Калфин иска пенсионна възраст за силовите ведомства

Предвижда се промените да влязат в сила от догодина
17 апр 2015 14:30,
31
Калфин иска пенсионна възраст за силовите ведомства
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага въвеждане на възраст за пенсиониране на служителите в силовите ведомства и плавно покачване на възрастта за пенсиониране за тези служители. Проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) е качен днес на портала за обществено обсъждане със срок до 30 април.

Още по темата
Проектопромените в КСО отпреди Великден, публикувани в портала, не включваха това предложение. Днес предложенията ще бъдат представени пред журналисти от социалния министър.

МТСП предлага военни, полицаи, служители в затворите, в ДАНС и други силови ведомства да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", по Закона за МВР или на военна служба.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2016 година.

Залага се гратисен период за тези, които до 31 декември 2015 г. са натрупали необходимия осигурителен стаж за пенсия. До края на 2018 г. такива служители в сектор „Сигурност“ ще могат да се пенсионират по старите правила, без да се взема предвид тяхната възраст.

Досега военни и полицаи имаха преференцията да се пенсионират само с придобиване на 27 години стаж, независимо на каква възраст са.

Припомняме, че опит да се въведе възраст за пенсиониране при военните, беше направен в първия кабинет на Бойко Борисов, след което тази промяна бе отново отменена.

Проектът на МТСП предвижда още въвеждане на възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца за всички държавни служители по законите за МВР, ДАНС, за СРС, за служителите на затворите, охрана на съдебната власт, пожарникари, следователите и младшите следователи.

Летци, парашутисти, водолази и служители на подводници ще се пенсионират пък на 42 години и 10 месеца.

Залага се и плавно повишаване на пенсионната възраст за служителите в сектор „Сигурност“. След 31 декември 2016 г. възрастта за пенсиониране на служителите в сектора ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 55-годишна възраст за полицаи, военни и др. и 45 години за летци и подводничари.

В мотивите към проекта се посочва, че предложението се прави, тъй като пенсиите за осигурителен стаж и възраст от държавното обществено осигуряване се отпускат при настъпване на осигурителния риск „старост“ и при условие, че лицето има определения от закона осигурителен стаж. В тази връзка е необходимо по отношение на всички лица да бъде въведено изискване за определена минимална възраст, след навършването на която може да бъде отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Въвеждането на възраст за пенсиониране на тези лица е и сред препоръките на Съвета на Европейския съюз за ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране. Мярката ще доведе и до по-продължително и по-пълноценно използване на капацитета и опита на работещите в специалните ведомства, пише още в мотивите на МТСП.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на моя набор 1955 без гратисен период и плавно повишаване - сега до 65 г. и 40 г. стаж колко пъти го вдигнахте-срам нямате ли?
1
1
 
31
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Някой българи с четиридесет години стаж пак не могат да вземат нормална пенсия