ЕС няма да компенсира млечния ни сектор за руските санкции

Положението все още не било кризисно
Обновена: 26 яну 2015 21:10 | 26 яну 2015 21:10, Бойчо Попов
40
ЕС няма да компенсира млечния ни сектор за руските санкции
Снимка: Reuters, архив

Въпреки инициативата на България и Румъния и данните за криза в млечния сектор засега Европейската комисия не възприема данните като кризисни, съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА. Танева участваше в Съвета на ЕС по земеделие и риболов.

На днешното си заседание Съветът е обсъдил този въпрос на фона на санкциите срещу Русия и въведените от руската страна ограничителни мерки за търговия с някои европейски земеделски продукти, сред които мляко, млечни произведения, зеленчуци, плодове и свинско месо.

Танева отбеляза, че са дадени предложения за количествени параметри, по които да бъде установявано наличието на криза. Нямаше единно мнение по тези предложения, няма такива определени критерии, поясни министърът.

По нейните думи анализът на цените на млякото и млечните продукти в ЕС все още не говорят за криза в сектора.

„Поискахме заедно с Румъния да бъдат приложени пет допълнителни мерки, съобразени с нашето производство, тъй като нашата страна не произвежда сухо мляко (компенсирано от ЕС заради ембаргото - бел. кор.), затова мерките на ЕК не оказват влияние за подкрепа на млечните животновъди в България“, посочи министърът.

„Положителното е, че през декември миналата година бяхме сами в позицията си, че има криза в този сектор, а вече шест държави ни подкрепят и през март ще продължим анализа“, уточни тя. Танева допълни, че нейните колеги от ЕС са били единни в отчитането на необходимостта от солидарност в условията на руското ембарго.

Министърът съобщи, че от март миналата година цената на млякото у нас постоянно спада и към ноември се е понижила с 14 на сто. Танева изрази очакването да бъде постигнат компромис по въпроса за компенсирането на европейските земеделски производители и отчитането на кризата в сектора. Тя уточни, че виждането на ЕК за изход е търсенето на пазари в държави извън ЕС.

Припомняме, че в приетата през миналата седмица от българския кабинет позиция се казваше, че секторите мляко и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци са най-засегнати от ембаргото на Русия. Свиването на пазара рефлектира върху изкупната цена на млякото и затова се предлага да има европейски експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал. България настояваше и за временна държавна помощ за млекопроизводителите, за да се избегнат масови фалити в цели региони.  

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
EUSSR преди 9 години
*** EU Виктория Нюланд.
25
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
със субсидии и без кашкавала 12 лв сиренето 10 лв пр мляка 2-49 лв литъракиселото 400 гр 95 ст като им дадат парите от европа ще потънат в джипове ияхти и чалга ние пак ще духаме супата евала на гърците а ние само пишем простотиив мрежата
24
1
 
14
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Долу ЕС, НАТО вън! Това ще става все по актуално и с времето все повече хора ще са на това мнение.
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я влез в едно ALDI Swiss или LIDL Swiss да видиш дали ще се предлага немско масло на по-ниска цена от швейцарското!--------------В Швейцария да няма само LIDL???Няма лошо търговците да си продават каквото решат на каквато цена решат. Лошото е ако някой започне да задължава хората да правят нещо, това се нарича - комунизъм, фашизъм ... общо взето национализъм - идеология водеща до войни!!!
22
0
 
10
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Винаги ще намерят начин да ни запушат устите! При това по един изцяло демократичен, зачитащ човешките права начин..
21
0
 
7
 
! Отговори
Пъзел преди 9 години
То големия ние ще го ядем, не другите от ЕС !
20
38
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм чул някой да е изнасял мляко за Русия, та сега да иска компенсации. А принципно санкциите срещу Русия не са каприз на ЕС, а насъщна потребност. Хищника трябва да се удуши, за да не ни изяде.
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Положението все още не било кризисно"Какво чакат, да стане кризисно ли? Някоя куха лейка в Брюксел да е чувала за превантивни мерки?
18
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩЕ КОМПЕНСИРА. ТРЪНКИ НАЛИ ПЪРВО ТРЯБВА НЕЩО ТУКА ДА СЕ ФАЛИРА .ДА СЕ ЗАКАРА ДО БРЮКСЕЛ.А ПОСЛЕ С ПОХВАЛИ И ПОТУПВАНИЯ ДА СЕ ВЪРНАТ КАТО ЕВРОСУПСИДИИ.
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има си хас. Ама да не забравите да компенсирате гърците и поляците, че те са много зле горките. Щом вие казвате ние сме добре, да, да добре сме, добре сме, добре сме. Ако го кажа още веднъж и ще се самовнушим, че сме много добре, да, да добре сме. помагайте на гърци, поляци и французи - те са много зле. Ние ще устискаме. Дано скоро тази гнилоч ЕС се разрадне, защото ме е срам, че сме част от него. Това не е добро за България. Дано се разпадне.
16
7
 
12
 
! Отговори
пак аз преди 9 години
С това се слага край на руското робство. Ние обичаме всички други робства само не и руското. Сега сме свободни и щастливи и можем спокойно да ходим на холидей в Хаити и Малдивите.
15
20
 
5
 
! Отговори
активен евроатлантик преди 9 години
Ние трябва да се гордеем с това решение, защото то ни прави още по-независими от Руския ботуш. Нека червените бабички по селата да не протестират и да не блокират междуселските си пътища по които и без това никой не минава.
14
2
 
14
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
A takaaaaaaaaa...1. Nalojete sankcii!2. Obiraite si sami posledicite...Evrogei6tina! ;-)
13
0
 
26
 
! Отговори
ЕвроАтлаЦенности-Фак преди 9 години
Добре сме си, а...!
12
0
 
13
 
! Отговори
шъ лапате/ванга преди 9 години
църен банан и шъ лочите от турски паток, шъ въ веят ветарни мелници и ако нямате пари и со д.упе няма да минете
11
18
 
3
 
! Отговори
Ганя Балкански преди 9 години
До Я Русский-Само по-кротко, не всички в БГ. Са болни русофобски толерасти!Все пак между 10-20%, от кръвта ни е обща. Макар да не личи.
10
1
 
32
 
! Отговори
КРай преди 9 години
Няма проблем бе. Немците са ни направли масло с крварка или голдендоф а ирладнците кери голд - ефтини са и ги има във секи магазин. Немските кравари взимат по-високи субсидии от нашите и на нашите не им остава друго освен да правят създарма. Според ЕС ние и за говедари не ставаме.
9
2
 
26
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Три поредни години през лятото на почивка в Поморие. И хората като че ли имат добър кръг. Като цяло, прекарано 3000 евро на почивка. Много от тях, както и аз. Сега ще бъде много по-малко. Нека русофоби радват. Hello постеля American. Това е срам ...
8
3
 
24
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Нуждите Германия плащане! Защо парите на България? Защо производство България мляко? Пренесена от Франция, Италия и др ... и кисело мляко е много вкусно! това е жалко.
7
0
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
ЕС има да финансира с милиарди гръцкия мързел, откъде пари за някакви си български и румънски фермери.