Русия и Украйна са важен, но не единствен пазар

Да не се фокусираме върху това какво може да изгубим, зове Ангелкова
Обновена: 18 апр 2015 12:20 | 18 апр 2015 12:18, Веселина Йорданова
84
Русия и Украйна са важен, но не единствен пазар
Николина Ангелкова. Снимка: БулФото, архив

Русия и Украйна са важен, но не и единствен пазар за българския туризъм, заяви ресорният министър Николина Ангелкова пред bTV.

Още по темата
„Числата варират от 20% до 80% спад на руски туристи, но нямаме средна представа. Тенденцията не е от вчера, а от година и половина”, коментира Ангелкова. Тя цитира статистически данни на руските туроператори, които отчитат драстичен спад в интереса и към други традиционни дестинации за руснаците като Египет, Турция, Израел.

„Очаква ни пълен с предизвикателства туристически сезон. Нека се фокусираме върху работата си и върху това, което можем да предложим, а не върху това, което можем да изгубим”, призова министърът на туризма.

По думите й отливът на руски туристи се очаква да бъде компенсиран от засиления интерес от страна на западноевропейски туристи. „Очаква се 5% ръст на туристите от Германия, с 40% увеличение на гостите от Литва и Латвия, с 5-10% от съседните балкански държави Сърбия, Гърция и Турция.

„Към момента спадът към записванията за България е близо 40-50% по сравнения с миналогодишния спад”, според Димитър Цонев, генерален директор на голяма туристическа агенция.

По думите на Цонев това се дължи на няколко фактора - финансовата криза в страната, когато рублата загуби близо 50% от стойността си, военната ситуация в Украйна, както и участието на България в санкциите срещу Русия, включително изказванията от политици по адрес на Русия.

Димитър Цонев предупреди и за друг назряващ проблем. „От края на миналата година и началото на тази се забелязва рязко увеличение на руснаците, които искат да продадат имотите си в България”, обясни той.

Цонев е категоричен, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, туристическият сезон в България вместо с ръст на чужди туристи, може да завърши с фалити на хотели и туроператори.

На фона на възмущението, което предизвикаха командировките на журналисти от частни медии в Париж за откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”в Лувъра, министър Ангелкова призова „да не търсим скандали от нещо добро, а да обединим усилията си и да покажем нашата страна като страна със страхотни възможности”.

„Всяка държава има проблем, но никой не си изнася мръсните неща навън, а си остават вътре в България. При нас става точно обратното, защото живеем в интернет общество”, обясни още Ангелкова.

Ресорният министър призна, че в туристическия бранш в България има много проблеми, най-сериозният от които е качеството на обслужването.

„Осъзнали сме колко е важен туризмът за икономиката – ние сме първото правителство със специално министерство на туризма”, обобщи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, и Туризма разбиха тия продажници..
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква прибалтика ви гони,там сьщото е-безработица, населението масово емигрира,за да тьрси работа
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е сега ли са сетиха, когато летния морския туризъм 2015 е пред крах, че не само руснаци има на тази земя...Какво направи държавата, а и бизнеса за привличането на чуждестранни туристи?Какво направи държавата и бизнеса за привличането на БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИ ??? !!!
45
0
 
11
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Само едно не мога да разбера за какъв дявол ни е необходим министър на туризма за да намираме работа на разни дилетанти и лаици!Да не би в Германия или където и на друго място по света да има такава длъжност!Аман от тунеядци и чиновници които не знаят какво да правят!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след малко ще ни осветлят и кои са потенциални,ама поради неконкурентноспособност,ниско качество,или поради заети ниши са невъзможни!по добре с кифла в ръката,отколкото да се плюнчи човек по най-изискания кроасан зад витрина...А и някой да не помисли че ни присламчиха в ЕС за да ни отварят очите,и да ни правят равни на тях.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от къде я намериха тая грозофила,баси тъпнята
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето виждате ли какви хора са начело на държавата.Русия не била единствен пазар за нас.А бе то не е единствен ,но поважност е мноооого по-важен от другите пазари ,така че може да се каже единствен за България.Ето с такива приказки недоограмотените политически лидери закопават страната ни.Когато човек е ***,може да се научи,когато е *** може да вземе акъл от другите,но когато е вдлъбнат и с високо самочувствие,това вече е бедствие.
41
3
 
9
 
! Отговори
с преди 9 години
все съм виждала ,ама такова ГРОЗИЛИЩЕ не съм виждала до сега..
40
1
 
4
 
! Отговори
ивко преди 9 години
Какво искате. Да ни дадат технологии да правим съвременно оръжие, а ние да го продаваме на хохлите за да ги думкат в гръб братята руси.Е не става така.Разбира се , че ГРУ ще го думне.Да им благодарим, че го направиха предпазливо и не се стигна до човешки жертви.
39
2
 
1
 
! Отговори
ивко преди 9 години
То пък остава да са единствен пазар.Хаааххххааа. Смешни анализи.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Перспективата за създаване на голяма зона за свободна търговия с Русия е важна и за нас", посочи канцлерът.е нашата американска не мисли така - ако въобще има право като шефовете сите са едни радиоточки на американското посолство
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те руснаците ги пренасочват към Куба.
36
1
 
18
 
! Отговори
Енд преди 9 години
Айде на големия пазар - Америка! Те просто се чудят защо не сме там! Бойко, как и къде ги намираш тези неграмотни моми да ги дарямваш с министерски постове !
35
0
 
19
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 9 години
Веднага са впечатлих и от красотата и от интелигентността и компетентността на министерката. Доста години се занимавах с българската туристическа индустрия, но вече се срамувам да спомена,че разбирам нещо от туризъм. Понякога ми се струва, че сме смъкнали нивото на едно от последните места в Европа и продължаваме да се сгромолясваме, и вече дори сме преминали POINT OF NO RETURN /неспасяема е вече работата./ Дано не съм прав.
34
2
 
24
 
! Отговори
ЛУД преди 9 години
О...НЯМА СТРАШНО ! ТАЗИ ГОДИНА ТУРИСТИТЕ ЩЕ СА ОТ БРЮКСЕЛ И ВАШИНГТОН...
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато нямаш икономика,за какво са ти пътища..Както при Стамболов - изгражда се ж.п. линии за износ на селскостопанската продукция.Пътищата са за турските тирове.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да асфалтът е необходим,но само,като бек-граунд,когато нямаш икономика,за какво са ти пътища изток-запад,създадени само шепа софиянци да достигат морските дестинации час и нещо по-рано(а лятото е забранено транспортирането на товари по великата магистрала)Истински необходимите ни пътища са север-юг,но те не са популистки и не са интересни на Тиквата
31
1
 
11
 
! Отговори
тома неверни преди 9 години
Това от снимката,за кобила за впрягане, може и да става,но за министърка?????????????????
30
2
 
17
 
! Отговори
ЛОРА преди 9 години
да фалирват скъпи легла развалена храна мизерно обслужване. хората дето си изкарват с труд паричките ходят за по хубаво и евтино в гърцко или турско. трябва да си пълен *** за да идеш при нашите да те дерат с кинти и да се гаврят с теб. фалит и закривай
29
1
 
34
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Тая на кои свят живее! За Българите и България Русия и Руския пазар е много по- важен от негърския пазар ! Тя ако не се чувства Българка -майната и и на нея и на тия които брани !Платена клакьорка ! Аман от такива продажници ! Чии интереси брани ! В секи случаи не Българските !

Спонсорирани публикации