!!
62
1
 
3
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Чак очернил ?По е важно , че отчитат недостиг в 3 програми -- " Околна среда " ? Та какво правите по околната среда ? - изсичате горите и коритата на реките и язовирите никой не ги почиства и проверява дали се оттичат правилно !дефицитите се увеличават всяка година , а няма производство и няма достатъчно постъпления в бюджета . Туризъм и малко селско стопанство - това е отредило ЕС , все ще сме в криза !!
61
2
 
11
 
! Отговори
Nekoj преди 9 години
която имаше за цел от социализъм да преминем не към комунизъм, а към червен капитализъм*********************************************************************************Капитализма цвят няма, има богати и бедни. А бедните са винаги много повече от богатите. Още от времето на римската република са Римските Сенатори са казали "Да го духат бедните"...А тия дето се правят на десни да ми обяснят как се натрупва капитал за 10 години. Как се става милиардер в татковината...
60
1
 
5
 
! Отговори
Fakt преди 9 години
E,che BB I CC praveha sa6toto predi meseci,no tova ne se otrazyava6e ot mediite po tozi na4in,a zvu4e6e edva li ne kato pohvala! Za6to li?!....
59
5
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Е то си му е вродено. Баща му да припомниме, се явява един от "родителите" на т. н. "македонска нация".Само комунисти в името на партията, могат да се откажат от народа си!
58
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално поведение на една украинска гнида .не знам как и кой го издигна до такъв пост в ЕС ,този трябва да го повикат в украйна ............да му се отнеме БГ гражданството .........
57
3
 
25
 
! Отговори
Гоце преди 9 години
Изобщо не се учудвам, то от *** какво друго може да се очаква!
56
2
 
14
 
! Отговори
istina govorq преди 9 години
NE SME I O4AKVALI DRYGO OT MAZNIQT ,PODHILKVA6 SE MO6ENNIK STANIGEI !TOI E TOLKOVA ZLOBEN I DOLEN !ZA VLAST I PARI E SPOSOBEN NA VSI4KO !...OTVRAT EEEEEEEEEEEEE
55
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До куманоидни извергиPREZ KOMUNIZMA SE GIVEESHE DOBRE.KATASTOFATA I GLDAT DOIDOHA SLED DESETI NOEMVRI 1989 G.
54
2
 
22
 
! Отговори
kaka преди 9 години
аааа, нищо - Моника ще издуха всички проблеми!
53
8
 
37
 
! Отговори
куманоидни изверги преди 9 години
Мръсните комунисти никога не са мислили нищо добро на България! От 1944 до ден днешен я разсипаха. Даже "прехода" от 25 години бе режисирано разграбване на България от синовете на БКП!
52
4
 
24
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До 78. Не, беше истината. За разлика от гнусните компромати на съсела.
51
0
 
9
 
! Отговори
хе хе преди 9 години
Интересно. Българинът вече не е читател. Той е писател. Иначе няма друго обяснение за коментарите, които са само върху заглавието.