Училищата в малките населени места ще стават до 10 клас

Дамянова: Новият законопроект не предвижда прием от 5 клас
Обновена: 17 фев 2015 16:28 | 17 фев 2015 16:28, Анисия Иванова
13
Училищата в малките населени места ще стават до 10 клас
Архив: Булфото

В новия Законопроект за училищното и предучилищното образование не се предвижда закриване на училища в малките населени места, а превръщането им в обединено училище до 10 клас. Това обясни в Пловдив депутатът Милена Дамянова, председател на Парламентарната комисия по образование.

Това на практика ще означава не само запазване на тези училища, но и тяхното развитие и даване възможност на децата от тези места да продължат обучението си до 10 клас и то на същото място.

Още по темата
Децата ще могат да получат и професионална подготовка, обясни Дамянова. В тези училища ще се провежда и обучение за придобиване на първа степен на професионална квалификация и на част от професия.

По думите й нужна е преценка, за да се види дали материална база на училищата позволява да се види колко са децата, останали за 8 клас, ще се обсъдят и предложения на учителите по места, каза Дамянова.

По отношение на приема от 5 клас в елитните училища тя обясни, че законопроектът не предвижда такава възможност. След поредица от дискусии с учители и родители се стигна до извода, че повечето са против ранния прием, добави депутатката, цитирана от БТА.

Според нея това не трябва да става безразборно, а балансирано, на основата на критерии, чрез държавен план само за по една паралелка и с разрешение на началника на местния РИО.

Ние искаме всички деца да завършат основно или поне първи гимназиален етап от образованието, като сме длъжни да предложим система, която да ги задържи максимално дълго в училище и то до задължителната 16-годишна възраст.

Това каза Дамянова за децата от ромския етнос, които трудно се задържат в училище. Според нея с този законопроект и тези деца получават още един шанс да останат в училище поне до 10 клас.

В Пловдив тя участва в Конференцията за споделяне на добри практики при работа с ученици и родители в мултикултурна среда. Форумът се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и училища от област Пловдив, работещи по проект "Всеки ученик може да бъде отличник".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
DDJ преди 9 години
Госпожицата да ли е била и един ден поне в българско училище като учителка ?
8
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До ДАСКАЛ КОЛЮВсички да дойдем при вас *** такъв, никакъв даскал не си.Да затворят и малкото училища и всички ще духаме после.Връщаме се все повече назад във времето, както дедите ни разправяха "Ей синко в нашето село нямаше училище, ходихме пеша до съседното село за да получим образование".Просто живи ни погребат, за нищо не стават тез политици.
7
2
 
3
 
! Отговори
бивш Даскал преди 9 години
Нека да се разкриват средишни училища с не по-малка от 100 ученика и то още от нач. курс. Никаква файда няма от у-ща със слети паралелки. Само излишни разходи. С продажбата освоб.мат.база да се извозват децата, има пътища навсякъде, Обучението да е целодневно до 7 кл. и да им се осигури безплатен обяд. тОВА СА НАШИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА. По цел свят е така.Съществуват у-ща 19 учиника, че е било защитено.Смешна бълг. половинчата раб.Така нар. Външ.оценяване е абсол.фалш и самолъжене. Всякъде се подсказв
6
4
 
6
 
! Отговори
ТЪЙ преди 9 години
По селата училищата са пълни предимно с УЧИТЕЛИ.
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защитени училища трябва да има и в големите градове. Там ,където има много ромчета училищата трябва да минат на специален режим и учителите в тях да взимат по-големи заплати от останалите.
4
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи селския даскал е защитен и ще си живурка с 5-10 хлапета, а тези в града освен че паралелките им са претъпкани от 23-25 деца , плюс сопчета и ромчета ще треперят за работните си места и ще взимат заплати колкото селския даскал.Ами то по-добре на село тогава :)
3
0
 
4
 
! Отговори
chicata преди 9 години
тази дали е ходила на психиатър ? Има много налудничав поглед, имах една позната дето гледаше така и се обеси... И са и дали ножа и сиренето да оправя образованието???Та тази жена е за психиатрията !!! *** то , държава вече няма... Боже Господи добре, че децата ми са извън тази територия!
2
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 9 години
Sa bogatite Glesenite deza ima 4asni u4ilischta vse Dobri belejki im pischat i savarschvat Ami sa Tova plaschtat novobogataschite da minavat napred dezata im taka e i Po bolnizite imasch li pari te lekuvat v Zity Bolniza ako namasch pari ku4eta te jali Voenna Bolniza s vraskite se vlisa a v 1 grazka s pari hausa v bG prodaljava mutrite agenti Dobre si jivurkat a i dezata im nie da mu Mislim obiknovenite
1
1
 
9
 
! Отговори
Даскал от село преди 9 години
Дамянова да отиде да се изреже със селския бик.Еб-х им ненормалниците.Че то по селата има класове от по 5 ученици бе!?