74 са свързаните с България лица със сметки в швейцарския клон на HSBC

Сред тях има студенти и непълнолетни
Обновена: 11 фев 2015 13:59 | 11 фев 2015 11:54,
24
74 са свързаните с България лица със сметки в швейцарския клон на HSBC
Снимка: Reuters, архив

74 свързани с България лица притежават сметки в швейцарския клон на британската банка HSBC, около която избухна международен скандал в началото на седмицата, показва информация на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Според данните 11 на сто от 74-те свързани със страната ни лица притежават българско гражданство, или около осем души.

Информацията бе разпространена от Международния консорциум на разследващите журналисти – сдружение, което включва независими журналисти от 45 държави. Организацията започна преди няколко дни да изнася данни от мащабно разследване с кодово име Swissleaks, проведено съвместно с френския ежедневник Le Monde. На сайта на консорциума бяха публикувани данни за над 106 000 клиенти от 203 държави, укривали данъци за депозити на стойност над 100 млрд. долара в сметки в HSBC.

Според данните на консорциума в периода 1988-2006 г. сметките, притежание на българи са 95, докато тези на свързани със страната лица са общо 204. Към момента броят на активните сметки е 54, като 52 от тях са със суми под 10 млн. долара, една – със сума между 10 и 20 млн. долара и една – със сума между 20 и 30 млн. долара. Общата сума на активите достига 264,1 млн. долара.

По думите на ръководителя на консорциума на разследващите журналисти Джералд Райл, цитиран от БНТ, сред свързаните с България лица има адвокати, инженери, мениджъри на фирми, търговски представители, бизнесмени. Сметки имат и внушителен брой студенти и непълнолетни, както и цели семейства. Имената им обаче засега не се разкриват.

Разкритието, че швейцарският клон на HSBC е помагал на клиенти за укриване на данъци предизвика широк отзвук през последните дни, като властите във Великобритания и САЩ вече започнаха разследвания на финансовата институция. Скандалът извади наяве големи депозити на популярни личности от различни сфери на живота, като музикантът Фил Колинс, актьорът Крисчън Слейтър, футболистът Диего Форлан, пилотът от Формула 1 Фернандо Алонсо, моделът Ел Макферсън и други.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да ви ги изброя ли ? Няма лица които да не са известни на публичното пространство?
16
0
 
6
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Това са то резултатите на победилата свобода, демокрация и пазарна икономика. Непълнолетни българи редом до Алонсо и Макферсън. Впечатляващи резултати. И престанете с това черногледство и песимизъм.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е това е демокрация по български някои ще имат швейцарски сметки с 7 или 8 цифри другите ще ровят в кофите с *** да търсят европейски ценности! Пък после Щвейцария да се чуди как да си смъкне скъпия франк ....а българина как да оцелеее....
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари за пенсии няма! Е, нали разбирате, пари първо за талантливите - банкерите. какво са няколкостотин мульона в сравнение с безкрайната вселена! Ето това е евро-атлантическа ценност от първа внеличина.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко не е сред тях, той държи парите си в бункер във Банкя!
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА ПОЗНАЙТЕ КОИ СА ТЕЗИ 74 ЧОВЕЧЕТА СЪС СМЕТКИ ОТ МИЛИОНИ. НЕМОЖЕ ДА СЕ СЕТИТЕ? Е ЩЕ ВИ ПОДСКАЖА. ТОЧНО ЗА ТЯХ ГЛАСУВАТЕ И ОТ ТЯХ ЧАКАТЕ ДА ВИ ОПРАВЯТ. Е ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ АМА НА ЗАДНА СКОРОСТ.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е Бисеров
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още ли има за крадене ?! Наляхме едни милиарди в КТБ и нещо работата замря с Цветан Василев. Пак ни изиграха.
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И така- големият въпрос- защо в Гърция ги знаят, а в България НИКОЙ НЕ обелва дума?
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трима братя, родени в Гърция, декларирали в банката данни от бразилските си паспорти, притежават влогове на стойност 30 милиона долара.- Лекар, роден в Солун, също с бразилски паспорт и влогове в размер на 500 000 евро.- Клиент на банка HSBC с влогове на стойност над 5,5 милиона долара, роден в Милано, но декларирал данни от гръцкия си паспорт.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корабопритежателка от остров Хиос е открита в списъка на Монако с влогове на стойност 3,2 милиона долара.Що се отнася до имената на гърци, открити в архиви, които не съдържат подробности за националността и местожителството им, такива са следните
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роден в Солун рентиер, с еврейски произход и белгийско гражданство, е разкрит като притежател на над 6 милиона долара. От обработката на данните става ясна връзката му и с Бермудските острови.- Роден в Гърция рентиер е открит в списъка на Великобритания с 4,8 милиона долара, като името му се свързва и с данъчния рай Ангуила.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Строителен магнат, развивал бизнес дейност в Гърция, но и в други страни, е открит с почти 10 милиона долара. При обработката на данните, извършена от ICIJ, името му е открито в списъка на Кипър.- Известно семейство с еврейски произход, членове на което са родени в Атина, Солун и Тел Авив, с около 10 милиона долара. Тримата членове на фамилията, открити в изготвения от френските власти списък, са включени в списъка на Израел, а не на Гърция.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Семейство гърци, посочили за свое местожителство Монако, с над 36 милиона долара в женевския клон на банка HSBC. Включени са в списъка на Монако, а не на Гърция.- Бизнесмен в областта на корабоплаването, роден на остров Хиос, също посочил за свое местожителство Монако, с около 27,5 милиона долара. Също е включен в списъка на Монако
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Семейство гърци, посочили за свое местожителство Монако, с над 36 милиона долара в женевския клон на банка HSBC. Включени са в списъка на Монако, а не на Гърция.- Бизнесмен в областта на корабоплаването, роден на остров Хиос, също посочил за свое местожителство Монако, с около 27,5 милиона долара. Също е включен в списъка на Монако.- Строителен магнат, развивал бизнес дейност в Гърция, но и в други страни, е открит с почти 10 милиона долара.
2
0
 
24
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Я им обявете имената,с какво се"занимават"-работят и откъде тия"славей-глашатай" на толкова години"сънуваната" "демокрация" ги имат тия парички и въобще как са стигнали до швейцарска банка!....
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо българите са неизвестни, а за гърците се знае от 2 дни?Или има някой, власт или медии, които ги прикриват?Ето ги гърците:И така, 41 от гърците, които не са включени в списъка Лагард, изпратен на гръцките власти през 2010, притежават влогове в размер на над 1 милион долара. Сред тях се открояват:- Бизнесмен, който изглежда е развивал дейност в Белгия и Африка, с влогове, разпределени в 10 банкови сметки, надхвърлящи 60 милиона долара в периода 2006-2007.