Всеки подкуп на пътя води до катастрофи!

За да събере акт от 50 лв., държавата харчи до 400 лв., изчисли експерт
Обновена: 23 ное 2014 13:31 | 23 ное 2014 10:20, Веселина Йорданова
83
Всеки подкуп на пътя води до катастрофи!
Снимка: архив, БулФото

"Всеки подкуп, даден на пътя, води до катастрофи“, заяви Любка Маринова, бивш служител на КАТ-София в коментар на случая с катаджията, заснет с видео да взема подкуп.

„Ако аз си позволя да извърша нарушение и да дам подкуп, продължавам да извършвам това нарушение в бъдеще. В един момент това върви към катастрофа“, обясни тя пред Нова телевизия.

Още по темата
По думите й неслучайно загиналите от началото на годината са 592-ма.

Тя заяви, че отпадането на фишовете от мобилните камери отново е довело до контакт на гражданите с пътните полицаи, а главното е „да разделим тези 2 субекта“.

„Камерите са средството, с което намаляваме корупцията на пътя”, каза още Любка Маринова.

Според Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, трябва да си зададем въпроса защо хората са склонни да дадат подкуп.

„Отговорът е, че ако не дадат, влизат в една изключително бюрократична процедура, която отнема минимум 6 месеца. Имаме писане на акт, после възражение, след месец издаване на наказателно постановление. Следва игра на котка и мишка за връчването му. След това отиваме в съда да го обжалваме. Има втора инстанция, след което наказателното постановление влиза в сила и тогава държавата започва трета процедура по събирането“, коментира той.

По думите му изпадаме в една шизофренна ситуация, в която за акт, който е 50 лева, държавата е похарчила между 200 и 400 лева да си го събере, а човек губи между 5-15 работни дни.

Той даде пример, че във всяка полицейска кола в Хърватия има ПОС терминал и парите се вземат на момента след нарушение. То се установява с камери.

"Не знам защо депутатите от правната комисия смятат, че този закон, който е от 69-а година, е някаква свещена крава и не искат да го променят”, допълни Тодоров.

"Очевидно КАТ е сбъркана институция изначално. Трябва всичко да се ликвидира и да започне по нов начин и с нови хора”, смята адвокатът Николай Хаджигенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: Пътна полиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
11
 
! Отговори
Х преди 9 години
Преди 89 и сега:Прочетете най коментираната статия в 24 часа и ми кажете това което се е случело сега щеше ли да се случи тогава.За самозапалилото се момиче от Перник защото нямало 10 лева да си плати за изваждането на кърлеж от крака.
32
0
 
8
 
! Отговори
do k. преди 9 години
80% ot svetofarite v bg sa nenujni i sa za izhvarlyane. na tehnite mesta - kragovi krastovista efikasno i eftino.kat e nenujna slujba v mvr.tova e deinost na kmetstvata. ama bankovia reket i komisionite za bg bankite e ot centralnata bulgar administracia.kakto reketa s 20% dds i minim. zaplata 170? v bg.
31
4
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 9 години
Правен съм много преди 89-та хайде тичай да погледаш тв АЛФ да ти проплакнат смачкания мозък.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От край време се знае, че от който нищо не става, го правят милиционер. Трябва да си нагъл, ***,комплексар,престъпник и рушветчия. Да не говорим че ченгенцата масово карат без фарове, колани, говорят по телефона,минават *** червено, но нали имат карта катилите. А аз имах един съсед полицай,много хубав и добър човек ,но спря да взема подкупи, жена му го напусна,банката го погна и взе че вдигна захарта и се спомина
29
4
 
1
 
! Отговори
Nekoj преди 9 години
До 31Изглеждаш от правените около 89 година. Едно и сьщо повтаряш, като *** либерастче. Телевизия Алф. .. хахахахаххаха.
28
1
 
12
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
2-3 пъти минавам метър след като на куките им заявя, "ами пишете". Няма лапалома, не им се пише!
27
3
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
Така казват по телевизия АЛФ нали??
26
0
 
3
 
! Отговори
Nekoj преди 9 години
А сега да ви светна соросидни либерасти, модела на днешния капитализьм е базиран на дьлгове. Ако няма дьлгове и капитализма в днешния си вид умира. Ето и линк - https://youtube/watch?v=jqvKjsIxT_8,https://youtube/watch?v=mII9NZ8MMVMнад 4000 000 са гледали тия нещица...
25
0
 
