Балетист до полицая... мила моя майно льо

Артисти се жалват от абсурдната пенсионна реформа
15 апр 2015 11:07, Петя Славова
54
Балетист до полицая... мила моя майно льо
Сара-Нора Кръстева. Снимка: Булфото

"Няма футболист, който да е в адекватна физическа форма на 53 години. Защо искат това от балетистите?", попита професор Петър Луканов в студиото на БНТ.

Поводът за недоволството му е новата пенсионна реформа, според която балетните артисти трябва да се пенсионират на 53-годишна възраст.

"Хората, които са започнали да правят реформата, не са наясно, че става въпрос за много тежък физически труд", категорично заяви и директорът на балета на Националната опера Сара-Нора Кръстева. Тя обясни, че колегите й започват работа на 18 години, като имат зад гърба си и 10 години тежък физически труд в балетно училище.

Според нея, идеята тези артисти да се пенсионират на възраст над 45 години, ще доведе до убийство на балетното изкуство в страната.

Кръстева обясни, че балетистите се вкарват в графа полицаи и военни, въпреки че нямат нищо общо помежду си.

"Ние не ползваме преференции, че да влизаме в една графа с тях", обясни тя и каза, че бюджетът не може да бъде засегнат от балетните артисти, тъй като пенсията на една балерина е едва 167 лв, а общо балетните артисти в страната са 138. На година се пенсионират максимум петима, дори тази се оказва нулева. Новата поправка в закона дори би отежнила бюджета, тъй като театрите ще трябва да намират работа и заплати на възрастни балетисти, които вече няма да могат да танцуват на сцената.

Професор Луканов също сподели, че участва в борбата за пенсионирането на балетните артисти повече от 45 години. "На всеки нов парламент се опитваме да докажем, че нашия труд не заслужава такова отношение" - отбеляза той и поясни, че колегите му са с такива травми, че остават почти инвалиди. "Това е нечовешки труд. Доказвали сме много пъти това нещо".

Според Кръстева, хората от социалното министерство, които са взели решение за пенсионирането им, не са го съгласували нито с тяхната гилдия, нито с Министерството на културата. Тя припомни, че преди 4 години именно с предложение на Вежди Рашидов е било решено балетистите да са с 25 години трудов стаж.

"Нивото на балетния театър се повдигна благодарение на младите артисти - обясни Петър Луканов -  Българският балет е един от най-добрите в Европа, но с такива закони, значи да се ликвидира това изкуство", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Балетът е само една от малкото професии, които човек може да упражнява само докато е млад и на всеки, които се захване с това трябва да му е ясно, че рано или късно ще трябва да премине към план Б и да започне нещо друго. Има балетисти, които поради травми спират с балета още на 40, че и по-рано, не е реалистично тези хора да бъдат пенсионирани, нали? Така, че когато човек е избрал да се занимава с това трябва да е наясно с положението, а не да се сърди, че не го пенсионират на 45.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, учителите? С памперси и ако случайно помнят накъде си тръгнал рано сутрин на 65.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На всички ни е ясно, че няма как една балерина на 50 да е в перфектна форма, точно както няма и футболисти на 50 години. Обаче когато един човек спре със спорта или с танцуването нищо не му пречи да се насочи към някаква сродна дейност и така да направи определената възраст за пенсия. Точно както футболистите стават треньори или започват да се занимават с бизнес, така и балерините могат да си отворят школи и да дават уроци. когато са си избирали професия им е било ясно, че е до време.
27
12
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 47 преди 9 години
Правилно, и НИКОИ не бива да работи в тази бездънна яма наречена изкуство, всички трябва да произвеждат нещо, както и тези мързели които нищо не работят а се писали ИТ-та, нищо не произвеждат, лапат големи заплати а трудещите се в мините взимат смешни пари. Къде е държавата питам аз, КОЙ го позволи ?
26
7
 
2
 
! Отговори
аз преди 9 години
СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ - БЪЛГАРИЯ- ужким независима,а е по зависима и от самата себе си -ужким свободна ,а нея е няма- ужким ,на ужким,а и него го няма - ПЪЛЕН АБСУРД
25
4
 
5
 
! Отговори
Един преди 9 години
До "До един". Живеем във време, в което субсидия означава да се подкрепя нещо, което е полезно за обществото с допълнителен паричен стимул. В един балетен спектатъл не играе само прима-балерината. Ако балетните артисти в страната са 138, примите са по-малко от 10. За тях пенсията не е толкова критична. За останалите 128 обаче е. 100% съм съгласен, че за да успееш тук както и във всичко останало трябва много труд. Но тук той води до много по-кратка трудов стаж и затова трябва да се субсидира.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не го кара насила да са аблетистки до 50 години, могат като станат на 40 да си намерят друга работа, а ако искат да се пенсионират на по-ранна възраст може да си напраявт паралелна осигуровка в частен пенсионен фонд.... иначе по тяхната логика един щангист трябва да се пенсионира на 30 години :)
23
5
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
mnogo e prav Momo.kato ne moje da raboti do 65g kato balerina-shte si nameri druga rabota.horata,koito rabotiat fizicheski trud,sashto ne mogat da izkarat do 65g,no nikoi ne misli za tiah.A i ot kade shte im doidat pensiite,kato niamat tr.staj37g.kakto e za ostanalite?smiatam,che tova e edna platena,umishlena kampaniia,kakto predi vreme urediha artistite i pevcite koito ne si plashtaha osigurovkite da poluchat pensiia.taka shte stane i sega,a naroda shte im izkarva i tehnite pensii.Tolkoz...
22
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всъщност балетистките доста бързо си намират чичко паричко - факт, а балетистите обикновено ходят с женски дрехи през нощта. има много, много малко изключения, поне у нас е така.
21
6
 
