Всеки подкуп на пътя води до катастрофи!

За да събере акт от 50 лв., държавата харчи до 400 лв., изчисли експерт
Обновена: 23 ное 2014 13:31 | 23 ное 2014 10:20, Веселина Йорданова
83
Всеки подкуп на пътя води до катастрофи!
Снимка: архив, БулФото

"Всеки подкуп, даден на пътя, води до катастрофи“, заяви Любка Маринова, бивш служител на КАТ-София в коментар на случая с катаджията, заснет с видео да взема подкуп.

„Ако аз си позволя да извърша нарушение и да дам подкуп, продължавам да извършвам това нарушение в бъдеще. В един момент това върви към катастрофа“, обясни тя пред Нова телевизия.

Още по темата
По думите й неслучайно загиналите от началото на годината са 592-ма.

Тя заяви, че отпадането на фишовете от мобилните камери отново е довело до контакт на гражданите с пътните полицаи, а главното е „да разделим тези 2 субекта“.

„Камерите са средството, с което намаляваме корупцията на пътя”, каза още Любка Маринова.

Според Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, трябва да си зададем въпроса защо хората са склонни да дадат подкуп.

„Отговорът е, че ако не дадат, влизат в една изключително бюрократична процедура, която отнема минимум 6 месеца. Имаме писане на акт, после възражение, след месец издаване на наказателно постановление. Следва игра на котка и мишка за връчването му. След това отиваме в съда да го обжалваме. Има втора инстанция, след което наказателното постановление влиза в сила и тогава държавата започва трета процедура по събирането“, коментира той.

По думите му изпадаме в една шизофренна ситуация, в която за акт, който е 50 лева, държавата е похарчила между 200 и 400 лева да си го събере, а човек губи между 5-15 работни дни.

Той даде пример, че във всяка полицейска кола в Хърватия има ПОС терминал и парите се вземат на момента след нарушение. То се установява с камери.

"Не знам защо депутатите от правната комисия смятат, че този закон, който е от 69-а година, е някаква свещена крава и не искат да го променят”, допълни Тодоров.

"Очевидно КАТ е сбъркана институция изначално. Трябва всичко да се ликвидира и да започне по нов начин и с нови хора”, смята адвокатът Николай Хаджигенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: Пътна полиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
10
 
! Отговори
Валери преди 9 години
До младенОт миционер не очаквам да мисли, но има хора които се смятат за интелигенция и всеки ден се показват по телевизията и ни учат как да живеем, поне те би трябвало да мислят но очевидно и при тях не се получава. Но пък и тях не ги глобяват и няма защо да се напъват, поне докато не загине техен близък. Тогава започват да викат и да призовават да се вдигнат глобите които тях не ги ловат. Или грубо казано интелигенцията ни е ***!
12
0
 
9
 
! Отговори
стерлиципокеремидите преди 9 години
катастрофата в възпитанието,образованието и изграждането на съвременния морал води до катастрофи и жертви по пътищата и абсурди в държавата.
11
1
 
20
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Системата е измислена в много държави и работи перфектно, и тука може да стане, но няма как да се крадат пари, и затова не го правят. Това е.
10
0
 
3
 
! Отговори
младен преди 9 години
До Валери"но законите на физиката важат за всички но започнаха да измират и техни деца..."Това е така ама нали знаеш чисто човешка черта е да си мислиш "..абе тиа неща на мене няма се случат", пък и то от де толкова акъл при катаджиите
9
0
 
23
 
! Отговори
Очевадно е! преди 9 години
Очевадно е, че няма воля за промяна! Няма Воля от страна на КАТ, няма Воля от страна на Парламентта, няма Воля от страна на МВР. Е ... ще се вкарат разни щуротии, като да караме на запалени фарове цяла година - за мен лично тази мярка е много глупава. Също така младите шофьори да карат с придружител, е аз ако имам книжка и не карат 3 години, дали съм станал стар шофьор???
8
1
 
7
 
! Отговори
Валери преди 9 години
До младенТе добре събират пари, но законите на физиката важат за всички но започнаха да измират и техни деца и близки а не знам дали парите ще им помогнат да си ги върнат.
7
0
 
19
 
! Отговори
младен преди 9 години
До ВалериЕ да де, ама те нещата са измислени и организирани с цел да върви и бъде успешен бизнеса. На никой от КАТ или дупетатите не му дреме за правилата, катастрофите и прочие. Важното е пара да се събира. К'во е това нещо за платен в 7 дневен срок акт или фиш 30% отстъпка. Звучи ми като реклама на тур "за ранни записвания до хх.хх.хх % отстъпка". Като гледам др. година ще пуснат и "Плати два акта и 3тият е бонус"
6
0
 
11
 
! Отговори
никой... преди 9 години
МОЙТО МОМЧЕ, НЕ САМО ТОЗИ ЗАКОН Е ОТ 69 ГОД. ИМА МНОГО ЗАКОНИ, КОИТО СА ЗА СМЯНА. НЯМА ДА ДАВАМ ПРИМЕР...НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА
5
0
 
31
 
! Отговори
Валери преди 9 години
Събирането на глобите е наистина малоумно и печелят единствено банките които взимат сериозни комисиони. Но за организацията са си виновни от КАТ защото не се научиха да работят и във века на електрониката работят с допотопни компютри и софтуер. При тях се губи минимум половин ден в чакане на опашки.И някой трябва да обясни на тиквите в КАТ, че техни основни задължения са да организират безопасно движение и глобите са средство за постигане на безопасност и ред а не само прибиране на пари.
4
1
 
22
 
! Отговори
3 преди 9 години
Беззаконието и корупцията в КАТ водят до многото ПТП.
3
2
 
40
 
! Отговори
Х преди 9 години
В Англия корумпиран полицай го очаква присъда до 14 години затвор,а у нас го очакват пенсиониране и 20 заплати.Май има разлика!
2
1
 
27
 
! Отговори
някой преди 9 години
полицията на пътя е да регулира движението където е натоварено или има ПТП,защо въобще трябва да стоят с палките зад някой знак....има си камери за тая работа...ама в България май пак нещо не е наред....
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За това социализЪма фалира, сега се опитват чрез фалит на посттоталитаризма да върнат светлото бъдеще от преди век!