Бутилките, "почернени" със статистики! Ще ни уплашат ли?

Предупредителните знаци върху алкохола ще се обсъждат днес
29 апр 2015 11:05,
47
Бутилките, "почернени" със статистики! Ще ни уплашат ли?
Снимка: bTV

След предупредителните знаци върху кутиите с цигари, такива ще има и върху бутилките с алкохол. Обсъждането ще започне днес.

Ако погледнем към Балканите ще видим, че в България например най-много се консумира бира. Страната ни се нарежда на второ място след Сърбия. На север, в Ирландия, консумацията на бира е почти два пъти по-голяма от нашата. През последните години обаче, цифрите рязко тръгват надолу. Причината – въведени са предупредителните знаци.

В България също има фирми, които вече въвеждат практиката на знаците за предупреждение на бутилките. На нашите бутилки обаче, все още няма черни надписи отпред, а само малки стикери, даващи информация, че дадената напитка е противопоказна за бременни жени, съобщи bTV.

Вече има и примерни знаци, които ще трябва да ни предупреждават. Те са насочени към шофьорите, бременните жени и лицата под 18 години. Освен това потребителите ще бъдат предупреждавани за рисковете от употреба на алкохол по време на работа, при употреба на лекарства и опасността да станеш зависим.

Вече има и примерни надписи, които евентуално ще се приложат към родните бутилки алкохол.

"Алкохолът може да увреди вашето неродено дете", "Пияни шофьори причиняват 10 000 смъртни случая в Европа годишно", "Алкохолът може да причини зависимост" и "Пиенето по време на работа с машини крие сериозен риск" са част от тях.

По света най-фрапиращите предупредителни знаци върху кутии с цигари са тези в Австралия и Нова Зеландия. След въвеждането на страшните снимки и надписи, процентът на пушачите там е спаднал почти с 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
операция ракия преди 9 години
Мене ще ме уплашат, само когато разбера, че няма вече откъде да се купувям домашна ракия!
35
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 9 години
До Анонимен 20Вместо уиски и сода, има далеч по-качествени ракия, вода, сок, и др.
34
0
 
4
 
! Отговори
До 41 преди 9 години
Натам вървят нещата, колега. Първо цигарите, сега пиенето, логичното следва :). Май в близките 10-20 години децата ще се раждат само в епруветки и с бар-код вмсто ЕГН.
33
0
 
8
 
! Отговори
ДВСК-ту преди 9 години
Да сложат черепчета и на кремвиршите,сиренето...абе на всички *** дето ни ги продават.Да има предупреждение,че консумацията им води до ракови образувания.
32
0
 
5
 
! Отговори
IMK преди 9 години
Вместо да се занимават със сериозните неща тези наглеци мислят простотии. Днес сутринта слушах колко дупки има например закона за иземване на незаконно придонитото имущество ама никой не го оправя. Те ще слагат етикет на бирата , която едва ли е по вредна от един кремвирш или една вафла съдържаща само Е та и хидргенирани мастни киселини.
31
0
 
5
 
! Отговори
Пияч преди 9 години
Абе какви са тия глупости? Ако искат да намлят катастрофите поради употреба на алкохол, да започнат да наказват пияните шофьори както трябва, а не да им дават някакви минимални присъди, когато убият някого. Иначе прасетата пак ще си карат пияни и ще се чувстват недосегеми.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И сега на кого да вярваме-преди няколко дни български учени от БАН заедно с техни канадски колеги установили,че българската ракия е много полезна.Дали това е така или резултатите са установени след няколко ракии,кой да ти каже.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предупрежденията върху кутиите с цигари не отказаха пушачите,само редуцираха харчовете към други пера от семейната кошница.Същото ще стане и с алкохола.Не е ли по-важно усилията да се насочат към вредната и понякога отровна храна с която са пълни магазините и с която тровим децата си от малки.Ще кажат някои да четем етикетите.И кой може да ни убеди,че етикетите са коректно написани?!Продават едно и също сирене например,с различни цени/по сведение на близка продавачка и много други примери.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно ненужно и безсмислено е да се слагат такива надписи. Българина льока домашна пърцуца, мези с мазна сланина и си мисли, че пие и яде нектар и амброзия.
27
0
 
2
 
! Отговори
Прав преди 9 години
Ох как ще си взема няколко бирички за предстоящия дълъг уикенд.
26
0
 
7
 
! Отговори
Прост преди 9 години
До Анонимен"Дъвка с аспартам е по-вредна от бутилка бира."На времето само дъвки без аспатам сме дъвчили! Всяка отрова е полезна в определени количества ! даже и полезните вещества в големи количества са опасни! ЗАТОВА ПИЙТЕ, ЯЖТЕ САМО, ЧЕ БЕЗ ДА ПРЕКАЛЯВАТЕ
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко ревностни привърженици на алкохола скочиха попарени обаче, егати алкохолизираната нация ! :D
24
0
 
19
 
! Отговори
CC преди 9 години
А на ***, които продават по хипермаркетите, и наричат храна, няма ли да сложите такива етикети. Или преопаковането на стоки с изтекъл срок на годност е по-здравословно от бера, така ли. Също и колбасите, в които има всичко друго, но не и месо, и те са много здравословни, нали. Ей затова ще си пием домашна ракия, на нея няма етикети. То всъщност купешката ракия е менте, така че етикетите донякъде ще са вярни.
23
0
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
Електричеството е опасно за живота.НЕ на тока.Ха-ха.
22
0
 
8
 
! Отговори
Alko преди 9 години
В бирата понякога се добавят оцветители - за някои тъмни бири, - които са по-вредни от алкохола, но те са указани на етикетите.Етиловият алкохол е много полезен в умерени количества и е по-безвреден от всякакви парацетамоли и др.Витамин Ц също е полезен само в умерени дози, нищо че се отделя с урината.
21
0
 
20
 
! Отговори
Гуфи преди 9 години
Да слагат такива етикети и на храната! В магазина 99% от хранителните продукти са повече вредни отколкото полезни за консумация. Да оставим настрана съмнителния състав на един кренвирш. Говорим за легалното пристрастяване на населението към ЗАХАРТА. Огледайте се в етикетите и ще видите, че захар има навсякъде и то в сериозни количества. Всички знаем, че захарта води до повече заболявания от алкохола и цигарите взети заедно. КЪДЕ СА ТАБЕЛИТЕ?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не шофирам пил, не планирам да имам скоро деца и консумирам доста умерено, не виждам как тия надписи ще ме накарат да пия по-малко от сегашното.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На домашната ракия трябва ли да лепим такива етикети?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки нормален човек знае, че след тежко натоварване или тренировка едно малко уиски със сода действа отморяващо. Но САМО ЕДНО!!! Който не може без едно да си носи отговорността.
17
0
 
10
 
! Отговори
ГМО МУТАНТ преди 9 години
На храната няма такива надписи и ще се тъпчем наволя!