94% от българите си искат храна от родната земя

Оглеждат се, но няма откъде да си я купят
70
94% от българите си искат храна от родната земя
Снимка: Булфото, архив

Правителството трябва да подкрепя местно произведената храна повече, смятат 94% от българите.

Резултатите са от социологическо проучване, подготвено от TNS Opinion в осем европейски страни за екоорганизациите "Приятели на Земята Европа" и "За Земята".

От интервюираните 81% се опитват да разберат дали храната, която купуват, е произведена у нас, но 71 на сто смятат, че е трудно да намерят информация откъде могат да си купят такава храна.

Според 61% от анкетираните няма достатъчно места за купуване на такава храна в района, в който живеят, а само 43 на сто понякога си купуват местно произведена храна.

В същото време 89% смятат, че купуването на местно произведена храна помага за създаването на работни места в региона.

Според "За Земята" това показва, че местните и централните власти трябва да положат повече усилия, за да се популяризират съществуващите места и начини за купуване на местно произвeдени храни като фермерски пазари и хранителни кооперативи.

В момента имаме все по-глобализираща се и индустриализирана хранителна система, която унищожава работни места, уврежда околната среда, коментира резултатите Ивайло Попов от "За Земята". "В същото време българските земеделски производители, особено малките и средните, изчезват.

Нашето проучване показва обществената подкрепа за нещо по-различно, както и че политиците трябва да направят много повече за поддържането на устойчиво произведената местна храна иза изграждането на местните хранителни икономики, които да съживят българските селски райони", добавя той, цитиран в съобщението.

От екоорганизацията призовават министърът на земеделието и храните Десислава Танева да организира дебат за трансформирането на хранителната система в страната. Според екоактивистите целта трябва да бъде акцентиране върху местната, устойчиво произведена храна, дистрибутирана чрез къси вериги за доставки,
и върху субсидиране на земеделските производители в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
който е ходил на фермерския пазар в кв ив вазов да каже какви са цените
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре ,стига ,бе !!Сериозно ли.!?!Когато се сетите за още мнноооооооого неща ,ще бъде твъъъъъъърде Късно !!!
47
0
 
6
 
! Отговори
gtf преди 9 години
ми - така е, пазарджиите вкарват на едро и често контрабандно стоки от турция и македония с неуточнен начин на производство, по този начин се поддържат високи печалби. От друга страна продукцията ни е по-скъпа, малкият и среден производител няма средства за достатъчно техника и достъп до широк пазар. От трета страна част от българските производители също тъпчат продукцията с всевъзможни химикали.. извинявайте ама 2 кг. картоф или 3 кг. пиле угоено за 2 седмици, за мен не е нормално...
46
1
 
15
 
! Отговори
Фермер преди 9 години
Няма нищо по-вкусно от родното българско производство, венсеремос!
45
0
 
5
 
! Отговори
46 преди 9 години
До До 46Аз съм български производител и споделям своя опит, а вие?
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз искам да си купувам българска храна, но не знам да се продава в града. Навсякъде по света има пазари, където хората могат да си продават стоката само в България и това не е уредено!
43
0
 
15
 
! Отговори
Не правителството, а преди 9 години
Парламентът трябва да направи първата крачка.Всеки един от пишещите тук мишоци да посещава непрекъснато приемната на депутатите, които представят неговия район и мира да не им дава. Да прави и подписки сред познати и съседи и да ги носи на депутатите.Да настоява:-Никакво хрантутене със соц.помощи на здрави хора под 60 г.-Насочване на необразованите трайно безработни към селското стопанство.-Изселване от големите градове на пришълци, които нямат работа и създават гета - да бачкат в земеделието
42
3
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 9 години
Простата част от българските хора като номер 46, например, най-вероятно правят така, както е описал.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
местните и централните власти трябва да положат повече усилия, за да се популяризират съществуващите места и начини за купуване на местно произвeдени храни като фермерски пазари и хранителни кооперативи------------------ Откъде накъде държавата с моите пари ще рекламира стоките на някого си?
40
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълна лъжа и измама! Българина не иска българско, само твърди така, но когато отиде в магазина гледа да купи нещо, което не е българско, простата действителност!
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КРАЙ Още по време на социялизма ,със тогавашните технологии е можела ,земята Българска, да изхранва 45-50 милиона . През 80 те године -Украйна ,660 000 кв км. - 40 милиона тона жито(била житница) България -111 000 кв. км -11-12 милиона тона жита . И имаше пустеещи земи . А днес, със съвременните, се говори че е възможно да изхрани около 70 милиона ,разбира се със животновъдство, зеленчукопроизводствои т.н.
38
0
 
11
 
! Отговори
онзи преди 9 години
До Вместо даПрав си. На реколтата още не са ми посегнали но на къщата и изкара дори кабелите от стените. ФАКТ!
37
3
 
2
 
! Отговори
paelia преди 9 години
***, na balkona na 16 etaj otglejdame piperki, domati, avocado, kivi, rukola, spanak, zelen grah, kashu, stafidi, chesan, morkovki, brukselsko zele, brokoli, asperji, banani, krushi, limoni, paprika, carevichka, maslinki, krastavichki, kopar, maidanos, kerviz, koriander, kadravka marulka, kitaisko zele, kartofki, cherveno cveklo, bosilek, anginara, oriz:-)
36
2
 
24
 
! Отговори
Вместо да преди 9 години
имаме китни селца с хубави къщички, спретнати баби и дядовци, да отглеждат разни култури, жито ориз, туй онуй... те запустяват повече и повече и се изместват от друга популация. Даже бабичките и дядовците бягат от селото и си купуват апартаменти по градовете щото ги е страх
35
2
 
7
 
! Отговори
онзи преди 9 години
Аз понеже не мога да си намеря български зеленчуци, си ги отглеждам сам. Проблема е, че имота ми се намира на 130 километра от мястото, на което живея, поради тази причина, като си приспадна горивото картофите ми излизат на 15-16 лева килото, доматите около 20 лева, за грах, тиквички и зелен фасул няма да ви кажа, защото ще се разплачете. :)))
34
1
 
21
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
нарочно ограничават българските производители които нямат избор и започнаха да блъскат и те химиии в земята за по-хубава продукция!!!тенденцията е да изчезва българското производство както и земята ни!колкото и да не ни харесва е истина!!!
33
2
 
30
 
! Отговори
Облагодетелстван преди 9 години
Мда огря ме и мене на средна възраст,че в домашното производство му е майката.Сега често си прескачам до селото на родителите и здраво помагам в засаждането на градината.Че марулата 3 лева,въобще не ми пука.Доматите ми ще имат вкус на домати,краставиците на краставици,ракията на ракия.Наздраве и дано и вас ви осени тази прекрасна благодат-земеделска работа и домашна продукция.
32
2
 
25
 
! Отговори
КРАЙ преди 9 години
Българската земя може да изхранва без проблеми 13-15 милиона човека. Защото тогава в кофите ровят хора. Има нещо сбъркано в сегашната ни икономика.
31
4
 
7
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 9 години
За тази година съм гудил един огромен сръбски пипер.Яко пълнене на трилитрови буркани с печена капия ще има есента.А..и..Наздраве!!
30
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забравете... Българските села умират, там сега господстват "братята". Никой няма да се върне на село и да произвежда, след като не може да бъде сигурен нито за продукцията си, нито за имота, нито за собствения си живот. Всички знаем какво е по селата.