Горанов с 400 лв. месечно: Плащам сметките, докъдето стигнат

Държавата ще си върне голяма част от парите в КТБ, убеден е министърът
Обновена: 7 мар 2015 11:59 | 7 мар 2015 10:10, Миглена Иванова
280
Горанов с 400 лв. месечно: Плащам сметките, докъдето стигнат
Владислав Горанов. Снимка: архив, БулФото

Управляващите чакат съдът да определи съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за Нова телевизия.

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) отложи за 9 февруари 2015 г. делото по жалбата на акционерите в КТБ срещу решението на Българска народна банка (БНБ) да обяви банката в несъстоятелност. Финансовият министър поиска от съда да вземе решение по-бързо, но беше обвинен в намеса на работата на съдебната система.

Заради делото срещу решението на БНБ беше спрян процесът по обявяването в несъстоятелност на банката. Той ще може да продължи след произнасянето на ВАС.

Горанов коментира, че правителството работи за премахването на възможностите някои от кредиторите да се възползват от ситуацията, докато тече делото във ВАС. Същевременно той увери, че държавата ще си върне голяма част от парите, които даде за удовлетворяване на кредиторите на банката, включително и 1,5-те млрд. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Според Горанов от гледна точка на закона е възможно да се правят сделки, които да прекъсват връзката между КТБ и това, което е купено с парите от нея, докато тя бъде обявена в несъстоятелност. Той коментира, че това безпокои правителството, “но правовата държава изисква спазването на закона”. Министърът подчерта, че не е имало възможност за навременна промяна на законодателството заради оставката на предишното правителство и разпускането на парламента.

Владислав Горанов увери, че страната не е взела никакви пари назаем и не може да поема нови дългове без санкцията на Народното събрание, както и че ратифицираният договор за посредничество не ангажира страната с нищо. Той коментира, че това е “пропаганда, от която се изкушават всички, но която има краткотраен ефект”. “Ако някой си мисли, че е надделял в спора кое е разумно, времето ще го покаже”, посочи той.

“Всички партии, които подкрепиха правителството, показаха разум и държавническо отношение. ДПС направи опит да се извади от изолацията, в която сама се постави, и това си е нейна позиция. БСП трябваше да направи същото, но те избраха да стоят заедно с Атака и да се снимат на общи плакати”, коментира Горанов. “ДПС са се докарали дотам, че никой не иска да се докосне до тях, защото се превръща в политически труп, но ГЕРБ не е виновен за това”, каза още финансовият министър.

По думите му сметките показват, че до края на 2017 г. ще ни трябват 18 млрд. лева, за да се покрият плащанията по падежиращите заеми и дефицитите, включително и приблизително 12 млрд. лева за покриването на стари задължения.

Що се отнася до ниските доходи на хората, Горанов коментира, че обществото трябва да си подреди социалните системи, за да подготви хората за новите реалности. На въпрос как той би живял с 400 лева на месец, Горанов отговори, че първо би платил курса по математика на големия си син, а след това да си плати сметките “докъдето стигне”, като допълни, че “не винаги е имало ток”.

Министърът увери, че правителството работи и за подобряване на събираемостта на приходите в страната, като от началото на годината са събрани с 550 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година.

Жена ми каза, че малко приличам на Ръсел Кроу, но го каза шеговито, така Горанов коментира закачка с предшественика му от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който беше обявиил, че прилича на "Брад Пит с очила".

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
37
 
! Отговори
тц преди 9 години
Горанов се обърка. Ако парите не ти стигат отиваш и взимаш един хубав дебел заем -това е отговора, който друг ще плаща, примерно бедните. Ето това е механизма, по който бедните винаги ще са бедни - политиците им теглят кридити, запушват дупки в частни банки, а народа плаща масрафа. После няма пари за болници, училища и театри, за пътища и язовири. Защ когато говорим за бедните политика е дясна, а когато искаме от тях да съживят икономиката изведнъж стават левичари и живеят наготово от заеми?
120
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФедорМоят съвет е да си направиш собствена фирма и да си я мениджираш както на теб ти е удобно и ти да събираш за себе си плодовете на своя труд. Щом си работил подобна работа, не на теб трябва да обяснявам, че всеки прави фирма, за да печели той самият. А не парите да отидат при наетите, а за него да останат безсънните нощи и кредитите. Някои хора искат да са съдружници на шефовете си - ама само в печалбите. Демек - дружество с неограничена безотговорност,
119
3
 
19
 
! Отговори
Горанов преди 9 години
Опа-а-а извинявам се ,станала е малка грешка ,не 400 лева на месец,а на ден имах в предвид :)),и това само за джобни :)
118
4
 
27
 
! Отговори
бтр преди 9 години
влезте му в положението на човека тои плаща по 400 лв само за едно кафе и за лъскането на обувките
117
5
 
4
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
130, сто процента съм съгласен с теб! За съжаление, държавата се опитва да се намеси във всеки един процес. Това е крайно неправилно! Затова и по-долу написах, че държавата трябва да е арбитър, а не страна в процесите.А защо държавата е страна в процесите? Защо се е стигнало до там? Ами защото хората с комунистическо мислене искат това да е така! Те искат държавата да се меси и да определя всичко - от всякакви безумни регулации до заплати!
116
2
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Господа защо се карате в форума ?? --на ВСИЧКИ ни е ясно че с 400 лв на месец - не може да се живее в БГ - ако бяхте *** от Близкият Изток- пристигнали вчера - то щяха да ви дават 400 лв -ако спите на чина в курса зпо български език и всичко друго щеше да ви бъде платено -(дом храна вода ток детска градина )
115
1
 
