Спряха продажбата на ценни антични монети, изнесени в Швейцария

Цената на едната стигнала 170 хил. евро при наддаване
6
Спряха продажбата на ценни антични монети, изнесени в Швейцария
Вежди Рашидов. Снимка: БулФото, архив

От продажба на търг в Швейцария са спрени незаконно изнесени от България ценни антични монети, съобщиха от Министерството на културата.

Реализирането на акцията по спирането на продажбата е станало възможно със съвместните усилия на министъра на културата Вежди Рашидов, на министъра на външните работи Даниел Митов, на посланика на Република България в Конфедерация Швейцария д-р Меглена Плугчиева, на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, както и на Главна дирекция „Криминална полиция” на МВР, сектор „Противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности”.

В сектор „Противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности” е получен сигнал, че в интернет страницата на аукцион, провеждащ се в Швейцария, са обявени за продажба две антични римски монети – ауреуси на император Макрин и на Юлия Домна.

За монетите е получена информация, че са намерени при иманярски разкопки в централна Северна България през 2013 г. Те са незаконно изнесени през 2014 г. от територията на България и са препродадени на дилъри на културни ценности. За извършените незаконни археологически разкопки и за незаконния износ на културни ценности, сред които и горепосочените монети от България, се води полицейско разследване, изготвена е и молба за правна помощ до компетентната прокуратура в Швейцария.

Аукционът е бил насрочен за 13 декември 2014 г., като ауреусът на Юлия Домна е бил на позиция 89 в интернет страницата с обявена начална цена 14 893 евро, а ауреусът на Макрин - на позиция 94 в интернет страницата с обявена начална цена 115 836 евро.

С цел предотвратяване на продажбата на незаконно изнесените от България ценности, министър Вежди Рашидов е изпратил писмо с искане за сваляне на въпросните монети от продажба, след което посланик Плугчиева е отправила нота до компетентните власти в Шейцария за спиране на продажбата на аукциона на античните монети с произход от България.

В отговор на искането аукционът е блокирал двете монети, независимо, че за едната от тях е имало наддаване и цената й от 115 836 евро е стигнала до 170 хиляди евро. В момента швейцарските власти чакат от Върховната касационна прокуратура на България допълнителни документи по случая, за да може страната ни да си върне обратно ценните монети.

И България, и Швейцария са ратифицирали Конвенцията за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности /Париж 1970/. На основание на разпоредбите на чл. 9 от конвенцията, българската страна може да настоява за съдействието от страна на швейцарските власти за предприемане на необходимите мерки за юридическата и физическата защита на културните ценности.

Съгласно разпоредбите на българското законодателство, археологическите обекти, в това число и цитираните монети, са държавна собственост и представляват движими културни ценности с категория национално богатство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
milen преди 8 години
Спрени от аукциона - добре ! Прокуратурата няма доказателства ! Няма вещи лица - освен най-големият контрабандист и бивше ченге от ДС другарят Христосков ! Ще изхарчат маса държавна пара да разхождат разни безмозъчни научни сътрудници и накрая ще си замълчат за провала Защото това е Швейцария ! Без категорични доказателства само материал за чакалите от пресата .
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО НА НАЙ ГОТИНИТЕ ПОЛИЦАИ-ЕКИПА НА АНГЕЛ ПАПАЛЕЗОВМОМЧЕТА ДАВАЙТЕ НАПРЕД
5
1
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Браво на хората помогнали за връщането на антиките !
4
1
 
1
 
! Отговори
681 преди 9 години
Хайде бе, бая артисти изброихте от театъра на абсурдите-България!
3
2
 
7
 
! Отговори
как познаха... преди 9 години
по какво познаха, че са намерени в Р.Б. ? на монетите не пише никога къде са намерени ! а ако са знаели, защо не са реагирали на време и как са стигнали до Швейцария?!
2
5
 
11
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
За 170 хилядиевро и аз ще копам с лопатата по баирите. А културата ни ли, нега оставим ромската да я замести, римската е изпълнена с насилие,а ромската е романтична. След 1000 години запзен ромски катун на дърво ще струва сигурно 1 милион.
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bravooo