България каза последно сбогом на президента Желю Желев

Плевнелиев: До последно той водеше активно своя кръстоносен поход за истината
Обновена: 1 фев 2015 15:57 | 1 фев 2015 12:53,
201

Снимка: БТА

С военни почести гвардейци внесоха ковчега с тленните останки на президента Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Стотици се стекоха в Храм-паметника, за да отдадат последна почит на първия демократично избран държавен глава, съобщи БТА.

Още по темата
30 яну 2015 09:27
283
До последния си ден Желю Желев водеше активно своя кръстоносен поход за истината, каза президентът Росен Плевнелиев.

Всички ние като граждани, като общество, имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желю Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията, посочи Плевнелиев.

Нека никога не забравяме неговото верую, че мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити, заяви държавният глава.

Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше - язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация, посочи още Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че д-р Желев е не само първият демократично избран президент, но е и президентът, така както трябва да изглежда един издигнат от народа човек на този пост.

Петър Стоянов заяви, че д-р Желев е бил българският интелектуалец, вдъхнал кураж на некомунистическата част на обществото с книгата си "Фашизмът" - символична книга по думите на Стоянов. Д-р Желев остана завинаги в историята на България, отбеляза той.

Георги Първанов коментира, че сега липсва преди всичко чувството на държавност, чувството за перспектива на българската нация, което е имал като визия д-р Желев Желев. Сега се работи ден за ден, докато онези, които стартираха прехода и направиха конституцията, виждаха България в следващите десетилетия, отбеляза той.
 
Пред журналисти Симеон Сакскобургготски си спомни за д-р Желев и отбеляза диалогичността и търпението му. Беше толкова благ, толкова интелигентен човек, над дребнавостите, каза Сакскобургготски.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че Желю Желев е успял да се издигне до висотата да бъде президент на всички български граждани - един истински обединител на нацията. Затова, ако има български политик, за когото може да се каже, че символизира демокрацията, това е д-р Желев - един огромен ум и учител по политика, учител по решителност и толерантност едновременно, посочи Местан.

Сред присъстващите са и председателят на народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисар Кристалина Георгиева, министри от правителството, президентите на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Атифете Яхяга и на Македония - Георге Иванов, както и председателстващият Предстедателството на Босна и Херцеговина - Младен Иванич, български евродепутати, дипломати, политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
9
 
6
 
! Отговори
ДИЯН преди 9 години
ДО ЛУДИЯ ПОЯСНЕНИЕ ЖЕЛЕВ БЕШЕ ТОГАВАШЕН ПРОВОДНИК НА ЗАПАДА И АДВОКАТСТАШЕ НА ЛИКВИДИРАНЕТО НА ТКЗС НЯМАМ ХУБАВИ ДУМИ ЗА НЕГО
99
6
 
5
 
! Отговори
EuroNews преди 9 години
За Желев - нито дума...
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До лудияКой ти даде името? В психиатрията ли? Да не си на дедо Пухльо - партизанина внучето?
97
7
 
9
 
! Отговори
лудия преди 9 години
дано се раждат по-малко *** като този,който отдавна трябваше да е убит за предателство!Сега ние ще му сърбаме попарата че и на всички онези ***,дето уж го изпращали...накъде??? освен в АДА
96
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страшни кухари сте. Така ще плюят на вашите гробове. Жельо Желев не открадна нищо! Вие май затова се сдухвате от злобица - защото ви пречеше да крадете, мижитурки гнусни. Бог да ви е на помощ. Май не знаете какво вършите...Гнусари...Бог да го прости! Беше Човек!
95
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божо, експерте по вампирите, забий му един трепетликов кол за да не вампиряса и да тръгне по разни телевизии да ни изтезава с брътвежите си!Беден ли ? Ами вилата му в св.св. " Константин и Елена " край морето ?!!!
94
11
 
11
 
! Отговори
Ахмед преди 9 години
Отиде си един достоен човек Поклон За вас българите нищо свято ли няма на този свят.
93
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уважавам Желев,като човек и личност,съболезнования на семейството и близките му!Но мястото му не беше в политиката,така и до края не му стана ясно за какво става въпрос!Злините които донесе на България,благодарение на неадекватната му политика не са никак малко!
92
2
 
8
 
! Отговори
лицемери преди 9 години
Бог да прости Ж.Желев! Но,се питам подразнен от лицемерните ни политици,защо се сбогуват с президент в Ал.Невски?Да не е служил в Светия синод?Мястото за поклонение е президентството!!!Другото е подло двуличие.
91
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 9 години
До Дедо ВасоПодкрепям казаното, но все пак, от моите и на подобните ми обикновени хора, малки житейски и професионални грешки не са гладували и не са умирали хора... Само за протокола де ... иначе си прав.
90
4
 
12
 
! Отговори
BG преди 9 години
До 108 - когато Стамболийски подписва позорния за България договор отнемащ от нейните с кръв завоювани територии, чупи писалката от яд, а Желев напълно доброволно, ухилен до ушите подписа признаването на независимостта на Македония за да могат същите тези "македонци" днес да ни наричат "*** - татари, гадни *** монголи" !!!!Не виждам защо България трябва да жали някакъв "македонски славянин" !!!
89
17
 
8
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Чета и непроумявам бълвоча, който се лее от голяма част от всписвателите тук. С къса памет ли сме ,или така ни е удобно - да плюем всеки и всичко.Да не харесваме, да не работим и да се оплакваме ни е най-удобно.Д-р Желю Желев бе достоен , честен човек и държавник. Той не допусна да се пролее кръв,беше търпелив и диалогичен.Заслужено остава в историята ни.
88
4
 
20
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Чао Жельо - първия демократично избран унищожител на селското ни стопанство.Американците са неблагодарни хора, можеха поне готвачката на посолството да пратят.Човека толкова ви обичаше вас американците....
87
4
 
24
 
! Отговори
Лаврентий преди 9 години
Всичкия *** събран на едно място ... нямаше ли кой ....
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧАО
85
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво донесоха на България всички тези артистично опечалени на снимката: 2 милиона емигрирали, раздробено и разнебитено селско стопанство (главно по идея на първия прзидент, когото днес оплакват), окрадена и разбита индустрия, разделени семейства, липса на национална идентичност и гордост. мутри като Борисов на власт - е благодарим ти Желю, по скоро и останалите да те последват
84
4
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
"Първи демократично избран",за многото хора свикнали в живота да се наместват и намърдват или някой да ги спуска отгоре тези думи едва ли говорят нещо.
83
7
 
18
 
! Отговори
Тупанче преди 9 години
Ама умрял ли е грозният предател-подлизурко1 защото Роско е подлизурко2!чао
82
9
 
6
 
! Отговори
ДО 96 преди 9 години
Абе мрьсник какьв предател е по конкретно Желев . Кажи по точно как твоите герои предадоха Бьлгария и обезкьрвиха селското стопанство Имате наглоста да плюете в такьв ден Виновен е че се остави на наглоста но с един последен мандат уништожихте и осакатихте милиони надежди за синя идея сега *** си търси правата изяващия като социолог последно време г-н Гарганел гробаря
81
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да не забравяме комунизма , какво направи , но да не забравяме и демокрацията какво направи : емигранти , безработица, разбити семейства , унищожена икономика , "достойни" старини . Това е обективно четене на историята господин президент с апартаменти в Гърция