Почти нулев напредък за пенсионната реформа

На втора среща постигнаха консенсус по 2 от 8 предложения
Обновена: 27 яну 2015 15:57 | 27 яну 2015 15:55,
8
Почти нулев напредък за пенсионната реформа
Снимка: архив, БулФото

До почти нулев напредък доведе втората от серията дискусии за предстоящата пенсионна реформа в социалното министерство днес, след като бе постигнат консенсус само по две от общо 8 предложения за параметрите на реформата.

Още по темата
Социалните партньори и представители на парламентарните партии постигнаха съгласие за нов начин за изчисляване на индивидуалния коефициент за новоотпуснатите пенсии. Предвижда се той вече да се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти.

Съгласно сега действащата разпоредба за изчисляване на индивидуалния коефициент се определя съотношението между средномесечния осигурителен доход на лицето и средномесечната работна заплата/осигурителен доход за страната за периодите преди/след 31 декември 1996 г.

Николай Николов, съветник на социалния министър Ивайло Калфин за пенсионната реформа, обясни, че идеята на промяната е по-точно да се определя приносът на лицето към осигурителната система. Той поясни, че няма точни разчети на НОИ дали това ще повиши или понижи размера на пенсиите.

Промяната няма да доведе до съществена промяна в разходите за новоотпуснати пенсии, а само до преразпределение на средствата. Това е записано в проекта с предложенията, който беше обсъден днес.

Другата точка, по която е постигнат консенсус между всички участници в дискусията, е да продължи досегашната практика, при която всеки от работещите пенсионери сам да поиска преизчисляване на пенсията за придобит осигурителен стаж и доход след пенсионирането си. Имало е предложение тя да се преизчислява автоматично, но то не е прието.

Остават отворени редица важни въпроси.

Сред тях е този за изравняване на стажа за мъжете и жените от третата масова категория труд. В момента за жените е предвиден стаж от 37 години, а за мъжете – 40 години.

Друг въпрос е за нарастването на максималния осигурителен доход, по който все още нищо не е обсъждано. Има идея този доход да стане равен на 8-10 минимални работни заплати.

Предстои да бъде обсъдено и предложение да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г. за изчисляване на индивидуалния коефициент. Обсъждането на този въпрос е отложено, защото участниците в дискусиите са преценили, че ще има отделни случаи, при които ще се понижат пенсиите след тази мярка.

Ще продължи и дискусията по това да отпадне възможността на зачитане на осигурителен стаж от 4 години за 5 при осигуряване на повече от едно основание.

На срещата днес, на която бяха поканени социалните партньори, представители на всички парламентарно представени партии, представители на Министерството на финансите, НОИ, НАП, КФН и други, не присъстваха нито социалният министър Ивайло Калфин, нито финансовият министър Владислав Горанов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: МТСПпенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
нов преди 9 години
Aбсолютно недопустимо е дa се "зaбивa"35 години трудов стaж!ТОВA Е ГЕНОЦИД!След кaто си нaвършил годините и имaш 15 или колкото се реши минимум години ТРЯБВA де се отпусне пенсия нa бaзa нa тези години!ПРОУМЕЙТЕ ГО!Кaкво сa виновни хорaтa,че ликвидирaхте зaводите,че ги хвърлихте в неконтролирaни чaстни фирми,които не внaсяхa осигуровки или че трябвaше дa емигрирaт вместо дa се побъркaт от безпaричие,липсa нa рaботa и негодни политици.Сегa нямaли сме трудов стaж!?A Т.Н.ДЪРЖAВA. КAКВО НAПРAВИ!??
5
0
 
1
 
! Отговори
Не им вярвам преди 9 години
До турчинАз 90-те години имах над 300 хиляди лева (нали всички бяхме "богаташи"), които инфлацията ги лапнa i успях да си купя само една рокля от изкуствена коприна, а моя позната си купи със спестеното от неиния баща чифт очила. Така че когато искат да ошушкат хората винаги могат да предизвикат инфлация, фалиране на банки, които после да хората да възстановяват години с данъците, както сега и т.н.... По-младите могат и да се вържат, ама не и ние дето ни лъгаха толкова пъти.
4
0
 
3
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Ако бяха минали още през 90год. на индивидулни партиди и след определена възраст да се възстанови на вносителя средствата сега нямаше да се мисли за такива въпроси. Още 50 год няма да направят точния начин на пенсиониране. Още не е късно. Индивидуални сметки. Инвестиране в печеливши дейности, с минимални разходи. Това е решението.
3
0
 
0
 
! Отговори
Колева преди 9 години
Защо никой не коментира времето за отпущане на вдовишките пенсии.След като тихомълком преди две години направиха промени на КСО право на вдовишка пенсия се придобива на 63-5 т.е на 58 години независимо от годината на придобиване на право за пенсия
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народе, не чакаи пенсии, всеки да се спасява сам и както може...
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсионната "реформа" на ГЕРБ на практика реже пенсиите на по-младите за да раздаде пари на мързеливите.