Програмата за саниране ще промени държавата

Добрев: Енергетиката ще е изправена пред предизвикателства през април
Обновена: 1 фев 2015 12:23 | 1 фев 2015 12:20, Десислава Попова
165
Програмата за саниране ще промени държавата
Снимка: Архив Булфото

Програмата за саниране ще се случи и тогава хората ще видят как се променя държавата ни, заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

Относно коментара на депутата от БСП Мая Манолова, че програмата за саниране е схема за купуване на гласове, той заяви: „Толкова са отчаяни, че не могат да намерят аргументи против програмата за саниране, че говорят глупости”.

Добрев попита къде има по-голяма корупция – в грандоманските проекти за милиарди, или в проектите за саниране, където могат да участват стотици фирми и най-добрият ще спечели.

По думите му фирмите, които ще санират жилищата, ще се избират с открити процедури – с най-голямата и най-прозрачната по вид процедура. „Една фирма ще може да кандидатства по една позиция и така ще дадем възможност за максимална конкуренция между фирмите”, категоричен беше той.

Добрев коментира и възможността за увеличаване на санкциите при нарушения на електроразпределителните дружества.

„Санкцията, която може да наложи ДКЕВР на „Енерго-Про”, е между 20 хил. и 1 млн. лева. С промените в Закона за енергетиката смятаме да увеличим тази санкция 10 пъти, за да има превантивно действие”, каза той. По думите му увеличаването на санкциите няма да влезе в сметките за ток, защото те не са допустим разход.

Според него обаче това е краткосрочното решение. Дългосрочното е да се либерализира пазарът и всеки един абонат да може да смени доставчика на електроенергия. „Надяваме се това да стане до края на годината”, каза той.

Попитан при едно либерализиране на пазара има ли риск цените да тръгнат нагоре, Добрев отговори, че рискът е за бизнеса. „За домакинствата рискът е ограничен и вероятно няма да има никаква разлика”, допълни той.

Той заяви още, че в началото на април енергетиката ще е изправена пред големи предизвикателства, защото консумацията на електроенергия пада, а от друга страна ВЕИ-тата произвеждат много повече електроенергия и това ще окаже голям натиск върху НЕК.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
23
 
! Отговори
666 преди 9 години
тия начело с роско - боко и сие всячески се чудят как да гушнат милионите за саниране, другите държави си строят атомни централи и газопроводи,а ние ще се мажем стените и така ще променим държавата тия наглеци на сериозно ни взеха за агнешки майки, плъзнаха като *** по градове и паланки да ни убеждават колко добре ще заживеем като ни боядисат панелките, а те станат още по-богати - за нас спасението е една БЪЛГАРСКА СИРИЗА да издуха всички алчни от българската политика
16
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На санираните блокове автоматично ще бъде вдигната данъчната оценка , по-високите данъци ще плащаме цял живот и няма да можем да преброим колко пъти сме платили "безплатното" саниране,разбира се,че това е купуване на гласове,при това не само на глупавите,а масово !
15
1
 
20
 
! Отговори
господине, преди 9 години
Във Вършец снегът пада директно върху главите на хората през отнесените им от бурята покриви. Ще ги санирате ли приоритетно или ще лепите стиропор по стените на софийските панелки?
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На физическо лице основното жилище е неприкосновено,а на юридическото не.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Делянчо как върви програмата за саниране, извиват ли се вече опашки от желаещи да се включат? :D
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да управляваш е нужно да купиш около 30 % от стадото. С чужда пита - помен! Дайте свестни доходи на хората и те ще си направят всичко както трябва. Обраха парите на народа, не го пенсионират и го въртят на шиш с разни помощи за отопление, санирания, социялани програми и подобни. Дай на бабата, работила 45 години 800 лева пенсия и не я купувай с енергийни за отопление!
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С 1 милиарда можеше да направят първо нови къщи в Пернишко, Стражица, Аспарухово, Мизия и други пострадали от бедствията села. Хората там мръзнат вече години във фургони с минимални пенсии.И чак след това ако останат пари да ремонтират блокове. По-важно е обаче че идват избори през октомври и ГЕРБ трябва да купят изборите в градовете и София.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да си мега *** за да твърдиш, че държавата ще се промени след санирането.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига глупости. Кажи на Началника си да изгони ЕРП-тата и да свали цената на тока
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм си оправил терасата и изолацията, вапцал съм я по мой вкус и не искам никой да я пипа.Хайде сега ще влизам в текезесето!
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаех си, че цялата 25 годишна мизерия се дължи на това, че не сме дръпнали кредит за саниране на жилищата и смяна на асансьорите.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целите са поне 2. Основната - някои наши фирми да лапнат големи пари. Втората естествено законно купуване на гласове. В това Герб са определено по ефективни от БСП. БСП дават на 2 милиона пенсионери по 5 лева и всички ги псуват. Герб дават на няколкостотин хляди осезаемо тлъста сума и това впечатлява. Ромската програма за метене на тротоара беше по 380 лева месечно. Преди последните избори емисарите на Герб обърнаха внимание, че без Герб на власт програма няма.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Програмата за саниране ще се случи и тогава хората ще видят как се променя държавата ни"Ще се случи Делянчо... ако накарате насила всички да дръпнат кредит за санирането.
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно другари, парите ще бъдат усвоениот наши хора
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много хор ще загубят домовете.Без мен.
2
3
 
37
 
! Отговори
мазен депутат преди 9 години
Голямо крадене ще падне,ми се струва :))
1
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фирмата трябва да се избира не от общините, а от жителите на съответната сграда.