Как да върнем непотребния подарък?

От КЗП информират потребители за възможностите им
25 дек 2014 20:22, Красимир Ангелов
12
Как да върнем непотребния подарък?
Снимка: Reuters

Според разпоредбите на Закона за защита на потребителите, клиентите могат да поискат да върнат закупена стока или да я заменят с друга само в случаите, в които е установен дефект. Това уточняват от Комисията за защита на потребителите (КЗП) във връзка с неподходящите или излишни подаръци, които получават потребителите по празниците.

От КЗП посочват, че има търговци, които са въвели и поддържат добри практики като тези да връщат или заменят по молба на клиентите си закупени от тях стоки без да имат дефект. Това обаче, не е свързано със законови разпоредби и директиви, а единствено с добрата воля на управителя на магазина или веригата.

Затова от комисията съветват потребителите, когато купуват нещо и допускат, че е възможно да се наложи замяната или връщането му, предварително да се информират от търговеца дали той би се съгласил.

Добре е това да бъде писмено декларирано от него някъде в обекта или в документ, който да бъде предоставен при покупката. Препоръчително е клиентите да се поинтересуват и от други клиенти на въпросния търговец, които са поискали връщане или замяна, как се е отнесъл той с тях, съветват от КЗП.

В рамките на предвиденото от законодателството за защита на потребителите има една възможност за връщане на подарък и това е случаят, в който той е бил закупен от онлайн магазин. При този случай има срок от 14 календарни дни за отказ от договора от разстояние.

Тогава потребителят не дължи никакви обяснения на търговеца за причината за връщане на стоката. Търговецът е длъжен да я приеме и да върне парите обратно. Може обаче да се наложи потребителят да заплати пощенските разходи по връщането на стоката към търговеца, уточняват от КЗП, цитирани от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: КЗПвръщане на стоки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
И демокрация ви подариха,ама сте все недоволни
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това си е направо страхотно. Когато ти подарят някоя простотия,можеш усмихнато да я приемеш и след Това да я замениш с подарака,който наистина искаш. Така всички са доволни,а ти не пълниш кофите за *** или се чудиш на кой да го набуташ
6
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ако и тази американска простотия с връщането на подаръците въведем значи сме напълно опрастачени като народ. Ще връщате подаръци, човека се е постарал, харесва ви или не проявете уважение бе. може пък на него точно това да му харесва, а може и да не е имал възможности за по-скъпи неща. Простотии!!!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има една приказка На подарен кон зубите не се гледат.Не атига че и подарък ами и претенции без покритие ***
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подаръкът би трябвало да е освен жест и да удовлетворява човек по някакъв начин. И като ми подари моята широк анурак или дънки, които няма как да нося посмъртно, да й се усмихна и да кажа че много я обичам или да й кажа: Слънце, не се хаби другият път, а направо купи пиячка- от марковата.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от 12и 3Ще ме извинявате, ама да купуваш нещо като дреха която няма да му стане на човек като размер и да казвате после , че важен е жеста- ми по-добре изобщо не купувайте дрехата да си харичте парите за нещо което е безполезно за тоя на който сте се опитали да му направите подарък.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подаръкът си е подарък.Ако ти трябва нещо, купи си го сам!
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може *** от магазин втора употреба да ти бъде подарък за човекът на който искаш да го подариш за Коледа? Т'ва не мога да проумея. Аз подарих на моя алкаж една бутилка J&B Литровка. На седмото небе е. Съвсем сериозно говоря. Той ми подари признанието си ,"Миличко, знаеш, че знам, че имаш изтънчен вкус за подаръци и затова сега ти подарявам доброто си настроение към теб, а утре вземи тия 100 кинта и си купи какъвто подарък би искала за Коледа".