Грипът идва през януари, поваля 900 хиляди души

Има нов щам, противогрипната ваксина няма да е ефективна срещу него
Обновена: 26 дек 2014 14:08 | 26 дек 2014 11:19, Камелия Цветанова
87
Грипът идва през януари, поваля 900 хиляди души
Снимка: Булфото, архив

Очакванията са грипът да дойде у нас още в началото на следващата година, прогнозира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор по Нова телевизия.

Един от щамовете обаче ще е по-различен.

Така лекарите очакват, че противогрипната ваксина няма да е толкова ефективна срещу този щам.
 
Между 300 и 900 хиляди  ще се разболеят, допусна д-р Ангел Кунчев, което според него ще е нормална грипа епидемия.

„Ако има нещо характерно за грипа, то е голямата му възможност да се променя, да мутира”, коментира той.
 
„Вирусът се размножава непрекъснато”, обясни д-р Кунчев.

„Развиването на антибиотичната резистентност се причинява от промяната на вирусите. Те се научават и вадят щамове, които не са чувствителни към тези антибиотици”, добави той.

Според него тази година грипът леко закъснява, защото миналата година по това време вече имаше болни, а сега още няма.

Испания, Шотландия и Ирландия са страните от Европа, в който първи идва грипът от Америка, а след това тръгва и към останалите страни.

Според Кунчев симптомите на грипа много лесно се различават от тези на останалите респираторни заболявания.

„Ако ви повали такава температура, че не можете да станете от леглото и да отидете на работа, това е грип. Той е характерен с обща отпадналост“, обясни той и препоръча в такива случай възрастните и децата веднага да потърсят лекарска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Петър Василев преди 9 години
Иде нов грип, очаква се грипната пандемия да убие около 50 000 човека, а заболелите да бъдат между 300 000 и 1 000 000. Все една и съща мантра всяка година. Докторите припяват едно и също, без значение дали по телевизията или в подобни изказвания се появят Кунчев, Тихолова, Мангъров, Хасърджиев, Кожухарова, Свещникова и много, много други.
59
0
 
4
 
! Отговори
ИДЕ ОТ АМЕРИКА...?! преди 9 години
ДОКОГА. АКО ДЕЦАТА НИ НЕ ОТИДАТ НА УЧИЛИЩЕ ЯНУАРИ, КАТО *** ГРИП НЯМА ДА ИМА. И.....ФАРМАЦЕВТИТЕ ЩЕ ОТЧЕТАТ ОГРОМНИ ЗАГУБИ, ТОЛКОВА Е ЛЕСНО.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Испания, Шотландия и Ирландия са страните от Европа, в който първи идва грипът от AMERIKA, а след това тръгва и към останалите страни.
57
0
 
9
 
! Отговори
измръзнал преди 9 години
Някой видял ли го че иде бе
56
0
 
7
 
! Отговори
холерик преди 9 години
А защо не пишете от къде и как идва този вирус?!
55
0
 
9
 
! Отговори
младен преди 9 години
"Грипът идва през януари, поваля 900 хиляди души" - Я да е.а и разчета. Разчет за разходите на болните - т.е. приходите на фармацефтичните компании и аптеките наравилили са???
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
проблемът не е в изказването на доктора, а в това че статиите в тоя сайт ги пишат интелектуално непълноценни човечета, които си играят на журналисти.
53
1
 
3
 
! Отговори
poturi преди 9 години
a bulgarite sa s top zdrave :) i ne odat hich v apteka.piat si elinski chay, lipa, byal baz, jalt kantarion i laikuchka i jiveyat 120 godini za ujas na farma mafiata.
52
0
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
До недКато видиш интервюто с доктора ще ти стане ясно колко манипулативно и неграмотно е написана статията.
51
1
 
11
 
! Отговори
Дърта пияница преди 9 години
До атанасВикаш сега повече живеят хората... нормален ли си? Я се огледай. Повечето и до пенсия не доживяват. Навремето не са яли *** както ние сега ядем, не са имали този стрес дали ще може да си плати тока, водата... телефони са нямали. Лекарства не са купували както сегашните пенсионери. Живеели са спокойно, без да ги притесняват мутри за вноски. Най много да са дължали крина жито на съседа, но и това е било рядко. Така че не ми говори че сега хората живеят повече. Умират на по 50-60...
50
5
 
4
 
! Отговори
атанас преди 9 години
До Дърта пияницаСтига с тия митове и легенди за старите хора на село, които живеели по 120 години. Да, такива има, но средната продължителност на живота е по-висока сега, отколкото е била по време на нашите баби и дядовци. Това са фактите, другото са митове.
49
1
 
10
 
! Отговори
Дърта пияница преди 9 години
Старите хора за бухали ракийка, винце с пържолки и са живеели до 90 - 100 години. За какво ви е да се ваксинирате и да се тъпчете с химикали? Да живеете до 50 ли? Аз се лекувам по рецептата на моите предци. Въпрос на избор :D
48
2
 
10
 
! Отговори
Дърта пияница преди 9 години
Пийте домашна ракия 50 градуса със кисело зеле и... забравете за грип. Наздраве.
47
0
 
12
 
! Отговори
нед преди 9 години
Развиването на антибиотичната резистентност се причинява от промяната на вирусите. Те се научават и вадят щамове, които не са чувствителни към тези антибиотици, добави той.доктор Кунчев да си скъса дипломата !Кой е тоягрип дето се лекува с антибиотици ?! - НЯМА ТАКЪВ докторе .... НЯМА !
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей! Той като Кобрата този грип...
45
0
 
10
 
! Отговори
Поредното ... преди 9 години
... извинение за Борисов. Докато предишният път беше някаква Криза (3.5 години цъкаше само мачле въпреки нея и го избраха за футболист на годината), то сега, при второто му "управление", за катастрофалните му резултати ще е виновен или Грипът или Еболата.
44
2
 
8
 
! Отговори
Защо ... преди 9 години
... тогава имунизираха след като ваксината не била ефективна?
43
0
 
22
 
! Отговори
Не слушайте Кунчев преди 9 години
Не се ваксинирайте! Абсолютно безполезно е! По-добре пийте Биозин профилактично, но не си слагайте тъпият химикал в себе си. Ако е писано пак ще се разболеете.
42
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
prognozira abe toq da ne e petri4kata vra4ka ili goni plan
41
0
 
10
 
! Отговори
супп преди 9 години
При грим - приемайте аминокиселината лизин. Много полезна точно срещу грип, защото подсилва и моделира имунитета като му позволява да се бори именно срещу вируси. ЦИнкът и магнезият също са полезни и намаляват времетраенето на подобни състояния