Русия и Украйна са важен, но не единствен пазар

Да не се фокусираме върху това какво може да изгубим, зове Ангелкова
Обновена: 18 апр 2015 12:20 | 18 апр 2015 12:18, Веселина Йорданова
84
Русия и Украйна са важен, но не единствен пазар
Николина Ангелкова. Снимка: БулФото, архив

Русия и Украйна са важен, но не и единствен пазар за българския туризъм, заяви ресорният министър Николина Ангелкова пред bTV.

Още по темата
„Числата варират от 20% до 80% спад на руски туристи, но нямаме средна представа. Тенденцията не е от вчера, а от година и половина”, коментира Ангелкова. Тя цитира статистически данни на руските туроператори, които отчитат драстичен спад в интереса и към други традиционни дестинации за руснаците като Египет, Турция, Израел.

„Очаква ни пълен с предизвикателства туристически сезон. Нека се фокусираме върху работата си и върху това, което можем да предложим, а не върху това, което можем да изгубим”, призова министърът на туризма.

По думите й отливът на руски туристи се очаква да бъде компенсиран от засиления интерес от страна на западноевропейски туристи. „Очаква се 5% ръст на туристите от Германия, с 40% увеличение на гостите от Литва и Латвия, с 5-10% от съседните балкански държави Сърбия, Гърция и Турция.

„Към момента спадът към записванията за България е близо 40-50% по сравнения с миналогодишния спад”, според Димитър Цонев, генерален директор на голяма туристическа агенция.

По думите на Цонев това се дължи на няколко фактора - финансовата криза в страната, когато рублата загуби близо 50% от стойността си, военната ситуация в Украйна, както и участието на България в санкциите срещу Русия, включително изказванията от политици по адрес на Русия.

Димитър Цонев предупреди и за друг назряващ проблем. „От края на миналата година и началото на тази се забелязва рязко увеличение на руснаците, които искат да продадат имотите си в България”, обясни той.

Цонев е категоричен, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, туристическият сезон в България вместо с ръст на чужди туристи, може да завърши с фалити на хотели и туроператори.

На фона на възмущението, което предизвикаха командировките на журналисти от частни медии в Париж за откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”в Лувъра, министър Ангелкова призова „да не търсим скандали от нещо добро, а да обединим усилията си и да покажем нашата страна като страна със страхотни възможности”.

„Всяка държава има проблем, но никой не си изнася мръсните неща навън, а си остават вътре в България. При нас става точно обратното, защото живеем в интернет общество”, обясни още Ангелкова.

Ресорният министър призна, че в туристическия бранш в България има много проблеми, най-сериозният от които е качеството на обслужването.

„Осъзнали сме колко е важен туризмът за икономиката – ние сме първото правителство със специално министерство на туризма”, обобщи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
zlatna igla преди 9 години
taia bulka sto ne ostana v parij da pazi zlatnata bg stoka v luvara?
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната калинка от харема на Бойко
66
0
 
6
 
! Отговори
Христо преди 9 години
Президентът Плевналиев нарече Русия "агресивна" / разбирай и срещу България/ и "империалистическа" страна. Лично аз не бих отишъл на гости там, където обиждат страната ми с тези епитети.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българското строителство зависи изцяло от руснаците ако няма руснаци няма и строителство кой ще купува апартаментите по морето това ще бъде нова криза за България
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a stiga koi drug che doide g go ministar? Samite balgari izlizat navan...osr.....te se kakto i s Ugen potok i sega ni probutvate prostotii.do tova dovede politikata vi i dumite na onova podobie na prezident
63
0
 
14
 
! Отговори
да-м преди 9 години
Искайте компенсации от Плювчо. Той знае защо.
62
0
 
0
 
! Отговори
yellow red tulips преди 9 години
prezidenta kato im prasta sichkata sofiiska centralna adminisracia, da si uprajniavat profesiite vzaimno.
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще фалират 5-6 мутри и какво от това то кой има някаква реална полза от руски а и каквито ще да са туристи
60
0
 