3
 
! Отговори
fi преди 9 години
fi% sakrastenie na bg policai.ot edna camera za 1000 leva razhodi ima prihodi milioni bg leva. vseki narushitel na bg zakon plasta globa.za edin policai ima razhodi 20 000 bg leva i polza 0 bg leva.ami 1000 bg policai sa razhodi 20 000 000 bg leva, a polzata ot tyah e 0 bg leva. pak taka s sadebnata bg systema. kakto predi 100 godini vseki bg voinik darji u doma si orajieto si - da pasi jivota i imota si.
24
2
 
4
 
! Отговори
Nekoj преди 9 години
До 25Бг нямаше проблем и с Чернобил нали така*****************************************************Я стига глупусти бе другарю правоверен либераст. Технологията проради една или друга причина не действала. Това в Япония да не би да беше нещо друго а??? И там льгаха колкото могат да "се запази" спокойствието. Каква е разликата между двете аварии с оглед отразяване от медиите и льжотене от правителствата?
23
3
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Стига си вярвал на телевизия АЛФ какво говори Бг нямаше проблем и с Чернобил нали така???
22
5
 
5
 
! Отговори
opps drugata 4ast преди 9 години
Бг немаше проблеми с дьлга - 1000 на калпак, а американците има по $58000, японците по $99000, ирландците по $60 000 канадците по $45 000 и това е дьржавен дьлг. За който иска повече информация - ето ви и линкbloomberg/visual-data/best-and-worst//most-government-debt-per-person-countries
21
5
 
5
 
! Отговори
hahahahhah преди 9 години
България има три фалита през комунистическо_________________________________________hhahahahahahhahahahhahahahhahahahahДа спомням си фалита с 10 милиарда долара. То беше неистов вой надаван тогава, как може всеки Бг гражданинин дьлжи 1000 долара. От кьде ще ги вземем... Това беше така наречения фалит. Ама тогава интернет го немаше, новини по радиото от ББС и тем подобни. Сега е лесно има информация от всекьде. Де сега да ме подбутнат пак *** *** за дьлг и прочие... Бг немаше про
20
0
 
15
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Аз си плащам глобите и не давам подкупи . Имам 2 глоби по 20 лв -за невлючени светлини и 2 глоби за превишена скорост -50 и100лв,но за да платиш глобата си ,то трябва да плаиш 4 или 6лева и в някой конкретна банка, мислех да не си плащам глобте ,но тъй като съм законопослушен гражданин ,то реших да платя . Нека първо направят да се събират тези пари поне без комисии -освен через банките -няма ли друг начин.Трябва да платя 20 kd а ще доплатя за превод 4 или 6 лева и се замисляш -кой е мошеника !
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То затова банкрутира комунизма 91 г., защото за да произведе една тенджера за 5 лв. влага 30 лв. но има някой хора тук които просто не могат да го проумеят това.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА МИ ОБЯСНИ ЗАЩО СДВР- КАТ СОФИЯ БАВИ РЕШЕНИЕТО НА АКТОВЕТЕ КОИТО НЕ ДАЛИ ПОДКУПИ И НЕ СА РЕШИЛИ ВЪПРОСА НА МОМЕНТА И СИ КАРАТ ЦЯЛА ГОДИНА С АКТА НО НАЙ НЕПРИЯТНОТО Е ПЕЧАТА В ПРОВИЦИЯТА В ВСЕКИ МЕСЕЦ А И ЕЛЕКТРОНИЯ КАТ ПОТЪНА ВЕДНО С ПАРИТЕ НЕ ЧУХМЕ ФУРАЖКИ ДА СА ИЗХВЬРЧАЛИ ЗА ТОВА КАКТО АКТОВЕТЕ НИ ЗА НЕПОДКУПНИ ФАСОНИ
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България има три фалита през комунистическо. И сега комунизма си продължава.
16
4
 
10
 
! Отговори
! преди 9 години
Ако държавата харчи 200лв да събере акта то минималния акт трябва да е 200лв ! Ако те глобят неправомерно и обжалваш тези пари са за сметка на държавата и ръководителя на полицая ще трябва да му иска сметка защо не си върши качествено работата. Ако обжалваш и се потвърди то нарушителя(ти) ще трябва да платиш акта + разходите по обжалването! Елементарно е! А тогава акта може да ти излезе и 1000лв...
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законите са от 1969 г. и манталитетът е от 1969 г. Нищо не се променя. Някои даже мечтаят да се върне едно време. "Демокрацията" така я направиха, че сега ще се поддържа България зле за да се каже "Ето на ви демокрация и бедност".
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да събере акт от 50 лв., държавата харчи до 400 лв., изчисли експерт :/и какво излиза като се замислим?ако глобата е 100лв- 800лв ще отдели държавата?или експертът е некадърник ,или се крадъът пари ,или трябват реформи.