Дано съседите не се възползват от желанието да бъдем наказани!

"До 2 седмици КФН да даде отговор на въпросите, които бяха поставени в НС"
Обновена: 30 яну 2015 17:44 | 30 яну 2015 16:25, Веселина Йорданова
277
Дано съседите не се възползват от желанието да бъдем наказани!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Плащаме най-скъпия газ в Европа и се надявам съседите ни да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Това каза премиерът Бойко Борисов пред представители на Американската търговска камара, пред които говори за приоритетите на кабинета през 2015 година.

"Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана. Няма да е честно към българите, че това е нашият избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", посочи Борисов във връзка с проекта за газопровод "Южен поток", за който Русия обяви от Турция, че спира, за да строи "Турски поток".

Той подчерта, че българите обичат Русия. „Ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт", каза още Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че правителството максимално ще подпомага всеки инвеститор. „Искам да се спазват правилата. Народът ни гледа", заяви още премиерът пред американските фирми.

По думите му доказали сме, че страната ни е от най-стабилните евроатлантически партньори.

За енергетиката Борисов каза още, че водим дела в Женева за милиарди евро относно ядрената централа в Белене. Вярно е, че ние нямахме пари да строим, но и огромни пари сме дали. Сега доколкото разбирам от срещата между руския и турския президент в Анкара, Турция ще строи четири ядрени руски реактора. Може ли НАТО-вска България да не го прави, а НАТО-вска Турция да го прави? Това е въпрос, който чака отговор от нашите европейски и американски партньори", заяви Борисов. 

Премиерът обясни, че енергийният борд, създаден от служебното правителство, е изиграл своята роля.

"Енергийната комисия, съвместна между България и САЩ, ще продължи работата на Енергийния борд. В момента ние сме на много по-високо ниво - енергийна комисия, съвместна между България и САЩ. Другия петък е крайният срок за състава на комисията. Тя ще има възможност да продължи работата на Енергийния борд във всички сектори и то на много по-професионално, работно и прагматично ниво", обясни Борисов.

По думите му практиката показва, че "Цанков камък" ще се изплати за около 3000 години.

"Сега АЕЦ "Козлодуй" с цените, които им се дават от независимия регулатор, буквално се източва централата - взима се на много ниска цена енергията. Много е трудно да стабилизираме енергетиката", коментира още Борисов.

По думите му друг е въпросът, че енергийната ефективност на българските сгради и изобщо на потреблението е най-ниската в Европа и затова правителството е приело програмата за саниране на сградите.

"Единият реактор в "Козлодуй" работи, само за да покрива загубите в сградите и мрежите", оцени премиерът.

Борисов заяви, че се надява "с това революционно развитие на технологиите", да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ, но дотогава остава мораториумът.

Премиерът посочи още, че България има много добър президент в лицето на Росен Плевнелиев. "Вярно е, аз си го харесвах много като министър, но мисля, че се справя много добре като президент. Уважаваме се като институции. След две години и половина ще правим оценка и тогава всяка партия ще решава как да подхожда", допълни Борисов.

По думите му, идването на СИРИЗА на власт в Гърция не значи, че за една нощ съседите ни са станали леви. „Това е тежък наказателен вот. Те идват на мястото на лявата партия ПАСОК”, коментира Борисов предсрочните парламентарни избори в Гърция.

"Продължавам да считам, че управителят на БНБ Иван Искров носи лична отговорност и не мога да си обясня поведението му да не си подаде оставката. Години наред БНБ беше символ на стабилност и давана за пример, а законът за банковата система може би е най-добрият в Европа. Аз и сега твърдя, че законът ни е много добър", коментира още Борисов.

Според премиера в КФН ситуацията е по-различна. "Повдигнахме темата с пенсионните фондове и от това, което ми докладваха от парламента, за съжаление в много сфери сме прави", заяви Борисов и изрази надежда до две седмици КФН да даде отговор на въпросите, които парламентарната комисия е задала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още по темата: Бойко БорисовМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
7
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
133
9
 
49
 
! Отговори
Дане преди 9 години
Всеки път, когато този *** проговори, ме хваща срам, че подобно недоразумение ръководи държавата ни.
132
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много се фука, много се хвали, а да те видим сега.
131
12
 
53
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Бойко , глупостта ВИНАГИ се наказва ! Предадохте българските интереси , а сега ревете пред тези на които ги предадохте !!! Както се казва : късно е либе за китка .
130
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те, Боко, съседите, им трябваше време да повярват на подаръка който им направихме. Гърците специално. И сега вече повярвали, като споменат България, си викат, "е от те тия по - *** нема". Но за да има терикати трябва да има и балъци, и както винаги в историята, ние пак сме от страната на булката!
129
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не така... не така куче ... ДРЪЖ ИНКЯР КУЧЕЕЕ ... про-римска , про-западна к*рво ... защото прошка няма да има . Ти си виновен за геноцид срещу българският генофонд и култура !
128
5
 
