Може ли старци да гасят пожар и да пазят границата?!

Полицаи и военни скочиха на пенсионната реформа на Калфин
Обновена: 4 май 2015 13:59 | 4 май 2015 13:30, Камелия Цветанова
137
Може ли старци да гасят пожар и да пазят границата?!
Снимка: Булфото, архив

Минимална възраст за пенсиониране не повече от 50 години за служителите в сектор "Сигурност" искат синдикални и професионални организации в сектора. Те се обявиха против искането на социалния министър Ивайло Калфин възрастта за пенсионирането на полицаи и военни да се вдигне от 50 на почти 53 години.

Към момента няма икономически аргумент, който да налага промени в условията за пенсиониране в сектора, каза Иван Павлов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от БТА.

Още по темата

По думите му е важно да се разбере, че предлаганата с проектопромените на Кодекса за социално осигуряване възраст за пенсиониране на военни и полицаи от 52 г. и 10 м. е само стартова, а реалната предложена възраст е 55 години.

"Минимална възраст от 55 години е изключително висока, особено за служителите, които изпълняват оперативни дейности като действащи пожарникари", коментира Венцислав Станков, вицепрезидент на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите в България "Огнеборец".

"Как очаквате старци да гасят запаленото ви имущество и да пазят границата?", попита Иван Павлов.

По думите му ефектът от дейността на пожарникар на 55 години ще е същият като този, който предизвиква естетическата гледка от танца на 53-годишна балерина.

Според Павлов е откровена лъжа тиражираното, че от страна на Европейската комисия има натиск за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност".

"Хората, запознати с документите на ЕС и препоръките от 2013-2014 година, знаят, че не се съдържа дори и запетайка, касаеща служителите в сектора", посочи Павлов.

Дупката в бюджета на НОИ не е причинена от служителите на Министерството на отбраната и на МВР, смятат работещите в системата. Те настояват да почнат да си плащат осигурителните вноски, като преди това да им бъдат индексирани възнагражденията, които са били намалени през 2000 година.

Така по думите на Станков ще спре манипулирането и настройването на общественото мнение срещу тях. Редно е и да бъде създаден фонд към Държавното обществено осигуряване за служителите в сектор "Сигурност", смятат професионалните и синдикалните организации в сектора, защото така според тях ще стане видно какви са постъпленията от работещите в системата.

Годишно от сектора се пенсионират около 2000- 2500 човека, като над половината са над 55-годишна възраст, а към 1200 са под тази възраст.

По-младите са тези, които извършват оперативни дейности, отчетоха работещите в системата. Според тях трябва да се направи проучване за продължителността на живота на оперативните работници. Стресогенните фактори, както и други фактори като тези, предизвикани от горене на вещества, водят до изключително тежки здравословни проблеми на оперативните работници, смята Станков.

От социалното министерство предлагат въвеждане на възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 м. от 1 януари 2016 г. и плавно увеличаване с по два месеца годишно до достигане на възраст 55 г. Изискването за осигурителен стаж е 27 г. В момента няма изискване за възраст. Военните и полицаите се пенсионират при 27 г. стаж, от които 18 в системата.

Предложените промени в КСО ще доведат до невероятна вълна от напускане на служители от сектор "Сигурност", които отговарят на сегашните условия за пенсиониране, ще последват кадрови промени в системата, смятат още от синдикалните и професионалните организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
До 123 преди 8 години
Не става само с четене. Понякога трябва и да се МИСЛИ. иначе само повтаряш доводите на пропагандата. Помисли върху връзката продължителност на живота- възраст за пенсиониране и защо освен възраст за пенсиониране, се изисква и МИНИМАЛЕН СТАЖ? Защо от парите за пенсиониране се финансират ЧИСТО СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ и мн. др.?
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля синдикалистите да ми обяснят защо администрацията на МВР се води първа категория труд?! От близо 60 000 служители в МВР, реална полева работа вършат около 15 000. Защо останалите писерушки не работят като останалите хора до над 60 годишна възраст? Ето заради такива смотани абсурди тази държава няма никога да се оправи!!!
102
2
 
6
 
! Отговори
Елементарно преди 8 години
На 50 да ги пенсионират с непълна пенсия, а който иска да получи пълната да работи до 65. Тъкмо ще разберат че не само тяхната работа е трудна, отговорна и изтощителна.
101
1
 
