Горанов с 400 лв. месечно: Плащам сметките, докъдето стигнат

Държавата ще си върне голяма част от парите в КТБ, убеден е министърът
Обновена: 7 мар 2015 11:59 | 7 мар 2015 10:10, Миглена Иванова
280
Горанов с 400 лв. месечно: Плащам сметките, докъдето стигнат
Владислав Горанов. Снимка: архив, БулФото

Управляващите чакат съдът да определи съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за Нова телевизия.

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) отложи за 9 февруари 2015 г. делото по жалбата на акционерите в КТБ срещу решението на Българска народна банка (БНБ) да обяви банката в несъстоятелност. Финансовият министър поиска от съда да вземе решение по-бързо, но беше обвинен в намеса на работата на съдебната система.

Заради делото срещу решението на БНБ беше спрян процесът по обявяването в несъстоятелност на банката. Той ще може да продължи след произнасянето на ВАС.

Горанов коментира, че правителството работи за премахването на възможностите някои от кредиторите да се възползват от ситуацията, докато тече делото във ВАС. Същевременно той увери, че държавата ще си върне голяма част от парите, които даде за удовлетворяване на кредиторите на банката, включително и 1,5-те млрд. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Според Горанов от гледна точка на закона е възможно да се правят сделки, които да прекъсват връзката между КТБ и това, което е купено с парите от нея, докато тя бъде обявена в несъстоятелност. Той коментира, че това безпокои правителството, “но правовата държава изисква спазването на закона”. Министърът подчерта, че не е имало възможност за навременна промяна на законодателството заради оставката на предишното правителство и разпускането на парламента.

Владислав Горанов увери, че страната не е взела никакви пари назаем и не може да поема нови дългове без санкцията на Народното събрание, както и че ратифицираният договор за посредничество не ангажира страната с нищо. Той коментира, че това е “пропаганда, от която се изкушават всички, но която има краткотраен ефект”. “Ако някой си мисли, че е надделял в спора кое е разумно, времето ще го покаже”, посочи той.

“Всички партии, които подкрепиха правителството, показаха разум и държавническо отношение. ДПС направи опит да се извади от изолацията, в която сама се постави, и това си е нейна позиция. БСП трябваше да направи същото, но те избраха да стоят заедно с Атака и да се снимат на общи плакати”, коментира Горанов. “ДПС са се докарали дотам, че никой не иска да се докосне до тях, защото се превръща в политически труп, но ГЕРБ не е виновен за това”, каза още финансовият министър.

По думите му сметките показват, че до края на 2017 г. ще ни трябват 18 млрд. лева, за да се покрият плащанията по падежиращите заеми и дефицитите, включително и приблизително 12 млрд. лева за покриването на стари задължения.

Що се отнася до ниските доходи на хората, Горанов коментира, че обществото трябва да си подреди социалните системи, за да подготви хората за новите реалности. На въпрос как той би живял с 400 лева на месец, Горанов отговори, че първо би платил курса по математика на големия си син, а след това да си плати сметките “докъдето стигне”, като допълни, че “не винаги е имало ток”.

Министърът увери, че правителството работи и за подобряване на събираемостта на приходите в страната, като от началото на годината са събрани с 550 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година.

Жена ми каза, че малко приличам на Ръсел Кроу, но го каза шеговито, така Горанов коментира закачка с предшественика му от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който беше обявиил, че прилича на "Брад Пит с очила".

