Условията за приемане на бежанци у нас са се подобрили

Разследването на престъпления от омраза е неадекватно
Обновена: 25 фев 2015 07:37 | 25 фев 2015 07:37,
11
Условията за приемане на бежанци у нас са се подобрили
Снимка: архив, Reuters

Условията за приемане на хора, търсещи убежище в България, частично са се подобрили, но се запазват опасенията, свързани с достъпа до българска територия и интеграцията на бежанците. Това  се посочва в годишния доклад на Амнести интернешънъл за състоянието на човешките права, публикуван на сайта на организацията.

Превенцията и разследването на престъпленията от омраза от властите са неадекватни, подчертава групата.

Докладът припомня развитието на ситуацията с бежанците, насочили се към България. През 2014 година броят на бежанците и мигрантите рязко се е понижил заради правителствената политика, приета през ноември 2013 година, която е насочена към намаляване на броя на хората, влизащи нелегално в България.

Редица неправителствени организации документираха нарушения, включително незаконно екпулсиране на хора обратно в Турция, без да им се даде възможност да поискат убежище, каквото властите упорито отказват, отбелязва Амнести интернешънъл, и допълва, че официално разследване е започнато само по един подобен случай.

Получилите бежански статут в България се изправени пред проблеми в достъпа до образование, жилищно настаняване, здравеопазване и други обществени услуги.

Организацията припомня проблемите, с които се е сблъскал Българският хелзинкски комитет - данъчни проверки и нападки от крайнодесни групи.

Остават опасенията, свързани с ефективността и независимостта на разследванията по обвинения в полицейско насилие, сочи докладът.

Амнести интернешънъл обръща внимание също така на престъпленията от омраза срещу етническите малцинства и имигрантите. Между юли и септември организацията е проучила 16 случая на предполагаеми престъпления от омраза, като този мотив е бил разследван само в един от тях.

Продължава да има законодателни пропуски относно престъпленията от омраза срещу други характеристики като
сексуална ориентация, полова идентичност или инвалидност, посочва групата.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А условията за българите подобриха ли се?Как са старците по селата с по над 40 години трудов стаж и мизерни пенсии?А как са психично болните или инвалидите?
5
4
 
8
 
! Отговори
българин преди 9 години
Условията за "бежанци" са се подобрили, а условията за живот на БЪЛГАРИ кога ще се подобрят?
4
2
 
4
 
! Отговори
сс преди 9 години
Верно. Природата също...
3
3
 
7
 
! Отговори
сс преди 9 години
Природата вакуум не търпи. Ако умишлено се обезлюдява отделно място тя го запълва.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Условията не са се подобрили?БРАВО!Една добра новина,дано не се подобрят НИКОГА,а най-добре е да се влошат още повече!Този път мърлящината и безхаберието на държавата доведоха до нещо добро!
1
5
 
20
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
КАКВИ СА ТИЯ АМНЕСТИ? КОИ ВИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ВАС? КАКЪВ Е ТОЯ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ? КОИ БЪЛГАРИН ГО ЖЕЛАЕ В БЪЛГАРИЯ? ВСИЧКИ ВИЕ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С БЕЖАНЦИТЕ. НИЕ НАС НЕМОЖЕМ ДА СЕ ИЗДЪРЖАМЕ ЩЕ ГЛЕДАМЕ И ***.

Спонсорирани публикации