4
 
! Отговори
до 69 преди 9 години
От такива като теб, които едно правилно изречение на български език не могат да напишат, със сигурност няма да се разрешат проблемите!
59
3
 
1
 
! Отговори
do 68 преди 9 години
ami sigurno shte se reshat problemite ot takiva kato teb koito po cql den stoqt pred kompiutyra i davat akyl
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма какво да предложиш, умнико, но има какво да изгубим! Най-адекватно би било да се фокусираме върху това нищо да не губим, но тая ще предлага! Какво ще предложиш? От къде ще се вземе този ръст на западноевропейци и защо го нямаше досега? Нека да се правим на слепи и глухи, да си заравяме главите в пясъка, а те проблемите сами ще се решат!
57
1
 
17
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
То пък ние обикновените хора какво виждаме толкова от туризма, дали на някой му пука дали ще дойдат или не. Поне парите да се влагаха в нещо. Голям праз дали мутрите ще напълнят джобовете тая година.
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с руснаци без руснаци се тази Трябва да фалират хотели Много са и обслужването е ужасно Никой хотел не отговаря на звездите си ако претендира за 5 то е реално с 3
55
0
 
3
 
! Отговори
ттт преди 9 години
До до 60Тази математика идва от намалението на цената на тока от американските ТЕЦове. Казаха, че от единия тец е 14%, от другия 17 или общото намаление било 31%. Аз само прилагам челния опит.
54
0
 
7
 
! Отговори
до № 60 преди 9 години
Браво пич!!!Тая мътиматикъ сигурно съ изучава в Огнения факултет.
53
0
 
13
 
! Отговори
ссссс преди 9 години
С туристически бизнес в България с занимават основно мутряги, които си нямат и бегла представа за какво иде реч. Не в министърката или държавата е проблема. Проблемът е, че в продължение на години се съсипваше този отрасъл, без да се направи така, че България да стане конкурентноспособна, а имаме дадености. Работил съм в този бранш както у нас, така и в САЩ, разликата е просто огромна.
52
2
 
9
 
! Отговори
ттт преди 9 години
Значи няма проблем!Увеличение:от Германия - 5%;от Литва - 40%;от Латвия - 40;от Турция - 5%;от Сърбия - 5%;от Гърция - 5%.По математиката на нашето правителство, общото увеличение ще е:5+40+40+5+5+5 = 100%.От това по-добре, здраве му кажи!
51
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-малко Руснаци - по-добре за туризма. Още Тодор Живков се опитваше да привлече повече туристи от Второ Направление. Тези вече 26 години още не са разбрали къде е бъдещето.
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема на Българския туризъм е че е ориентиран прекалено много за Руския пазар. Присъствието на Руснаци дразни другите туристи и те мълчаливо пропущат да дойдат пак. Поведението на Руснаците е нека бъдем вежливи, малко неуместно. Сблъсъци за храна с Германците на бюфета в Албена например не правят добра реклама и става така че Германците разбират, но не искат да се повтаря . . . В Магнолия, нашите не разбраха най-после че Френското знаме бялото е в средата, а на Руското знаме синьото е в среда
49
3
 
20
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
АЙДЕ ЩЕ ВИ ВИДИМ ТОВА ЛЯТО. КОЛКО ЛИ ЕВРОПЕЙЦИ ЩЕ ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ. ТА ТЕ СА ХОРА С МНОГО ПАРИ ТОЧНО НА НАШЕТО СКАПАНО ЧЕРНОМОРИЕ ЛИ ЩЕ ДОЙДАТ. КАКВИ ХУБАВИ И СКЪПИ ДЕСТИНАЦИИ ИМА ЗА ТЯХ А НЕ БЪЛГАРИЯ. БЛАЖЕНИ СА ВЕРУИЩИТЕ. ПИЛЦИТЕ СЕ БРОЯТ НА ЕСЕН. ЩЕ ВИ ВИДИМ ТОГАВА КАКВО ЩЕ ПЕЕТЕ.