Все повече наети работят на минимална заплата

КНСБ иска да се актуализира всяка година според растежа
29
Все повече наети работят на минимална заплата
Снимка: архив, БулФото

Увеличава се броят на наетите на минимална работна заплата, по данни на КНСБ.

Президентът на синдиката Пламен Димитров съобщи във Велико Търново, че 270 000 души получават такова възнаграждение, или 11.6% от работещите по трудов договор у нас към момента.

По данни на Института за социални анализи към КНСБ, средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990 година.

Позицията на КНСБ е да се промени договарянето на минималната работна заплата на национално ниво, посочи Димитров. От организацията предлагат граници, които да се актуализират всяка година в зависимост от растежа на икономиката.

"Искаме долната граница на минималната работна заплата да е 125% от прага на бедността, а горната да е 50% от средната работна заплата", каза президентът на КНСБ, цитиран от БТА.

Конфедерацията предлага промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда.

От синдикатите са подготвили над 30 страници законодателни промени към Кодекса на труда.

Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори.

Президентът на КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на работата на правителството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: КНСБПламен Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Това не е всичко . Има още . Работодателите масово не спазват законът за трудово правоотношение . Отвратих се честно ви казвам . Законът за трудът и социалната политика не се спазва . Освен това масово не наемат българите на работа . Условно се води всичко , през пръсти . Ще се убедите лично .
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според неофициални данни за 2014г. в страната са се купили над 100 автомобила за над 100 хиляди лева всеки. Допълнително са внесени такива и от Европа. Сега сещате ли се защо има толкова много работещи на минимална заплата. Всяко БМВ-Х5 например прави България с 200 000 лева по бедна, а Германия с толкова по-богата. С тази сума обедняват и българските работници. Отворете сайтовите за недвижими имоти и вижте колко апапртамента и вили се продават в София с квадратура от 100 до 600 квадрата.
21
0
 
6
 
! Отговори
слоган преди 8 години
Напред! С минимална заплата - към минимални резултати (успехи).(както в доброто старо време, в развитото соц-общество)
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бях в ръководството на профсъюз Подкрепа 10 години, загубена история ...Правят се добри неща за хората, но много бавно, а членовете намаляват постоянно във всички синдикати.Нямало синдикати - ами те се правят от хора, ама хората не искат да участват.Не може само да мрънкаш, трябва да участваш, да изискваш от работодатели и държава.Но народа ни е мързелив и глупав, крадлив и завистлив...
19
0
 
10
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Браво,какво похубаво от това да бачкате за минимална заплата-360 бруто или чисто 300лвНиските доходи в България са показател че икономиката на държавата е в цветущо положение.
18
1
 
19
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Как да усетя, че сме в ЕС като заплатите са ни мизерни и управляващите, вместо да създават условия да идват инвеститори да строят заводи, строят магистрали за софиянци да могат да харчат далавераджийски изкарани пари! Пфу мама му и мизерия!
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май им намаляха паричките от членски внос и взеха да мрънкат.Хора не останаха, заради идиотската политика, подкрепяна толкова много години от същите тези ИЗМИСЛЕНИ синдикатчета.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що е то трудова експлоатация и има ли то почва у нас?
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдааа!Додахте на Сидеровия ...
14
8
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Пенко, като си толкова неграмотен, колко точно заплата ти се полага?
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щото няма профсъюз.Кога за последно обявихте стачка г-н Димитров и даде ли тя резултат.Докога работодателите ще се радват на такъв комфорт.Вземете се в ръце и почвайте да се занимавате с това за което ви плащаме членски внос.Чете ли днес какво казва Евростат.СРАМ ЗА ВАС И К.ТРЕНЧЕВ.Аз не бих се показвал в публичното пространство.За работодателите не говоря те са безсрамни по принцип.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КНСБ когато изкарат един лев и го дадат като заплата тогава ще дават акъл!!! Видяхме ги как се бяха гушнали с най-крадливите правителства на прехода! Сега нещо май им се разваля комфорта! АБСОЛЮТНО НАГЛИ И БЕЗПОЛЕЗНИ ТЪРТЕИ!!!
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези сметки да ги правят, но по средните стойности за ЕС. Минимална заплата до 50% от средната заплата в ЕСи 125% от прагът на бедността средно за ЕС. Иначе ще си стоим с заплати от по 300-400 лева и ударно ще се стопяваме като народ.
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 години КНСБ и Подкрепа къде бяха? Не виждаха ли колко е минималната заплата в другите страни от ЕС и не знаеха ли че трябва да се стремят да намалят разликата с тях? Всички политици и синдикати са *** на БГ мафията и на тия нещастници от ЕС дето господ ще ги накаже за дето се гаврят с нас......
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Минимална заплата до 50% от средната е голяма глупост. При средна заплата, която е значително под нивото, на което трябва да е минималната заплата, какво остава за минималната заплата?
8
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 8 години
"По данни на Института за социални анализи към КНСБ, средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990 година"През 1990 година средна работна заплата 377,75 лева, а през 2014-та е 827 лева. с други думи, според КНСБ, покупателната способност на 1 лев през 1990 година е била само три пъти по-висока от 1 лев през 2014-та, което просто не е вярно. Покупателната способност на 1 лев падна около десет пъти, а стандарта на живота падна между 15 и 20 пъти.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че той целия бизнес е в ръцете на шестаци, как още дишаме е чудно
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
доктора от ДС каза, че Костов е виновен
5
2
 
38
 
! Отговори
адъ преди 8 години
Че каква е файдата да се осигурявате на реалната запалата?Площате огромни осигоровки, а те потъват ... в чужди джобове.От ци*ани, военни и полЮцаи няма да се доредите да си вземете и 1/5 от заделеното от вас за старини.Излиза, че КНСБ защитава интересите на ци*ани, военни и полицаи.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горна граница на минимална заплата??????????????????????????????????????????????????????????????????????Това е нещо ново за мен.....Алоооу....ние не сме бавноразвиващи се за разлика от автора на статията и този който е казал тая глупост!