7
 
! Отговори
тъпотии преди 9 години
балетистите трябва да поставят въпроса за заплащането си, а не за ранно пенсиониране с мижава пенсия. както правят всички хора по белия свят, занимаващи се с изкуство. като искаш балет, получаваш осигуровки на високо заплащане докато танцуваш, после се занимаваш с нещо друго и си имаш личен пенсионен фонд. с всяка професия би следвало да е така, цирковите артисти полагат много, неизмеримо много по-тежък и опасен труд, започват от 6 годишни, радват милиони деца по света но не мрънкат, нали?
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Дания всички се пенсионират на 65 години, преди беше 63 ама я вдигнаха, няма полицай, няма военни, няма балетисти...... Затова са богато общество, и още нещо никой некара една аблетистка да тацува до 50 години, спокойно може като приключи кариерата си на балетистка на 40 например, да работи нещо друго
19
5
 
7
 
! Отговори
до един преди 9 години
'кариера' е специална дума и не трябва да се използва за щяло и нещяло! колко от тези танцьори действително са направили кариера и ги канят в чужбина? да се занимаваш с танци или музика не те прави уникален или специален, освен в твоите собствени очи - трябва як, къртовски труд. бягането след топка също не те прави футболист-звезда, нито продажбата на 2 компютъра - бил гейтс! Изборът да се занимавам с изкуство си е ЛИЧНО МОЙ и не чакам нищо от държавата. Точка.
18
2
 
6
 
! Отговори
Филип Котю преди 9 години
Балетисите са злета ,нооо балерините виж те са друга работа,едно време елита само балерини и гимнастички разкарваше по ризиденциите,ох котьоооо.То кой нормален балетист би работил в Бг ?Тука е изчислено само роми,луди и мутри да има и малко облсужващ персонал -мутролизци...Докато ви слуша главата бегайте!!!
17
9
 
16
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Искам някой от ревностните защитници на идеята да се плащат пенсии на изнурените труженици на балетното изкуство да ми каже в коя европейска или друга развита държава има такова нещо? Тежък им бил трудът! Алоооо, въпрос на избор! Като и онзи певец от Йона Кукузел...малко му били по 35 евро джобни. Бил артист. Аре у лево! Искахте капитализаъ, ама ако може с благата на социализма. Е, не става!!!
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам дали сте наясно, но в момента пенсиите се взимат от собствения ни джоб! Аз също се занимавам с изкуство, от София съм, но в момента живея в по-малък Бг град, където няма балет. Честно да ви кажа, не съм съгласен да плащам ничия пенсия, още по-малко на хора (ако щеш и колеги), чиито очи не съм виждал. Балетът не е масово изкуство, но за сметка на това конкуренцията у нас е нищожна и е много по-лесно един добър танцьор да допринесе нещо за страната ни - е, такива в момента нямаме!
15
1
 
6
 
! Отговори
Един преди 9 години
До 12. В Балета не се дават медали, балетът е изкуство, а не спорт. Естествено най-добрите ги канят в чужбина, но това не е нещо, с което можем да се гордеем. До momo: В момента в България започва едно бавно и постепенно възраждане на културните ценности. Донякъде в разрез с пенсионната реформа. Също така е важно да правите разлика между оперна певица и балерина. Оперните певици с възрастта стават все по-търсени и платени, за разлика от балерините, с много труд имат сравнително кратка кариера.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изключение за военните, изключение за артистите, изключение за полицаите, изключение за моряците, изключение за певците, изключение за балетистите, изключение за миньорите, изключение за шофьорите, изключение за водолазите, изключение за социално слабите, изключение за роднините, изключение за дипломатите и т.н. и т.н. хората с право се дразнят и има защо, а извинения за изключенията винаги се намират.
13
9
 
7
 
! Отговори
varg преди 9 години
какъв балет бе ***. а блек метълистите какво да кажем а. има някои от нас са с тендовагинит инвалиди на 35 години от 10-12 часово свирене 7 дни в седмицата в продължение на години. а ние на колко да се пенсионираме а.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По принцип много от нашите футболисти би трябвало да се пенсионират като балетисти...
11
2
 
18
 
! Отговори
музикант преди 9 години
В Германия например, единственото, което е направила държавата, е да разреши организирането на музикантите със собствен ДОБРОВОЛЕН пенсионен фонд и да не им търси зверски осигуровки. Хората там обаче имат мозък и мислят за бъдещето си. За балетно 'изкуство' може да говорим в Русия, не и тук, и там също не се пенсионират на 30 години! Ако си наистина добър и ценен за държавата си, винаги се намира начин. Аман от тези на държавна хранилка, комунизмът свърши и никой никому не е длъжен!