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
4
 
! Отговори
математик преди 9 години
Харесва ми логиката ти, но тури още една нула към цифрите.
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не винаги е имало министри Горановче
99
2
 
5
 
! Отговори
Гоце приятел преди 9 години
Ех,този несменяем вуйчо владика,мъж на всички времена и режими!
98
14
 
1
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Няма какво да се лъжем. Нещастниците дето пишете тук, ще сте същите и с 400, и с 4000 лева. Пак някой ще ви е крив, и пак ще гледате да прецакате държавата. Това ви е вродено от бай тошово време.Чак след две-три поколения, мисленето може лека по-лека да се промени.
97
2
 
16
 
! Отговори
зяпнал преди 9 години
Нема по-нагъл от тоя Горанов!! Не е истина как се гаври с матр'яла!
96
1
 
16
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Горанов, ти ако живееше с 400лв на месец до сега щеше да си си теглил ножа, бе, карикатура. Аман от сметкаджии и неграмотници.
95
2
 
12
 
! Отговори
Раята, чухте ли! преди 9 години
Няма да плащате всичко, оттук нататък първо ракията в кръчмата, ако остане плащате мезето, но никакъв ток, вода, парно, кредити! Препоръчвам да си го изберете същото *** и за премиер, а Боко да си го обожествите пътьом!
94
2
 
5
 
! Отговори
признателен преди 9 години
Благодаря на Масларова за помоща!
93
2
 
15
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
Хубава снимка са му избрали- като на душевно болен. Сигурно и за това плещи такива глупости...Или до толкова му стига акълът
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До UnufriПич,жалък си :))
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФедорMnogo si umen, be! Prosto prelivash! Kakuv beshe tozi 45 godishen komunizam i "narodopsihologija" ta veche 25 g. ne se "izchistvat"? A shto za prehod - 25 godini za 45, a? Ne stigat za blagovidnite krazjbi, zatova e tolkova dulug, nali? E, njama takava inertsija. A kogato preminavash ot edna uredena durzjava kum svirepata djungla na anarhijata, na hishtno, otkroveno prostashko, bez strogi, pochteni zakoni, bajganjovsko chastnosobstvenichestvo, za prehod shte objavjavame oshte 125 leta.
90
2
 
3
 
! Отговори
алабала преди 9 години
Да живее Дебелян,мой настоящий друг.
89
9
 
3
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
До 85: ти плащаш данъци и осигуровки, за да има полиция, пожарна, образование и т.н. Това дали парите за тези дейности се харчат добре и дали не се краде от тях е тема на съвсем друг разговор. Също и на какво ниво са тези обществени услуги е друга тема.Ти не плащаш данъци, за да може държавата да ти изсипе един чувал с пари на главата, когато пожелаеш, та да се почувстваш добре. Даваш 1000 лв данъци на година, обаче, ако може държавата да ти направи заплатата 5 бона :) *** филма :)
88
2
 
8
 
! Отговори
Анили преди 9 години
И аз предполагам, че курсът е скъпичък...Но така става като сме *** глави и ги избрахме да ни управлява тиквата с чичовите тиквеници...
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бре-е-е,тя наглостта нямала граници бе !!
86
2
 
1
 
! Отговори
работил за 80 лева преди 9 години
До ФедорСпоред теб, понеже сега условията са други, трябва да се живее по-добре. Явно нищо не си разбрал от коментара ми. Щом искаш - живей не скромно, а нашироко. Така, както трябва да се живее в 21 век. Щото през миналия ония са били глупави, та не са се усетили да кажат, че искат да живеят охолно, а не бедно. Ами давай, отпусни му края, живей, разполагай! Все пак имаш достатъчно основания за това - сега е друго време - 21 век.
85
1
 
8
 
! Отговори
знайко преди 9 години
терикат с 400лв.нема да устискаш и 3-ри.месеца.
84
1
 
4
 
! Отговори
ура преди 9 години
Много поздрави на вуйчо Кирчо Ананиев,финансист и през байтошово време!
83
2
 
11
 
! Отговори
Асеновец преди 9 години
В кой век живееш ***. Ти ли си нямал ток ***. Освен ток на хората, които живеят в тази държава и на които трябва да служиш се нуждаят от храна, вода, дрехи... Или щом не винаги е имало ток, да се връщаме по пещерите, да се въоръжим с камъни и да ви пребием всички ***...
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнилиАми бая ! Те затова си теглят заеми от наше име за лични нужди :)