Българското море – все по-далеч от българите

Трудно ще сменим руснаците със заможни туристи, смятат читателите на Dnes.bg
30 мар 2015 15:37, Красимир Ангелов
200
Българското море – все по-далеч от българите
Кой ще почива това лято на родното море? Снимка: Булфото

Макар да има още над 2 месеца до началото на активния летен сезон у нас, от бранша отдавна алармират за сериозния спад, който се очаква сред руските туристи по морето. Сред причините се сочат обезценяването на руската рубла, както и санкциите на Европейския съюз срещу Москва и позицията на страната ни към тях.

Пред Dnes.bg председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира, че се очаква да имаме спад от 160 000 руски туристи през 2015 година. Общият брой руснаци, които ще влязат на територията на страната, ще бъде над 450 хил., а сериозна част от тях имат апартаменти "втори дом".

Още по темата

Заради задаващия се отлив на руските туристи по нашето Черноморие, екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели: "Ако ги няма руснаците, кой ще ходи по нашето море?"

Резултатите от анкетата, в която участваха над 3050 души, сочат, че едва 13% от хората са оптимисти, че по-малкият брой руски туристи ще бъде компенсиран с по-добри оферти за българите и повече нашенци ще почиват на родното море.

За сметка на това над половината от отговорилите в анкетата (57%) са категорични, че докато не получат по-изгодни оферти за почивка от родните курорти, биха предпочели съседните Гърция и Турция за своята морска почивка.

Всеки четвърти анкетиран (24%) смята, че въпреки кризата руснаците пак ще дойдат, защото у нас им харесва. Само 6% от отговорилите в анкетата са оптимисти и вярват, че на мястото на отказалите се руснаци, България ще привлече по-заможни туристи от Западна Европа.

И докато прогнозите за слаб летен сезон не секват, първите немски туристи за този сезон пристигнаха в курортен комплекс Албена на 21 март. Първите за сезона немски гости ще бъдат последвани от още няколко групи, които в началото на месец април ще бъдат настанени в курорта.

А какво ще бъде лято 2015 и къде ще почива българинът през него – времето ще покаже!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И още нещо. Понеже много обичат разни русофилски пачи да говорят за независимост.. Каква е тази държава, в която има цели руски квартали, че даже и половин руски градове. За каква незавимост става въпрос. Явно някои български граждани е добре да бъдат подканени да сменят гражданството си с това, за което блянуват фанатично и да се изселят. Колко мутри и бандити ще заминат така ...
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи сега е момента да изпратят проруските тролчета на черноморска почивка! Толкова безуспешна енергия хвърлят милите денонощно, а па им предстои и парада на червения площад! Възнаградете ги моля, така ще подкрепите и българските мутри дето се правят на бизнесмени!
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До протести бургасами защото на тоя протест бехте 200 човека, от които 100-ина бяха руснаци по всяка вероятност от руското посолство
59
7
 
13
 
! Отговори
Евстаси преди 9 години
То повечето читатели на сайта са разпробити рубладжии,комунисти и Путинофили така че и резултатите в анкетата са напълно закономерни
58
0
 
24
 
! Отговори
По-слаб сезон преди 9 години
Всяка година едно и също - все мърморят родните хотелиери, че им е слаб сезонът (по една или друга причина). Да сте ги чули някога да кажат "имахме силен сезон"!?!?
57
0
 
34
 
! Отговори
vse edno преди 9 години
До протести бургас: протестиращия, като ви видях джиповете и лимузините, наглите физиономии и огромните търбуси, ми стана ясно защо НИКОГА няма да почивам във вашите хотели. и не само защото кой да е град в България е десет пъти по-малко пренаселен и презастроен
56
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България не е виновна, че руските туристи предпочитат да карат "отпуската" си в Донбас и Крим.
55
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато България се присъедини към санкциите срещу Русия,трябваше да поиска финансова компенсация за загубите,които ще претърпи.Вместо да си събуваме гащите пред Европа ,трябва да си търсим правата,защот сме равноправни с другите държави.Когато санкциите удариха техните производители,веднага домъкнаха млечни и месни продукти на нашия пазар на по-ниски цени и удариха нашите производители.Загубите ни са двойни ,от една страна губи туризма,а от друга земеделските ни производители,търговците и др.
54
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че се получи така за да излезе точната форма на социалистическия капитализъм граден от ДС агенти и мутри, съгласно който единствен пазар е руския и единствени клиенти са руснаците. Всичко друго е нежелано и не се работи за него. И е добре тези останки от миналото да фалират и да почне малко по малко да се нормализират нещата. Когато си зависим от една държава и тя рухне - отиваш си и ти. И за това са ви виновни само и единствено русофилските капиталисти. Да ви е честито!
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ще ходи в тази клоака, при положение че условията в Гърция са доста по добри.
52
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На нашето море не отивам. Има къде по приятни и хубави места и то за по-малко пари. За свободната зона на плажа да не говорим. Само в България забиват чадъри до водата. Не, благодаря, като си давам парите искам да се чувствам добре.
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нашиО мутрокомунист едно си знае, едно си бае ..... он си сака руска газ и руски турист, он с нормлни хора немое да търгува
50
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските туристи ще заменим с проруски туристи... вместо да ходят на чак на Варадеро.
49
13
 
19
 
! Отговори
протести бургас преди 9 години
защо нико не дава и не пише за протеста днес бургас на туризма против санкциите срещу Русия, а варненци защо спат. кой каквото си направи си е за него. докато дремят морските ни съграждани бб им иб...а май ата на бизнеса и на България. гарантирано от герб
48
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми нека пример да дадът нашите управници. Примерно г-н президента да иде на море в Китен, а не по ръкавите на беломорието.
47
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълнете черноморието с американци! Елементарно е ;)))
46
11
 
32
 
! Отговори
никифор преди 9 години
Русофобията е болестно състояние. Моля лекувайте се. Не може при всяко споменаване на водка или матрьошка да почвате да ръсите обиди към Путин.
45
0
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 17Това за палатките ми хареса. Те общинарите от тези общини са стигнали до там, че в собствиния си имот да разпънеш палатка са забранили. Приели са общинска наредба и на основание на наредбата ще притичат да те глобят. Какво остава, да си на общинска земя - не 50 лева, ами и 500 сигурно ще искат!Затова и на палатки вече не ходят хората.
44
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление на нашето море ако бяха проблем по-изгодните оферти, с мед да го намажеш!!Не е за пренебрегване мърсотията, гадните вируси благодарение на нея, нискокачествената храна и алкохол, намръщения и недостатъчен персонал, чуждестранните пияни хуни, чалгата и чак след това идват парите!!!
43
0
 
30
 
! Отговори
!?!?! преди 9 години
То изобщо "черноморие" има ли???Бетон, асфалт,шум, прах, смрад..... Да им кихна на бранша туристически! Съсипаха природата и превърнаха курортите в гета, пък сего рИвЪт. Така ще е, много точна е поговорката: "Лакомо дупе - кръв с*ре!" Прав е един от колегите-коментиращи - развъждайте кокошки в *** си постройки. Но и това няма да се получи, защото ЕС има изисквания за "щастливи кокошки". :))))На почивка - само в чужбина! Евтино, комфортно и най-важно - има природа все пак! ;)