Да се мразим неуморно, другари! Падението българско

Рашидов дава 50 лева от джоба си на обидения хорист да не пее
Обновена: 21 апр 2015 14:05 | 21 апр 2015 10:14, Камелия Цветанова
239
Да се мразим неуморно, другари! Падението българско
Снимка: Булфото, архив

Въпреки всички критики към организираната от Министерството на културата изложба на Тракийското златно съкровище в Лувъра и всички съпътстващи я прояви, Режди Рашидов не призна, че има провали.

В същото време, той разкритикува поведението на тенора Георги Петров, който беше отстранен от хора "Йоан Кукузел" след като коментира в социалните мрежи ниското заплащане, което той и колегите му получават за труда си.

Още по темата

"Няма друг народ, който сам да се плюе. Хорът не е държавен, аз съм ги помолил да дойдат в Париж, защото те са прекрасни певци и наистина съм отворил вратите на най- легендарния храм "Нотър Дам". Те вдигнаха 1200 човека на крака на бис, а сега излиза един тенор и оплюва цялата работа за 50 лева хонорар ли? Това ли е цената на българското достойнство?", заяви Рашидов по bTV тази сутрин.

Той увери, че певците са получили хонорар, колкото и той - 35 евро командировъчни.

"Ако иска да напусне хора и да отиде в хор "Гусла", никой не го кара да пее, аз поканих хор "Йоан Кукузел", не един тенор, от моя джоб ще му дам 50 лева и ако обича да не пее", добави министърът.

Според него падението е тотално, а макар и бедни, не трябва да бъдем лишени от гордост.

Рашидов изброи чуждите медиите, които са отразили изложбата в Лувъра, за да опровергае твърденията, че  само българските издания са й обърнали внимание.

"Ние се представихме като богове, като равни с равни", подчерта Рашидов, според когото дошлите в Париж са "патриоти".

"Веднага потекоха покани, Кремълският музей ни покани. Божидар Димитров го изпратих да преговаря, преговорите вървят добре. Имаме покана от Турция, Мароко, British Museum", продължи министърът.

Той обаче има план – "тази изложби като се върне, да гостува в новия ни музей", а след това в Пловдив и Варна: "Българският народ да се зарадва на своя апогей".

Българските журналисти пък, които били командировани в Париж работили по темата още от 2012 г.

"Поканих великолепни, добри български журналисти да отразят успеха на България", подчерта културният министър.

По думите му става дума за 8 журналисти и двама оператори, като те били поканени от първия ден, в който подписал договора за изложбата през 2012 г. Други не са били поканени, защото трябвали повече средства.

"Нямам други пари, нямам европейски пари за суджуци и луканки", подчерта Рашидов.

Той защити и представянето на книгата на журналиста от в. "Преса" Валерия Велева в Париж като част от съпътстващите прояви на изложбата в Лувъра.

"Искате да убием Валерия Велева за това, че пише книги? Тя дойде и я представи по прекрасен начин, какво й е на жената, написала си е книгата, огромен беше интересът към нея", отсече Рашидов.

Той разясни, че издателство "Захарий Стоянов" е трябвало да представи своята най-нова книга и тя за щастие или нещастие била именно на така или иначе акредитираната журналистка.

"Закарахме прекрасни български писатели. Този път закарахме феминистките, жените писателки", разказа той и изреди Милена Фучеджиева, Леа Коен, Амелия Личева, Виктория Христова.

Според Рашидов в основаната на целия скандал били четирима души. "Имаше един писател Васил Цонев Дон Базилио му викаха, той ходеше с едно колело от клуб на клуб и винаги повтаряше: "Да се мразим неуморно, другари!". Такъв народ сме, завистта няма почивен ден, къде има друг народ такъв да си плюе достойнствата и себе си", настоя министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
4
 
9
 
! Отговори
Мими преди 9 години
Четейки коментарите си мисля, че българите получават прекалено много пари! И заплатите са големи, и пенсиите са големи! За толкова много простотия и малоумие каквито и пари да взимаш - все са ти много!
130
2
 
6
 
! Отговори
165 години преди 9 години
Все пак се чудя откъде идва изключителната тъпотия на голяма част от ***.В комбинация с първичната злоба се получава доста гадна картинка.Е, естественият подбор си знае работата и в обозримо време ще отстрани грешката.
129
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"..Поканих прекрасни български журналисти",пишещи прекрасно,за прекрасните неща,сътворени от прекрасния ГЕРБ. Айде стига бре,бай Тошо,не се обграждаше от толкова блюдолизци
128
2
 
