Архимандрит Дионисий няма да става епископ

Патриарх Неофит оттегли предложението си
9 дек 2014 16:45,
3
Архимандрит Дионисий няма да става епископ
Протест пред Светия Синод срещу Дионисий. Снимка: Булфото

На днешното заседание на Светия синод патриарх Неофит е оттеглил предложението за епископската хиротония (полагане в епископски сан) на архимандрит Дионисий, насрочено за 21 декември. Това съобщиха за БТА от отдела "Връзки с обществеността" при Българската православна църква.

Духовници и миряни с молитвено присъствие днес пред Синодалната палата изразиха несъгласието си с насрочения за 21 декември избор на архимандрит Дионисий за епископ на Българската православна църква.

На 28 ноември Светият синод взе решение архимандрит Дионисий на 21 декември да бъде ръкоположен в епископски сан и да бъде назначен за втори викарий на патриарх Неофит, който е Софийски митрополит.

Като причина за отмяна на решението от 28 ноември, днес пред митрополитите от Светия синод е било посочено несъгласието на вярващия народ и на софийското духовенство с избора на архимандрит Дионисий за епископ на БПЦ.

На протест днес духовници и миряни се събраха на протест срещу издигането на архимандрит Дионисий. "С днешното молитвено присъствие искаме да покажем, че не сме съгласни с хиротонията на един човек, който е достатъчно компрометиран, за да не желае божият народ неговото ръкополагане за епископ", заяви един от присъствалите. По думите на протестиращите той е свързан със сили, враждебни за Църквата.

Срещу Дионисий има обвинения, че е част от масонска ложа, което нарушава каноните на църквата. Нарушено е и възрастовото ограничение - според църковните закони в такъв сан могат да се ръкоположат лица над 35 години и служили поне три години в манастир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Бригада !
1
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко, защото е достоен човек, но платените *** агитки се намесиха и в Църквата ...