Неофит: Остава ни вярата, надеждата и любовта

Патриархът със слово по повод Рождество
24 дек 2014 09:58, Александър Попов
110
Неофит: Остава ни вярата, надеждата и любовта
Снимка: Булфото, архив

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничното богослужение за Бъдни вечер в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", на която ще присъства и президентът на България. Служението ще започне в 18:00 часа.

Патриархът ще бъде в съслужение с Техни преосвещенства Тивериополски епископ Тихон - викарий на Българския патриарх, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, Негово високопреподобие архимандрит Герасим-главен секретар на Светия Синод и др.

По повод настъпването на Рождество Христово патриарх Неофит отправи своите послания към българския народ.

"Отново е Рождество Христово и всички ние, заобиколени от най-близките си хора, с трепет посрещаме радостната вест за Въплъщението на Божия Син, вест, която вече повече от 2000 г. ни изпълва с вяра и надежда.

„На земята мир, между човеците благоволение!” ­ пеят ангелите край Витлеем в Рождественската нощ. В тази тиха празнична вечер, когато си спомняме Рождението по плът на Господ Иисус Христос, пожелавам на всички вас, скъпи сънародници, да усетите този евангелски мир в душите си, към който светиите се стремят цял живот.

Мирът и радостта, които даром изобилно се изливат върху нас в светлите и тържествени дни на празника Рождество Христово, нека подобно на Витлеемската пътеводна звезда да ни направляват по пътя ни през това бурно житейско море и да ни укрепяват в скърбите, а в радостните ни дни да ни направят щедри и любвеобилни към всички хора около нас", пише в словото на патриарха.

Той пожела на българите да не затваряме очите си и да не отвръщаме сърцата си от онези, които са в скърби и притеснения, които боледуват, живеят в нищета или са самотни. Да им даряваме, без да се щадим, своите усмивки, своето внимание, загриженост и съпричастност.

"През изминалата година неведнъж се обръщахме към вас, призовавайки вашето милосърдие, за да окажете помощ и подкрепа на пострадалите наши сънародници. И аз с благодарност виждах как вашите сърца състрадателно и с готовност откликваха на чуждата мъка и притеснение. Нека Господ да възнагради вашата отзивчивост с изобилните Си благодатни дарове и милости! Бедствени наводнения сполетяха не едно и две селища в България, взеха човешки жертви, оставиха скърбящи и сиротни близките на загиналите, мнозина загубиха имуществото си и най-необходимото за преживяването си. Това беше изпитание за всички нас, изпитание за нашата човечност и способност да съчувстваме и състрадаваме, готовност да отделяме от своето, за да облекчим мъката на другия, готовност да отделим от своето време, сили и средства, за да помогнем, да утешим онези, които са в отчаяние и безнадеждност.

Тези бедствия бяха и подсещане за всички нас колко несигурно и преходно е всичко в този свят и че когато загубим в един миг всичко, което сме считали за източник на сигурност и щастие, онова, което ни остава, са вярата, надеждата и любовта.

С отеческа любов ви пожелавам, скъпи братя и сестри, радостно посрещане на празника Рождество Христово. Нека Христос, чието Рождество по плът ние днес възпоменаваме, да бъде наша обща радост и неизчерпаем извор на надежда и упование в този несигурен и изменчив свят", завършва словото.

Честито Рождество Христово! Благословена и мирна 2015 година, пожела патриарх Неофит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: патриарх Неофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Православен преди 9 години
Дядо Неофите, обърни се и към българската олигархия с пожелание да не бъде толкова алчна, а да оствя по нещичко и за нас, простосмътните!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неофите, след Патриарх Максим, народът български имаше нужда от реформа в Светата Църква, а не от празнословие.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя, не е никакъв Патриарх, а само един назначен мегафон на Боко Тиквата.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агентът-доносник да го духа !
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дано вярата,надеждата и любовта ни сплотят и да вървим към едно по-добро бъдеще.Без значение русофили или русофоби,бъдете българофили преди всичко!Весели празници.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В скоро време ще пеем:Свята Коледа, турска Коледа!...
14
1
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
"Остава ни вярата, надеждата и любовта"Така е.(Щом ДС вече я няма)
13
1
 
9
 
! Отговори
читател преди 9 години
БПЦ се грижи единствено и само за себе си.Нищо друго не ги интересува, още по-малко православните.За това други църкви и секти се позват с успех, защото те не се боят да отидат при нуждаещия се.Освен да се труфят със средновековни дрешки и шапки и да говорят с езика на менталите - друго не могат.
12
3
 
7
 
! Отговори
СерГей преди 9 години
А-аааа, и баба Гуси ни остава........
11
1
 
4
 
! Отговори
знайко преди 9 години
до цветелина Който и да те заведе при това бебе, няма да му повярваш.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече нищо не ни остана
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честита ви Сатурналия и по-леко със суеверията и митовете за дърводелци, че съвсем сте зацапали свещите... :D
8
2
 
6
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Ако Божия син се роди днес в която и да е страна и определени хора разберат това.....няма и три дена да го оставят да живее!!!....
7
4
 
9
 
! Отговори
художника преди 9 години
Патриархът говори за Вяра, Надежда и Любов, но той не знае или не иска да повярва, че говори на стадо ГЛУХИ, ослепели за доброто от собствения си ЕГОИЗЪМ за оцеляване в бедната ни Родина.На всички, които са чули неговите думи, пожелавам ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ да обичат и да бъдат обичани!
6
2
 
6
 
! Отговори
do anonimen преди 9 години
Znaci,nevernitzite sa v blizkiyat iztok, a ne tuk.moje da spij spokoyno.lol
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 49Значи аз ходя на църква за да се помоля сам на себе си един вид? Че аз тогава и вкъщи мога да се помоля на онова свисше у мен за да ми помогне....що трябва да ходя на църква?!
4
7
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
СЛАВА НА БОГ И БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Весели празници на всички!!!!Дано следващата година ни отминат беди и трагедии,повече работа,повече парички за всички и дано се вразумят младите "шофьори"да не правят трагедии за себе си и за семействата си ДАНО,по-малко болести и да минава злото...и по-малко злоба и завист между българите колкото толкова ако може повече по-добре,живейте си живота че е кратък,не се ядосвайте за глупости...без пари не може но не всичко е пари!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българската православна църква е може би най-богатата институция в държавата, защо не вземат да открият домове за беездомни хора, безплатни кухни да организират, да се грижат за изпаднали в нищета възрастни или болни хора, а само знаят да призовават за нашата съпричастност, докато те тънат в разкош и лой! Недостойни лицемери!
1
3
 
9
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
Сърдечно ви честитя Бъдни вечер и ви пожелавам весели празници!