Не се чака втора грипна вълна с пролетта

Експерт препоръча: Децата да са на чист въздух, а не по моловете
Обновена: 18 фев 2015 14:04 | 18 фев 2015 11:26, Анисия Иванова
3
Не се чака втора грипна вълна с пролетта
Архив: Булфото

Все по-малко вероятно е с идването на пролетта да имаме втора голяма вълна на грип. Това каза пред БНТ Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни болести.

Той обясни, че болните от първата вълна в края на януари и началото на февруари тази година са били два пъти по-малко от същия период на миналата година.

Причина за това е дългата ваканция, която сме имали в края на годината за Коледа и Нова година. В края на февруари междусрочната ваканция на децата също намали разпространението на грипа, допълни той.

Още по темата

Докторът обясни, че критериите дали има грипна вълна са няколко. "Като минете по аптеките и няма опашка, а в градския транспорт и на други обществени места няма много кашлящи и кихащи, това е първото. Второто е, колко хора са се обърнали към личните си лекари със симптоми на грип. Според статистиката на Националния център последната седмица има намаление на случаите на заболели в цялата страна", каза той.

Ваксинирането у нас не намалява случаите на болестта, защото в България около 2% само се ваксинират и това няма никакво значение за разпространението на грипа, обясни докторът.

"На Запад хората имат нагласа да се ваксинират, в САЩ например около 60-70% от здравните работници го правят. У нас такова нещо няма“, призна Кантарджиев.

Като превенция срещу заразяване докторът препоръча на работното място да се страни от кихащи и кашлящи хора. Ако се наложи да сме в контакт с болни, трябва да се дезинфекцират ръцете и в никакъв случай да не си пипаме лицето с мръсни ръце.

Кантарджиев посъветва родителите да водят децата си на чист въздух, а не по моловете, ако искат да избегнат заразяване.

Като мерки срещу заразяването той посъветва още да се приема витамин Д, да се правят разходки на чист въздух, помещенията да се проветряват, ръцете да се мият по-често, а повърхностите да се дезинфекцират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Сибир преди 9 години
Сибирският студ ,който ни споходи напоследък сигурно ще ни предпази от нови грипни вируси.
2
0
 
2
 
! Отговори
така преди 9 години
чака се и ще дойде ! 25 години ни морихте с предизвикани нарочно грипни вълни, за да печели Моше, който няма да се откаже никога от " заслужените " си печалби ! Разбрахте ли гадни комунистически *** !!!
1
8
 
1
 
! Отговори
Не бойте се деца.. преди 9 години
Повечето от моловете и магазините имат климатични инсталации които малко или много филтрират въздуха.Което не може да се каже за въздухът отвън наситен с газовете на десетки самолети (всяка година с 5-10% повече ) и милиони автомобили.В повечето случаи- дизел с махнат катализатор.Дишайте момчета и момичета хайде на въздух.