Все повече наети работят на минимална заплата

КНСБ иска да се актуализира всяка година според растежа
29
Все повече наети работят на минимална заплата
Снимка: архив, БулФото

Увеличава се броят на наетите на минимална работна заплата, по данни на КНСБ.

Президентът на синдиката Пламен Димитров съобщи във Велико Търново, че 270 000 души получават такова възнаграждение, или 11.6% от работещите по трудов договор у нас към момента.

По данни на Института за социални анализи към КНСБ, средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990 година.

Позицията на КНСБ е да се промени договарянето на минималната работна заплата на национално ниво, посочи Димитров. От организацията предлагат граници, които да се актуализират всяка година в зависимост от растежа на икономиката.

"Искаме долната граница на минималната работна заплата да е 125% от прага на бедността, а горната да е 50% от средната работна заплата", каза президентът на КНСБ, цитиран от БТА.

Конфедерацията предлага промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда.

От синдикатите са подготвили над 30 страници законодателни промени към Кодекса на труда.

Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори.

Президентът на КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на работата на правителството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: КНСБПламен Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
16
 
! Отговори
УЖАС преди 9 години
ТОВА ЗВУЧИ ПОДДИСКАЩО - " По данни на Института за социални анализи към КНСБ, средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990 година."
2
1
 
27
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Че те *** са на минималната!!Който му стиска, да провери.Пък сумите с премиалните са други.Ама нали е собственост на бивши 6-ци и няма да припарите от страх там никога!!
1
10
 
18
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Минимална заплата, ама по договор. Това, което се прибира под масата, не се брой, нали?