България каза последно сбогом на президента Желю Желев

Плевнелиев: До последно той водеше активно своя кръстоносен поход за истината
Обновена: 1 фев 2015 15:57 | 1 фев 2015 12:53,
201

Снимка: БТА

С военни почести гвардейци внесоха ковчега с тленните останки на президента Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Стотици се стекоха в Храм-паметника, за да отдадат последна почит на първия демократично избран държавен глава, съобщи БТА.

Още по темата
30 яну 2015 09:27
283
До последния си ден Желю Желев водеше активно своя кръстоносен поход за истината, каза президентът Росен Плевнелиев.

Всички ние като граждани, като общество, имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желю Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията, посочи Плевнелиев.

Нека никога не забравяме неговото верую, че мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити, заяви държавният глава.

Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше - язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация, посочи още Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че д-р Желев е не само първият демократично избран президент, но е и президентът, така както трябва да изглежда един издигнат от народа човек на този пост.

Петър Стоянов заяви, че д-р Желев е бил българският интелектуалец, вдъхнал кураж на некомунистическата част на обществото с книгата си "Фашизмът" - символична книга по думите на Стоянов. Д-р Желев остана завинаги в историята на България, отбеляза той.

Георги Първанов коментира, че сега липсва преди всичко чувството на държавност, чувството за перспектива на българската нация, което е имал като визия д-р Желев Желев. Сега се работи ден за ден, докато онези, които стартираха прехода и направиха конституцията, виждаха България в следващите десетилетия, отбеляза той.
 
Пред журналисти Симеон Сакскобургготски си спомни за д-р Желев и отбеляза диалогичността и търпението му. Беше толкова благ, толкова интелигентен човек, над дребнавостите, каза Сакскобургготски.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че Желю Желев е успял да се издигне до висотата да бъде президент на всички български граждани - един истински обединител на нацията. Затова, ако има български политик, за когото може да се каже, че символизира демокрацията, това е д-р Желев - един огромен ум и учител по политика, учител по решителност и толерантност едновременно, посочи Местан.

Сред присъстващите са и председателят на народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисар Кристалина Георгиева, министри от правителството, президентите на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Атифете Яхяга и на Македония - Георге Иванов, както и председателстващият Предстедателството на Босна и Херцеговина - Младен Иванич, български евродепутати, дипломати, политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
12
 
! Отговори
№3 преди 9 години
Снимка 3. И мюфтията е там. Ако на пожарникаря му падне кръвното, мюфтията ще му ходи на свиждане.
79
2
 
21
 
! Отговори
крокодилски сълзи преди 9 години
Плюеха го докато беше жив, сега леят крокодилски сълзи за него.
78
2
 
18
 
! Отговори
из цепка преди 9 години
Желев кръстоносец? Звездоносеца-плевел отново се изцепи.
77
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само като видиш първата снимка и ти стига да не гледаш останалите.Националната предателка,другарката Пръмова и националния предател Калъфкин пред предателя зелю.Тази цялата *** комунистическо номенклатурна ***,пребоядисана,но все така крадлива,без срам от бога се е събрала в Храма,за да изпрати този,който подмени прехода,прие другаря Семерджиев,не се възпротиви на дпс и прие конституцията и благодарение на който сега тези *** се разхождат на спокойствие.
76
3
 
11
 
! Отговори
EU преди 9 години
EDNI S GUZNA SAVEST, IZPRASTAT EDIN PRODAJNIK !
75
8
 
19
 
! Отговори
Топол преди 9 години
Какво ли прави сега малкото жабче в отвъдното!?!? Най-вероятно се пържи в някой казан в деветия кръг. То ко друго да прави, като цял живот служи на ционистките-сатанистки сили. Сигурно се дърпат един друг с Луканов обратно в казана.
74
18
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Мавзулей да му направят, да го балсамират и да го гледаме всички искаме !
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
goliam piar ,a kajete sega kvo napravi toq za balgarite i taq zgan dnes do nego kvo sa napravili tezi prestapnici realno tva e iztinata sega dymkat tapana da gi vidi ciala balgaria tria da ste donego kvo zablyjdavate naroda be izmenici takiva.
72
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зелю беше кръгла нула,нямаше никакъв речник ,доста простоват , глуповат ,говореше несвързано ,трудно разбираемо и само празни приказки .
71
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимка 9 Шкокомбрата!!Снимка 11 национален предател върнал Будалисов на власт!
70
3
 
7
 
! Отговори
Chris преди 9 години
1000m2 vila 4 dekara dvor v sv. sv. "K & Elena".Beden?Sased mi e.
69
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драга Василия Пейчева, стига с тая църковна пропаганда("своя кръстоносен поход за истината")!!!Може пък ние да пишем:"водеше активно своя ДЖИХАТ за истината"......За мен нашия Президент беше човек който не окраде нито лев от държавата.Жалко .Голяма загуба!
68
8
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Очевидно доста хора у нас предпочитат писанията на Тодор Живков и Александър Лилов,все пак държавата преследваше Жельо Желев ,по един или друг начин в негово лице виждаше враг.
67
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бездействието на такива като Желев през онези години, проправи път към властта на тази хора които ни управляват сега...Нима ги харесвате?
66
7
 
27
 
! Отговори
info. преди 9 години
Войните са два вида,кръвен и безкръвен.При първият загиват хора от оръжие.Но най опасната война е безкръвната,там по икономически тактики могат да се затрият цели народи.Един от виновниците това да се случи беше Желев.
65
10
 
12
 
! Отговори
BG преди 9 години
"Предлагам" всички политици да взимат пример от него и да следват пътя му - както призна независимостта на Македония което е национално предателство !!!! Ха сега нека да подарим Родопите на Турция, Добруджа на румънците и северозападна България на сърбите !!!!Ха, ха днес Македония и македонците са в траур - пукна този дето им направи държавата. Направо да взимат и да го погребват до паметника на Саше Педалот !
64
12
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
До wwwВярно е!Желев е на прехода титанпрост като прегорял тиган!
63
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен ,че пусна Ахмед Доган от затвора дс агента Желю Митев Желев положи началото за унищожение на България плана РАН ЪТ
62
17
 
5
 
! Отговори
www преди 9 години
ТИТАН НА ПРЕХОДА.....
61
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На плювачите бих препоръчал да прочетат книгата му Фашизмът. И след това да го сравнят с тъпата мутра, гордееща се с единствената си прочетена книга през живота. А тапетаджията от скалистите планини, който не е нищо повече от комсомолски секретар, дори и за мъж не може да мине.