53% от хората няма да местят парите си за втора пенсия

Алфа рисърч: 40% от работещите не знаят къде се осигуряват
29 яну 2015 14:11,
11
53% от хората няма да местят парите си за втора пенсия
Снимка: Reuters, архив

За близо тринадесет годишното си съществуване допълнителното задължително пенсионно осигуряване и универсалните пенсионни фондове никога не са предизвиквали толкова висок публичен интерес, колкото през последния месец, отбелязват социолозите от „Алфа рисърч“.

В резултат на идеята на финансовото министерство, според която, ако не декларират до една година в кой УПФ биха искали да се осигуряват, новопостъпващите работници и служители автоматично да бъдат насочвани към НОИ без право на преместване, се разгоряха бурни дискусии, припомнят анализаторите.

Въпреки интереса и публичните дебати по темата социологическото проучване на агенцията констатира, че 40% от родените след 1959 г. никога не са се интересували в кой универсален пенсионен фонд (УПФ) се осигуряват. 51% от запитаните пък отговарят положително на въпроса.

Въпреки интереса по темата едва 9% от запитаните са се заинтересували от темата.

Колкото по-млади са хората, толкова по-неинформирани са, отбелязват социолозите. Относително най-много знания имат работещите над 40 годишна възраст, които е трябвало да правят избор при създаването на УПФ. С течение на времето, както активността по привличането на клиенти, така и отчетността пред вложителите от страна на фондовете, постепенно е намалявала.

Общо 7%, или около 200 000 - 250 000 са работещите, които в резултат от дебатите възнамеряват да преместят парите си: 4% в друг частен пенсионен фонд, 3% - в НОИ. Убедени, че ще останат в досегашния си фонд са 53%. Малко над една трета са колебаещите се, или незаинтересованите как точно да постъпят. Тук отново трябва да се подчертае, че ако съществуват механизми за „автоматично преразпределение“, то те могат да обхванат вноските на около 800 000 души, което освен голям финансов ресурс би било и мощно средство за социално влияние.

Четирима от всеки десет вложители в УПФ (43%) са убедени, че осигурявайки се „допълнително задължително“ трябва да получат по-висока пенсия в сравнение с човек със сходна професия и длъжност, който не внася допълнителна пенсионна осигуровка. И тук е голям процентът (35%) на хората, които заявяват, че не се интересуват от темата.

Проучването на "Алфа рисърч" е национално-представително и е реализирано в периода 15-23 януари. В него са взели 1026 пълнолетни жители в цялата страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам, че има доста некомпетентни изказвания, затаова да отговоря на човека от номер 6. Когато си категориен работник, задължение на работодателя е да ти внася осигуровки за професионален пенсионен фонд /7 % за втора категория/ и /12% за първа категория/ и парите се трупат по твоята партида във фонда. Когато обаче решиш да ползваш ранно пенсиониране, натрупаните пари във фонда се прехвърлят в НОИ, защото все още не си придобил право на пенсия по нормалния ред. Разбра ли ме?
6
2
 
3
 
! Отговори
МЛАД МЕРИНДЖЕЙ преди 9 години
до 7 То пък тез, дето държат фондовете са света вода ненапита,слезли от иконите.Никой случаен не можеше ей тъй да си основе фонд, както и да си спретне КТБ...
5
0
 
2
 
! Отговори
просто минаваща преди 9 години
До БПФа ти нямаш ли усещането, че може и да не видя фонд, например след 25 години, какъвто ще е моят случай. Някакви гаранции?? Поне една? Да нахраним друг, без значение кой, само да не е от сегашните, а? За 3-4 години в тази държава станаха куп неочаквани отпреди 20 години неща, та чак онемяхме, а аз ще чакам на сигурност след 25 или 28 години- това е несериозно, колкото и да ми се иска обратното.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НОИ, и с частен фонд.--------Фонда няма значение, пенсионната система е нещото, е което не вярвам
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че аз не вярвам, че ще взема някога пенсия. Затова осигуровките ги плащам с мисълта, че помагам на пенсионерите. По принцип не бих ги плащал, защото не съм заможен, но законът ме задължава!Това е рекет
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а истината е много проста: Никой не знае и не може да ти каже къде ще е по-добре. Тази година така, след 30-40 години нещата може да са на 3 пъти по 180 градуса превъртени и пак да си с пръст в г43.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-накрая някой ще обясни ли,какво точно да се прави?Трябва ли изрично да се заяви и къде да се направи това,ако някой не желае да си прехвърли вноските в НОИ?