12
 
! Отговори
до 117 преди 8 години
Ами ние всички сме по-прости от пагонизираните и виждаме как възрастта за пенсиониране в цяла Европа се вдига по демографски причини. Прочети малко по темата. Защото утре ако всички поискаме да се пенсионираме на 50 няма да има кой да ни изкарва пенсиите.
100
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм "дъртак" на 50 години и всеки ден пробягвам в парка между 7 и 10 километра.
99
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 119:Какви бакии оправял мутрата Бойко под прозвището Тиквата (дадено му отаверчетата от СИК, от времето когато са били застрахователи).Тиквата използва милиционерите и техния "протест" за да спечели първите избори,след това ако е имал някакви по-слаби резултати е защото не е плащал за достатъчнонапечатани бюлетини.Иначе знаем как борите престъпността - ако бандитите не снасят пари на ГЕРБ, те сеарестуват и други заемат техните канали за дрога и всякакъв незаконен трафик.
98
1
 
5
 
! Отговори
преврат преди 8 години
Май отива работата на преврат,тей кат гледам аа..А ся лъснаха ли *** на БСП..?
97
6
 
8
 
! Отговори
корав преди 8 години
Винаги когато дойде Бойко да оправя бакиите на БСП и ДПС ,ей такива скачат на протести,било то полицаи или митничари,пожарникари.Тва са поставени от БСП и само чакат за какво да се хванат ,когато Борисов управлява.Ами те кво искат на 45 години да стават пенсионери.Ми нали ние данъкоплатците им плащаме заплатите на полицаи,митничари и пожарна.Ами и ние ако искаме пенсия на 45-50 години ,то кой ше им плаща техните заплати.55 е нормално за пенсия на тези сектори за сигурност на гражданите.
96
2
 
14
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Абе, Павлов, аз съм на 50 и ти старче ли ще ми казваш????????
95
4
 
7
 
! Отговори
До всички преди 8 години
Хората имат права и си ги ЗАЩИТАВАТ. Това е нормално! Ами всички вие, като ви вдигат пенсионната възраст и стажа защо НЕ ПРОТЕСТИРАТЕ а си траете, като мишки у трици. Погледнете как реагират хората в другите страни! Или "АЗ НЕ ИСКАМ НА МЕНЕ ДА МИ Е ДОБРЕ, А НА ВУТЕ ДА МУ Е ЗЛЕ".
94
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо против - ако искат дори на 30 години да ги пенсионират,обаче прие едно условие - парите за пенсии да идват само от бюджетитена МВР и МО, които да си останат същите. Така ако има повече пенсионирида удари точно тези две министерства, а не всички нас.Така МВР и МО ще затегнат приема, а лекарските комисии там ще носят личнаотговорност ако наемат някой болен и дали да вземат подкупи за да наемат връзкари -били те болни или алкохолици.
93
2
 
0
 
! Отговори
Значиииии до 109 преди 8 години
Виж сега, тук не е сайт за запознанства. Знам, че голяма част от работното време си го уплътнявате така, но все пак. Но ако искаш пускай адреса и телефона, че гледам бая "родоотстъпници" сме се завъдили, опечи пет-шест агнета и да идваме.
92
3
 
18
 
! Отговори
Anti преди 8 години
Щом могат да пазят фирми, банки, заводи и т.н., значи могат да пазят. Старците на село, ако възникне пожар да не би да вдигат ръце и да викат неволята?Търтеи са това полицаите, пожарникарите и военните (особено последните), които са свикнали някой да мисли вместо тях, да ги храни, да им дава заплата (независимо от стойността и качеството на положеният от тях труд).п.с. И освен това 90% от тях са пълни некадърници.
91
4
 
23
 
! Отговори
gost преди 8 години
щом може бабички и дядовци да ни учат децата, да ни лекуват, да ни возят.... защо да не може старчета да ни пазят
90
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако искаш може и у вас да поработя?
89
3
 
20
 
! Отговори
11 преди 8 години
Старци, старци, ама за хубаво гадже ще се пишат атлети! Де гиди луди старци!
88
2
 
19
 
! Отговори
ДД преди 8 години
Може ,Може защото в България ще останем само старци.
87
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗначиииииТи си един смел мъж но питам имаш ли смелостта да ми кажеш това в лицето!Ще ти изпратя адрес и телефон--ако имаш интерес ---отговори!Ако не-скрий се мишко--родоотстъпник!
86
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а става значи старци да работят до 65 години,/а в скоро време може да вдигнат и до 68 г както са се засилили ''експертите''/ ,То младите хора и сега напускат Бг -то ,а тези които още стоят /неосъзнатите/ за какво да внасят осигуровки -за да мизерстват сега ,а впоследствие и да не дочакат мзиерна пенсия.НООО важното е да има за * ,и 1ва категория ''работещи'' /най ''качествените'' / да се пенсионират рано.Демографската криза ще стане катастрофа в скоро време..
85
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РусевА за охрана на банки стават