Честита Баба Марта! Закичете се с бяло и червено за здраве и сила

Според българския народ на 1 март започва новата стопанска година
1 мар 2015 07:40,
25
Честита Баба Марта! Закичете се с бяло и червено за здраве и сила
Снимка: БТА

Българите почитат днес Баба Марта - един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция - най-вероятно езически.

На този празник всеки подарява на близките си мартеница за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

На този ден хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Червеният цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество. Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието й за здраве и любов. Този стародавен, най-вероятно езически обичай, се смята за уникална българска традиция, макар че в леко променен вид присъства и в Румъния. Там мартеницата се нарича "марцишор" и се носи само от жени, а в Северна Гърция я носят само децата като гривна, направена от усукан бял и червен конец. Обичаят се пази и в близките страни, където са се преселвали българите през вековете - отбелязва се в южните части на Молдова, където живеят етнически българи.

Интересни са и обичаите у нас, свързани с мартениците. В Разградско сутринта при изгрев слънце всяка домакиня мята червен плат на едно от плодните дървета в градината, "за да разсмее Баба Марта". В Троянско на 1 март преди изгрев слънце стопанкитена всеки дом връзват червена вълна по ключалките на вратите, на овошките, по рогата на добитъка. В Хасковско бабата, която рано преди съмване връзва мартеници на децата от семейството, се облича изцяло в червени горни дрехи. Оттук идва и народната представа, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: мартенициБаба Марта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали си християнин,мюсюлманин или езичник, няма никакво значение!Важното е да си ЧОВЕК със СЪРЦЕ!
14
5
 
2
 
! Отговори
рая преди 9 години
За единствения в света български празник се закичихме с китайски мартенички
13
1
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
ЧБМ на всички българи - бъдете здрави силни и единни:)
12
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде стига с тия езически обичаи.
11
8
 
4
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
Аз съм Господ Бог Твой.Да нямаш други богове освен Мене.Не си прави кумир подобие на нещо,което е на небето горе,или което е на земята долу ,или което е във водите под земята.
10
9
 
4
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
Надеждата за нашето спасение минава единствено през вярата!Вяра не в мъртви езически ритуали и амулети,а в Живия Бог.
9
2
 
12
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Е айде добре дошла дръта баба Марта бе! А бе то зима немаше ама тя бързала та дошла и да я не връщаме мартенички ша турим и на дяца и на големи та да растат и бъдат все румени и засмени,на магаре,егнета и козички,та да са здрави и работни всички.То щъркели са появиха и тъдява ама нека ги поносят ако ще и ден-два само,то все е полза и радост най-вече за децата а пък щом те са радват нема как и нас да на прескочи.А пък тез дет сами са ядат и глозгат отвътре-айде да им е сладко щом са толкоз гладни
8
8
 
5
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
не може да имате двама господари защото единия ще презрете а другия ще заобичате.Сами изберете БОГ или мамона на кой ще се поклоните.Или сте християни или сте езичници.
7
4
 
3
 
! Отговори
ду девят преди 9 години
ИМАМ ДВА ЮЛАРЯ ИДИНИЯ ЗА ТЕБЯ ИДИНИЯ ЗА МЕНЯ,ШИ УРЕМ ЗАЯДНУ,В ТОЗ ХУБАВ ДЕН КАТ ИЗУРЕМ ШИ БЪДИМ БЕЛЧУ И СИВУШКА,АМА БУРУСУФ ДА МОЙМИ ДА УПРЕГНИМ ,ДА УРЕ ДА УРЕ ЧИ УГУЕН КАТ БИК НЕГУФТУ ***.
6
16
 
1
 
! Отговори
antiES преди 9 години
не се кланяйте на идоли,осквернявате се,и тези които знаят това и въпреки всичко се закичват са дваж по-грешни
5
1
 
6
 
! Отговори
бачо Петко преди 9 години
Честита баба Марта на всички,да сте живи и здрави!А дедо Миро да е спокоен,Путин пет пари не дава за него,по-добре да внимава с Обонго!:)
4
2
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До 3 Амин. Де обозначи се де,не мой с лошо. Ти турчин ли си?Руснакли си,Каракачан ли си? Грък ли си,*** ли си,азърбайджан ли си, *** ли си,чечен ли си,човекоподобен лиси,. Извенявай,не казвам ,че си ***,понеже можеш да пишеш.ДА НИ Е ЧЕСТИТА БАБА МАРТА.ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ НА ВСИЧКИ.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честита Баба Марта!Бъдете здрави,много любов на всички!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марта бързала, мартенички вързала: морави, зелени, бели и червени. Първом на гората да листят листата. И да дойдат всичките: щъркелите, птичките, първият певец, Косер хубавец. После на градините да цъфтят гиргините и латинки алени, и божури шарени. Ябълки да зреят, круши да жълтеят. А пък на дечицата върза на ръчицата мартеници чудни със ресни червени. да са ранобудни, да растат засмени.
1
16
 
1
 
! Отговори
Дедо Миро преди 9 години
Най после нещо весело. Аз си пожелавам да не ми мине Путин път .