Последен ден работим за държавата, от утре - за себе си

Изработваме средно по 225 млн. лв. за ден
1 май 2015 12:02,
43
Последен ден работим за държавата, от утре - за себе си
Снимка: Reuters, архив

През настоящата 2015 г. ще работим до 2 май, за да си платим данъците към държавата, са изчислили в Института за пазарна икономика. Това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.

Датата е фигуративна - показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано - ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, уточняват експертите.

Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 12-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед "освободени" от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г., посочват от ИПИ.

Методологията за пресмятането на тази символична датае сравнително проста - съпоставят се приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци - основно това са европейски средства.

Българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден през тази година

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в бюджет за 2015 година).

Следователно през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2,5 млрд. лв.

Данъчната тежест в България обаче е различна за отделните хора, като голямото бреме пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци - те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи.

За тези българи, които могат да бъдат определени като "средна класа", денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. От друга страна, за българите, които не работят или просто работят "на сиво", денят на свобода от правителството идва много по-рано, отбелязват от ИПИ. И все пак, всеки български гражданин пълни хазната по един или друг начин.

Най-много дни през 2015 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни - 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 8 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси, са изчислили икономистите.

През последните години българският данъкоплатец няма особени поводи да се наслаждава на деня на свобода от правителството. През последните 5-6 години, тоест след настъпването на кризата през 2009 г., нито един данък в страната не е бил намален. Напротив, данъчната тежест се увеличава чрез въвеждане на нови данъци (като данък "лихва"), покачване на акцизи и нарастване на осигурителната тежест (чрез по-високи осигурителни прагове), отбелязват анализаторите.

На фона на тези новини държавата натрупа и големи дефицити и изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг. Само за тази и предходната 2014 година държавата ще натрупа дефицити за близо 5,5 млрд. лв., което означава 25 дни за отработване,са изчислили анализаторите от Института за пазарна икономика.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
работим за алчните комунисти на който само пурата на ден е повече от дневната ни надница
26
0
 
2
 
! Отговори
проследете ..! преди 8 години
Незная дали са за Борисов но със сигурност са за неговите дъжавни администратори.Например 2006 държавата задължила всички строители на жилищни блокове да кръстят ателие всеки апартамент към който няма осигурено и закупено паркомясто. С този дибилен закон регионалното министерство отвори широко вратата на енергийния монопол за грабеж от народа. Новодомци или ще купят паркомясто и срещу 1500 лева рушвети на общинари ще сменят името на ателието или цял живот ще плащат промишлен ток без промишленост
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Лада 2107И ако не почиват народните представители работят ли нещо ? Или представляват себе си за избиране на нови угодни за тях закони и наредби чрез които ще урадът и обират данакоплащащите
24
0
 
4
 
! Отговори
Лада 2107 преди 8 години
Ти само виж колко почивки имат народните представители в годината...Като се започне от, коледно- новогодишните, мартенските, априлските/великденски, майски, летни, есенни...Най много почивки, най- скъпо платени, бонусчета, служебни всякви, никва работа...Я сакам и азе да съм депутат, ама тати не е...
23
0
 
1
 
! Отговори
Пишмян-... преди 8 години
...икономистите либертарианци от либертарианския мозъчен тръст ИПИ работят целогодишно само за себе си и за спонсориращата ги либертарианска Олигархия от САЩ и Западна Европа. И разбира се, работят против обществото и държавата.
22
0
 
0
 
! Отговори
tarikat преди 8 години
До 1123,,,абсолютно сте прав само простотии пишат,,,
21
0
 
6
 
! Отговори
1123 преди 8 години
По-*** статия от тази не съм срещал.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз рабоитя само за себе си.Държавата *** да го духа.На Боко-тиквата касичката няма да пълня.
19
0
 
10
 
! Отговори
asd преди 8 години
Винаги ме е дразнила тази новина всяка година...какво значи тази новина за нас?? И с какво тя ми помага?От утре държавата спира ми събира осигуровки и данък върху заплатата ли? - Едва ли...пълна глупост е това.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези сметки ги правят хора дето не работят нищо цял живот а хората работят и за тях за да си взимат заплатките
17
0
 
11
 
! Отговори
Сиси преди 8 години
Последен ден работим за държавата,а от утре- пак за държавата.Честит 1ви май!
16
0
 
6
 
! Отговори
Sotir Nikolov преди 8 години
С тези заплати работим за себе си само 1 месец..
15
0
 
3
 
! Отговори
1 май преди 8 години
Аз утре ще изтрезнявам...
14
1
 
7
 
! Отговори
Според ... преди 8 години
... пишмяникономистите от ИПИ от утре ще работите за Олигархията, която те защитават с 10% плосък данък и с почти 0% данък наследство. Ниски данъци за олигархията, прокламирани от либертарианците от ИПИ, водят до безработица, бедност и неравенство, които намаляват средната класа, правят работещите бедни, а Олигархията и платените и писачи от ИПИ все по-богати.
13
2
 
1
 
! Отговори
Пролетарии, ... преди 8 години
... Честит 1ви Май!Заради либертарианските глупости на пазарните фундаменталисти повечето останахте без работа!
12
0
 
11
 
! Отговори
Куку преди 8 години
Смешници. А дали от утре ще има изобщо работа? И къде отиват тия данъци? НИКОГА не съм и няма да работя за държавата. Робите трябва да бъдат освободени. Да помислим днес за тези хора.
11
1
 
4
 
! Отговори
Поредните ... преди 8 години
... либертариански глупости на псевдоекспертие от либертарианския мозъчен тръст ИПИ, спонсориран от либертарианската олигархия на САЩ. Велика слободия, велика работа.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз не работя за никого защото съм безработен , само данъци дължа но няма и да ги платя защото няма от къде
9
2
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
е като не работи от къде тия милионери в България нали е гърба на работещия
8
1
 
0
 
! Отговори
абдали преди 8 години
абдали