1/3 от родителите пушат пред децата си на затворено

Над 70% от учениците вече смятат, че цигарите не са модерни
Обновена: 26 ное 2014 11:50 | 26 ное 2014 11:50,
31
1/3 от родителите пушат пред децата си на затворено
Снимка: Архив Reuters

Близо 30 на сто от родителите пушат пред децата си в затворени пространства, сочат резултати от кампанията "Дишай свободно", пише БТА.

Кампанията се е осъществила в периода 20 октомври - 7 ноември сред четвъртокласници от 10 столични училища и в нея са участвали 750 деца, съобщи доц. д-р Мария Стаевска от Клиниката по клинична алергология в УМБАЛ "Александровска."

Целта е била децата да се запознаят с вредата от тютюнопушенето и ролята му на рисков фактор за развитието на алергии и респираторни заболявания.

Резултатите сочат, че 98 на сто от учениците смятат пушенето за вредно, а 73 на сто от тях са отговорили, че пушенето вече не е модерно. 32 на сто от анкетираните деца имат приятели, които пушат. Познатите им пушачи са на възраст от 9 до 27 години.

Д-р Стаевска уточни, че към "приятели" учениците са включили свои познати и роднини, сред които баби, дядовци и родители.

Специалистката посочи, че някои от децата са споделили, че дори когато помолят родителите си да не пушат пред тях, те не се съобразяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Клецимир преди 9 години
До Анонимен 20а сега като спря да пушиш, с какво замени чалгата бе, готин? И нй- вече с какви стимуланти замени цигарите?
23
1
 
1
 
! Отговори
пешо преди 9 години
че няма връзка между цигарите и чалгата - няма. за справка сравнете количеството пушачи пред коя да е чалготека с това пред другите дискотеки. особено противна ми е бившата карамел в подлеза под моста на влюбените. нейните посетители *** постоянно се събират да пушат пред входа и мъглата става толкова плътна, че чувстваш съпротивление докато вървиш.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С нетърпение чакам момента на мода да излезе рязането на вени и скачането от високо. Тогава колко драстично ще намалеят и..те...
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И после същите родители реват, че детето развило асма или пък се чудят защо е пропушило още на 13-14. ми много интересно защо ли? Като от най-ранната си възраст виждаш мама и тате да пушат, решаваш, че това е знак, че си голям и съответно бързаш да станеш като тях.
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 20По голяма глупост не бях чела. Каква е връзката чалга-цигаи? Аз пуша, но за разлика от теб никога не съм слушала чалга. И децата ми не слушат. Не могат да я търпят. И да допълня, вредата от цигарите не е доказана изобщо. Това е като глобалното затопляне. Някои хора правят много пари на гърба на баламите по света.
19
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Разбира се че пушенето в България не е модерно, модерното са наркотиците и алкохола, но те не са забранени на обществени места, нали!!!!
18
1
 
5
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДА ТЕ ВЕЧЕ НЕ ПУШАТ ВЗЕМАТ НААРКОТИЦИ. ТОВА Е МОДЕРНО ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 22Това пък какво беше?
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nqma pari za apartament s otdlni stai
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 6И, като го видиш в количката и в трутинетката,като сълза само като помислиш,че го е закърмила с никотин вместо с любов.И се чудиш що за майка е и чия майка я раждала?Тя ли е най-важната особа на Света?Сама е на самотен Остров или егоизма и е в повече граничещ с непукизъм.И колко поражения му нанася още преди да си поеме първата глъдка въздух.
14
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
"Над 70% от учениците вече смятат, че цигарите не са модерни"Нека да уточним - не са модерни цигарите от тютюн.За сметка на това са модерни цигарите с наркотици, алкохола и енергийните напитки.Оказва се, че цигарите от тютюн са вредни, а тези с треви - не, защо за тях се премълчава?Докато тютюневите цигари се продават по магазините, то е много интересно откъде и как се снабдяват с цигари с треви? От небето ли падат?Не казвам, че цигарите не са вредни, но статиите са насочени само към тютюна
13
3
 
12
 
! Отговори
Бивш преди 9 години
От 14 до 25 пушех. Започнах с Кентон.Тогава нямаше много вносни цигари-имаше кентон,бт,фекикс,средец.Цигарите бяха без пари-40ст.кутията.После пушех Лъки по 80ст.,после боро по 1.40....2005 ги спрях. Чак 2008 се изчистих хубаво. Сега Мразя мириса на цигари.Като се замисля колко *** съм бил да пафкам...какво ти дават цигарите-Миришеш на ***.Повечето ми познати които позабогатяха и те спряха да пафкат. Прави ми впечатление че по-бедните пушат.Емигрантите и те спряха цигарите,назапад.
12
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Има много прости жени! Една позната, докато беше бременна пушеше по две кутии цигари на ден, "за бебето щяло да е стресово, ако намали цигарите или напълно ги спре"?! Детето се роди, за щастие здраво, сега тя и баща му пушат постоянно вкъщи, без да се съобразяват, че детето расте и диша този въздух!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой пуши цигарите бе братко?!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За сметка на това припадат в час и междучасие от едни неща дето от едната страна димят, мухаха!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УБИЙЦИ
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото пушат по-модерни неща.Някой контролира ли това и има ли санкции?
7
1
 
19
 
! Отговори
Продуцент преди 9 години
Нищо не пречи още утре да ви внушат, че много модерно да се пуши и всички ще започнете да пушите. Повечето от вас не можете да мислите самостоятелно и действате първосигнално. Правите само това, което е МОДЕРНО.
6
3
 
28
 
! Отговори
снакс момче преди 9 години
цигарите не са модерни, обаче алкохола в комбинация с енергийни напитки и наркотици е супер фешан.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко бременни пушат, не е истина.