22
 
! Отговори
до командирован преди 9 години
Ти знаеш ли колко струва храната в Париж ?! Точно за един сандвич и едно кафе или в Моноприто кроасани. Тези хора даже са били и без хонорар, нещо което всички певци по света получават. Но това са договорили нашите "културтрегери", да пеят безплатно. Колкото до заплатите им, едва ли са високи .
127
11
 
20
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
Мутрафон. И тоя турчин гнил ми бил министър на културата.... Сами сме си виновни като сме овче племе.. Свикнали сме да сме свели глави и да ни стрижат
126
0
 
2
 
! Отговори
Филип преди 9 години
До виолетаНапълни ми душата...Евала!!!
125
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мултак на годината!
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
HA HA HAa na bas 4e tva kulturno misnistr4e nemoe da naprai razlika m/u na baba si Jana kozite i hor Johan kokozel
123
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SAMO CECO MOJE DA GI TURI V PRAVIA PAT
122
4
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Егати - цяла седмица обществото се занимава с един огорчен (неясно защо) хорист. У фейса главна тема пък са магнолиите. Ето това са ни медиите, това ни е и обществото. Защо не се говори за нещо наистина от значение?
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до ЗаключениеАми че то това, за което намекваш, отдавна ти е "уволнено", иначе, как би могла да си фенка на Рашидов. Значи е пенсионилно, уволнено, че дори атрофирало отдавна това ти нещо, отдавна. И Рашидов няма как да ти го уволни, защото е сух сухар непоръбен.Това ти е последното внимание, което ти се отдава на уволненото "нещо" непоръбено.
120
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъпо ,просто ***, щял да даде на човека 50 лева да не пее ! Ужассс!
119
18
 
6
 
! Отговори
до Заключение преди 9 години
Аз съм НЕПЛАТЕНА фенка на г-н Рашидов! Да не ти казвам какво ще ми уволниш!
118
9
 
20
 
! Отговори
Заключение Оставка! преди 9 години
Тук има точно 6 щатни служители на Министерството на културата, които взимат пари от нашите данъци, за да възхваляват Рашидов и плюят по различните мнения. Да бъдат уволнени! Това е моето решение, като техен работодател! Веднага! Да бъде и Рашидов уволнен, за да си гледа бизнеса с безценните си произведения на изкуството. Тъй като като министър той получава заплата от моите пари на данъкоплатец.Тези опозориха България, като придадоха едно светвно историческо наследство на себе си с корист.
117
3
 
17
 
! Отговори
хи хи преди 9 години
Великият раздавач на шамари на полицаи големият българин и авер на сияйния хинтилигент бочо въ упъва лош *** и грозен матрял. А вий не вдявате.
116
6
 
17
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Мустачето му жълто от Уискито!
115
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ли гербер не си направи PR,на общобългарските съкровища,а иначе езика на омразата,го владее прекрасно политическата сила,която представлявате
114
7
 
8
 
! Отговори
за 146.... преди 9 години
...нищо му нема на народа ,бе....КАТО Е ГЛАДЕН ДА СА НАПРАВИ ПО ЕДНО ТКЗС !НАЛИ ЗА ТОВА СЕ БОРИХТЕ НА 9.09.44г.??!!!!Я , ЩО ЗЕМЯ ИМА ЗА РАБОТА ---що ниви за копане...!!
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a na bas 4e tva kulturno misnistr4e nemoe da naprai razlika m/u na baba si Jana kozite i hor Johan kokozelgledah go kak ureva kanalizaciata i opliu edin 4ovek. ama izobsto ne mi puka dali horistyt e iskal drugo vaznagrajdenie. Ami ako se okaje 4e e poiskal ne povisenie ot 35 na 350 a 5 evro ili edno evro.Rashidov kolkoto i da se prai na Boiko Borisov nikoga nemoje da stigne i na kilometr bat Boiko
112
16
 
11
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Мите , Мите от километри миришеш на червен *** . Ами като не искат да пеят да не ходят в Париж. Тука в Долно *** ще им дадат по 1000 лв. само и само да пеят . Въобще щом си от БКП-БСП единственото , което ги интересува са парите и краденето . За пари и майка си ще продадат .