Агенцията по вписванията има нов шеф

Поводът за рокадата е проверка, при която са открити нарушения
1
Агенцията по вписванията има нов шеф
Снимка: архив, Ройтерс

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Венцислав Спирдонов е освободен от поста, а на негово място е назначена Елена Маркова, съобщиха от Министерството на правосъдието.

До момента тя заемаше длъжността на заместник на изпълнителния директор. Рокадата е станала със заповед на правосъдния министър, съгласувана с премиера Бойко Борисов.

На 21 март т.г. е приключила назначената със заповед на премиера проверка в Агенцията по вписванията, извършена от  държавни инспектори от Главния инспекторат към МС. Докладът от проверката е получен в Министерството на правосъдието на 24 март.

Направените в него констатации, изводи и препоръки недвусмислено сочат сериозни нарушения в работата на длъжностните лица по вписванията, в организацията на работата в Търговския регистър, практиката по договорите за възлагане на обществени поръчки и контрола върху тяхното изпълнение и др., се посочва в съобщението.

Комисията по проверката препоръчва дълъг списък от организационни мерки за отстраняване на констатираните пропуски и несъответствия, сред които търсене на дисциплинарна отговорност от длъжностните лица по регистрация, допуснали нарушения при изпълнение на служебните им задължения, както и дисциплинарна отговорност от директора на дирекция „Длъжностни лица по регистрация”.

„Налице е трайно утвърдена практика длъжностите лица по регистрация да вписват/обявяват актове по партиди на търговци в ранните и късните часове на денонощието (между 00:36 ч. и 03:16 ч.)“, пише в изводите на доклада.

Установени са случаи на извършването на търговска регистрация в нощните часове на деня – между полунощ и 7,30 сутринта, както и във вечерните часове – между 19,00 и 23,49 часа, без да е обяснена причината за това.

Комисията специално е отбелязала случаи на регистрирано влизане в сградата на агенцията между 04:40 ч. – 06:00 ч., като в този времеви период са извършвали вписвания/обявявания по партиди на търговци. “

Липсата на изричен регламент, определящ началния и крайния час за разпределяне на заявленията от информационната система, създава риск от ограничаване броя на длъжностите лица по регистрация (започнали работа преди 09:00 ч. и приключили работа след 17:30 ч.), които да разглеждат заявленията на търговците, което води до нарушаване на принципа на случайно разпределение“, пише в изводите.

Повече от половината (52,5%) от обжалваните откази за вписване са отменени от съда, което, според комисията, говори за липса на контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Агенция по вписванията
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
oktokopter преди 9 години
v koi li podzemni minni galerii sa se sluchili sluchkite - sigurno sa nai-staratelno opisani s gps?