35
 
! Отговори
комиците в НС преди 9 години
Покрай това изказване на Горанов настоявам да се проведе задължителен тест за интелигентност на всички дупетати, като всички установени да са с умствена изостаналост (като Горанов) да бъдат съкратени незабавно.Горанов, сигурно мога да изкарам с 400 лв. Ще свия перките, ще живея като сиромах. Ок! Но животът е непредвидим, всякакви беди се случват. И ако ми дойде беда, с тия 400 лв дето съм, то направо да си лягам да мра в канавката. Разбираш ли бе, ***?
114
1
 
14
 
! Отговори
Федор преди 9 години
до работил за 80 леваЗа известно време бях някакво ниво мениджър в относително голяма фирма. Отговарях за проекти. Тези над мен ги интересуваха две неща - догодина колко ще струва една акция (дял) на дружеството (ако е публично) и какъв ще бъде дивидентът на акция, т.е. печалба. Ако ти започнеш да обясняваш, че е криза, трудна година и т.н., на другия ден няма да си мениджър. Трябва да обещаеш печалбата и после трябва да я изстискаш. Затова написах, че днес скромността не е фирмен добродетел.
113
1
 
16
 
! Отговори
Син на Горанов преди 9 години
Татко ми плаща уроците и от там знам ,че 400/30=13,333 и съответно 4,44 лв на ден . Моят съвет е и ти да тръгнеш на уроци или си припомни делението преди да пишеш ,за не ти се смеят хората .
112
1
 
10
 
! Отговори
citizen преди 9 години
"горан ***", много ти отива ника. Факта, че едно елементарно деление ти е трудно е показателен.
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До citizenПроблемът е,че новите поколения са по-крадливи и продажни от старите ,а идеята да пропуснем някое и друго поколение граничи малко с фашизъм
110
1
 
18
 
! Отговори
gandi.daow преди 9 години
С 400 лв. месечно човек е жив-умрял! И точно държавата е тази, която трябва да защити хората си от прекомерното издевателатво на рабодотодателите, като постави праг (достоен) на минимален доход, понеже множество работодатели злоупотребяват до безобразие! Даже в САЩ има закони, които определят граница под която не може!
109
8
 
3
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
До 120: Въпросът е кой е виновен, че ти получаваш 400 лв на месец?Ти или някой друг? Изкушението да кажеш, че някой друг е виновен е много голямо!!!Някой друг е виновен за неправилни решения, които си взимал в миналото, свързани с образованието ти, кариерата ти и изобщо възможността да се адаптираш и да намираш подходящи решения за проблемите в живота ти.Замисли се! Държавате не ти е работодател и не определя заплати! Освен, ако не живееш в Северна Корея.
108
1
 
10
 
! Отговори
ф преди 9 години
До Горан ИдиотаКакво очакваш от издънка на бившата номенклатура,да те разбере ли? Наивен си!Той никога не е имал грижа за пари.От студентската скамейка-в министерството благодарение на родата-вечният бюджетен...
107
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До UnufriДържавата трябва да ми осигури възможност за работа,а не да ме разкарва с дни да събирам документи,за да започна работа ,щото така са направили законите и наредбите ,че една с друга си противоречат,значи аз тичам и плащам безумни такси освен данъците и осигуровките и на края пак не мога да стартирам бизнеса,че да плащам още данъци и осигуровки ?Значи вместо да ми даде шанс да работя държавата се стреми да ме спре,за да може само техни фирми да работят ?това се казва грижа ....
106
1
 
12
 
! Отговори
ne4o преди 9 години
защо трябва да им задаваме въпроса защо 16 милярда ще искат, а не каде са отишли към 2 3 милярда борч...омръзна ми все да си пълнят гушата а ние все да им връщаме борчовете..докога.само се харчи и нищо не се произвежда..а уж щяха да има много работна ръка,държавата не работи,с тези политици отиваме към фалит.или по точно народа отива към фалит а политиците стават милионери.а честито да им е...и питате го тоя за някви 400лв бе тои такива малки суми не знае на тях им даи милионни,объркахте човека
105
1
 
9
 
! Отговори
Оня банкянски цървул преди 9 години
вече трябваше да му е поискал оставката на тоя наглец, още докато течеше предаването, ама едва ли. Ако утре всички не си платим данъците с препратка на към великите слова на финмин-а, Боко и една лентичка няма да може да отреже. Току виж пак е вдигнал кръвното и се е гътнал.
104
1
 
10
 
! Отговори
А преди 9 години
Лицемерни *** са всички в тази така наречена политика! С 400лв не могат да си покрият само пиянските вечери, да не говорим за сметки и тн. Тези неща вълнуват само ЕЛЕКТОРАТА!
103
1
 
9
 
! Отговори
с преди 9 години
До Горан ИдиотаАбе я си прегледай пак сметките.
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Unufri - министър Горанов вие ли сте ???