48
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Изпуснахме питомното и сега гоним дивото , а ББ се надява съседите да не се възползват.Те просто си направиха сметката и разбраха ,че такъв подарък не е за изпускане . Сега може да се изприказват много приказки ,но това е след дъжд качулка.
127
9
 
28
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Тази сутрин Бойко е бил забелязан в черквата ,,св. Четиридесет мъченици,, коленичил пред иконата на свети Вартоломей да му шушне да възпре гърците и турците да не ни наказват и да не ни дадат газ от хъба при Одрин от ,,Турски поток,, Вартоломей му пошушнал;,,върнете Тракия и Родопите на Турция и Пловдив на гърците и те ще ви пуснат газ.
126
5
 
36
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Изглежда най...накрая ще караме втечнен газ от Катар с...камили.Това е по...изгодно,отколкото ако идва газта от Хамерика;те ще ни я пращат с...кофи,като кофите ще си ги произвеждаме самии заводът вече се...строи.
125
7
 
40
 
! Отговори
До 143 преди 9 години
Турция няма нужда от ЕС!България като е член на ЕС какво спечели?Отговор: спечели един голям член!!Турците,гърците или румънците не ги мислете.Вижте какво става в *** освен чалга и сланина друго няма.
124
5
 
49
 
! Отговори
чекист преди 9 години
Хайде сега да сложим чертата:Турците отказаха рязко на НАТО за основен команден пункт на НАТО срещу Русия. Предпочетоха да развиват отношенията си с Русия/ За сведение от която много бой са яли / и ще строят ядрени централи, ще дублират " Син поток" с нов газопровод.Ние какво направихме:-Отказахме се от петролопровод, газопровод, ядрена централа за да угодим на американците. Те пък ни обзаведоха с команден пункт срешу Русия/ за разлика от турците, ние само добро сме видяли от Русия/
123
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Плевнелиев мечтата за енергийна независимост ще се сбъдне, нема купуваме Руски газ от производителя директно, ами ще купуваме....руски газ през (поне) двама посредника. Машала ашколсум господин пастирка
122
3
 
53
 
! Отговори
реалист преди 9 години
И какво се оказа, най - накря проумяха ще са ни хванали за палците, и не диверсивфикация ами надупвация ще има. Ако някой си мисли че в тази част ба Европа може да се вземе газ от другаде а не от Русия, то той направо да емигрира към Курило. И един въпрос как АДЖЕБА ИМАМЕ ИЗЛИШЪК на ток и произвеждаме повече, а пък цената трябва да расте, и как романесто строят АЕЦ над нас, Турция под нас, а ние си закриваме нашите. Дали от износители ще ставаме вносители, г-спода политици. Срам ме е от вас
121
26
 
8
 
! Отговори
Фен преди 9 години
До политологГ-н политолог в България всички са червени тролчета .Вижте журналистите по времето на Раб. дело кои са и КЪДЕ са сега и къде са били през последните 25 години .Иван Костов,В. Сидеров и много други..Разликата е че едните си 'обръщат резбата' по няколко пъти само и само да не изпуснат кокала.
120
2
 
16
 
! Отговори
Изтрещял преди 9 години
И аз не знам какво да кажа, ама да се включа.
119
5
 
36
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Доживях за 25 години,в посттоталитарна България един премиер да се...озъби на новите ни...приятели.Примерът с братска Турция е...впечатляващ;значи за едни...може,а за други не може -каза премиерът.Не Боко,отговорът е...***;не може за...тези,които питат и искат...разрешение,като първолаци,за да бъдат...отличниците на ЕС,а интересите на държавата и народът ни,под...масата.
118
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя взе малко да проумява някои неща.аааа,той Пудела му ги казва
117
21
 
11
 
! Отговори
Янки преди 9 години
Да живее нерушимата братска дружба между САШ И РБ !
116
20
 
10
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Според мен червения *** се е напушил и не знае на кой свят се намира. Според него в България само БКП-БСП-ДС имат право да убиват , крадат , да лъжат , да управляват и да се подиграват с народа . Той още помни в. Работническо дело където журналистите хвалеха денонощно партията любима . *** свърши вече и никога няма да се върне , ако искаш продължавай да пушиш трева все тая .
115
8
 
33
 
! Отговори
гарабедчо преди 9 години
Краде, лъже и не му пука. Прави ни на аптали. Пеердесъс, ***. Срам за България.