Ген. Михов: Боеспособността на армията ни е под критичния минимум

Министерството на отбраната не съществува заради себе си
26 апр 2015 13:56,
68
Ген. Михов: Боеспособността на армията ни е под критичния минимум
Снимка: архив, Булфото

Въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите в силовите ведомства ще доведе до съпротива в армейските среди. Това прогнозира в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ПГ на АБВ ген. Михо Михов.

Той обаче смята, че тази съпротива с течение на времето се изживява и вдигането на възрастта за пенсия в сектора не е в стресиращи възрастови граници, като се базира на разговори с висши военни.

Ген. Михов коментира и идеите за съкращаване на състава на Министерството на отбраната и военното разузнаване. Той каза, че не приема високата съкращаемост във военното разузнаване като добър знак, както и съкращенията в щаба на отбраната.

"Не би следвало Министерството на отбраната да счита, че съществува заради себе си. То съществува заради наличието на българска армия и дай Боже тя да се възмогне с боеспособност. И това трябва да се разгледа през призмата на ключови области – бойна ефективност, командване и управление и информационно осигуряване. Тези ключови области трябва да бъдат оценени, ако продължаваме съкращенията и ако тези съкращения допринасят все повече за критичното състояние на тези, това не е добър знак за Министерството на отбраната“, коментира ген. Михов.

По повод Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г., внесен от Министерски съвет /МС/, ген. Михов коментира, че за първи път документът е всеобхватен и критичен.

"Боеспособността на Българската армия пада на критичния минимум и това е признато в доклада, за което приветствам решението на МС да го внесе в този вид. Това не означава в никакъв случай, че капитулираме и създаваме чувството за ненадежден съюзник. Ние искаме да бъдем надежден и сигурен съюзник“. Той подчерта, че перспективите за развитие на въоръжените сили изискват на този етап крайни решения и от правителството, и от върховния главнокомандващ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
От Гого до куките преди 8 години
Няма проблем тук се напълни с американски войници, те ще ни пазят от турците. Ще ни пазят да не окажем съпротива ние народа имам предвид, защото явно войска вече нямаме. А пардон, имаме войска , но те са все чиновници, тоест може да използват химикалките си като ножове и лаптопите като щитове, все е нещо...
52
0
 
1
 
! Отговори
като умре тази... преди 8 години
комунистическа " държава "- хоро ще играя !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
51
0
 
1
 
! Отговори
limbia ag преди 8 години
chichka, am te sestrite i akusherkite po efektivni ot askerite li sa?
50
1
 
6
 
! Отговори
до 49 от г.димтров преди 8 години
благодарение на теб и такива псевдо"разбирачи", не само армията ни, а и цялата държава си отива,МИГ-29- са не само неостарели а и с перфектна ефективност, да не говорим за по-новите поколения с които ти не си запознат.
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за ушитата влюбени в соца 2 плюс 2 е колкото каже москва карай малко им остава
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 553000 танка?!!! Батка, ти можеш ли да броиш изобщо?
47
2
 
1
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Този двуличник унищожи българските ВВС, за което го наградиха и сега пак се показва.
46
2
 
3
 
! Отговори
Ех, Спомени преди 8 години
Като бях на учение 82 г. И като изкарахме 3000 танка натовските сателити през 10 мин един след друг минаваха... и се чудеха на къде сме тръгнали.... Ама пуста лакомия и жажда за кражба.... Така е!!!
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И с този гол *** сега почнахме и Турция да я дразним! Браво валла на нашите политици!
44
0
 
9
 
! Отговори
ттт преди 8 години
"ключови области бойна ефективност, командване и управление и информационно осигуряване"Вярно, тези области са ключови и важни! Но е забравена най-важната - боен дух и морал. За дръжавата на мафията, каквато е България, никой няма да си даде живота. Независимо, какво информационно осигуряване ще и купите.
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 51 а какви са генералите 4ервени тикви. Дори не са и на ония дето поне с мандри се биеха ако ги няма полския и горския де от тях тук там някой ставаше Живо олицетворение какво бе Бна от соца . Поне сега като ги махат може би ще ги смени нешто по свясно
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че имаше политически натиск главно от две страни -САЩ и Турция да си унищожим армията.Висшото ни армейско ръководство се пребоядиса бързо и сключинегласен договор с политиците - унищожаваме армията и въоражението,а вие си затваряте очите пред престъпленията, които ще правим с военнитеимоти и имущество.В резултат от далавери, търгове, кетъринги, поръчки и т.н. такива като тозина снимката станаха милионери и ако има война първи ще избягат в чужбина.
41
1
 
5
 
! Отговори
демографията преди 8 години
Вески един организъм има инстикт за самосъхраненеие.Повисоко организираните организми,пчели,мравки,топлокръвни имат специални представители със защитни функции на организационната единица.Първата професия на мъжа е воин.Без войни племето е преставало да съществува.Нещо повече жените са грабвали оръжието за да защитят своят дом.Амазонките.В народния сленг имаше поверие мъж не ходил войник и жена не раждала нищо не знаят.Липста на съвременна армия с въоръжение се отрази на демографията.Социолозите
40
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 47 има договор по уграни4аване на ракетите със среден обсег Русия го подписа направихмего и ние така си замина сс 23 скът б само не ми казвай 4е не е копие на Ф2 с подобни възможности Сега НАТО ти дава възможност за ракети с авио базиране по мощни от предните Виж какво носи грипена и евробоеца ама ревете за тараляснка миг29 когато и ако миг35 стане нещо пове4е от прототипи ОК но сега са 3 броя и без възможност за пакети от този клас ДАЙТЕ без тролщина
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Логиката е да режеш и да хвърляш на *** самои единствено само като си закупил ново оръжие по-доброот старото.Разбрахте ли вие продажници, страхливци и комисионаджии.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи специалисти са ссе събрали тук.Факт е, че Ямболската Ракетна Бригада бе разформирована по настояване на Турция, повтарям на Турция.Били ни стари ракетите, били ни стари танковете, били ни стари самолетите,били ни стари оръдията и тука се прокрадва гениалната идея, че решениеторазбираш ли било да ги унищожим.Значи един беден човек (както аналогично е България сега) като има стардом го пали, а като има стара кола я дава за вторични суровини и следтова остава бездомник - браво бе!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Армия на балканските страни Сърбия 300 танка м 84 местен вариянт на т72 плюс 200 т 55 Гърция 300 лео 2 и още 500 м 60 и лео 1 плюс 50 м 48 БГ 300 т72 плюс 400 т55 и 50 сау Ракетна артилерия Греко 120 4ешки град 122мм и 48 марс 240мм Сърбия 280 тяхна версия на град 128 мм и 3 броя 240мм варият на ураган БГ 320 град 122 мм плюс 18 броя то4кау такти4еска ракета
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боеспособността на армията ни е под критичния минимум, като всичко друго.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
надежден и сигурен съюзник-срещу кого бе генерале?ако си мислиш,че може срещу Русия,много си се объркал.ама най-вероятно не се самозаблуждаваш,а така ти е изгодно да приказваш!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 38 Сърбия и сега е гола вода спрямо нас Греко виж можеше и да се опъне Авиацията му бе силна в другото бяхме на кантар то и сега е така по бройка на пуцалата но Тяхните са модернизират от 25 години а тук нищо . Турция си е сила а се мериш по силния